Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Augustus t/m oktober 2014

12 en 13 aug. 2014
Leuke e-mails ontvangen van ene Remi Meurisse uit BelgiŽ, waar ze thuis ook een Versailles hebben gehad. Ik laat hier even een paar fragmenten volgen:

Beste Eric,
Ik woon in West Vlaanderen - BelgiŽ en was 7 toen mijn vader in de zomer van 1955 eveneens een groene Ford Versailles kocht.
Wat een mooie wagen. Je moest er geen gekke dingen mee doen maar een overheerlijke auto om mee te cruisen. Ik deel helemaal uw "nostalgisch" gevoel.
Mijn vader heeft tot 1985 met die wagen gereden! En werd de auto niet achteraan aangereden, hij reed er mee tot aan zijn dood.
Nooit een tikkeltje roest aan die wagen. Hoe heeft hij dat klaargespeeld? Hij was een selfmade automechanieker. Om de paar jaar werd de onderkant van de auto, de binnenkant vd chassisbalken (in de balken zitten gaten) alsook de binnenkant vd deuren ingespoten met een mengsel van 50% afgedankte motorolie en 50% mazout (huisbrandolie). De mazout maakt de olie verstuifbaar met een luchtcompressor. De onderkant vd auto stond dan wel een paar dagen te druipen maar het koste niks en de wagen was weer voor een tijd beschermd. En ja, we hebben hem af en toe ook mogen aanduwen.
Groetjes, Remi Meurisse

en

Beste Eric,
Hierbij nog een aantal Ford Versailles foto's waarvan je er een paar misschien nog niet hebt.
Heb inmiddels je ganse blog van A tot Z doorgenomen. (Geen vervolg meer?)
Wat een grote liefde voor deze klassieker en wat mooi om te lezen!
Die startproblemen en dat ontladen vd batterij, die 6V-toestanden: wat een ellende. Ford onwaardig. Ze maakten al lang genoeg auto's om beter te doen.
De Versailles kwam hoogstens om de week uit de garage (45.000 km na 14 jaar) en vlot starten na een week stilstand was er niet bij. Maar na enkele keren pompen met het gaspedaal en de choke voluit open lukte het wel. De batterij werd wel regelmatig aan de lader gehangen.
In 1969 heb ik beroepshalve een jaar met de Versailles gereden. Telkens ik een helling opreed vertraagde de auto en een volledig ingedrukt gaspedaal veranderde daar niets aan. En als de helling iets te lang (500 m) was: de motor viel uit en dus stilstand. Na enkele minuten wachten sloeg de motor terug aan en was het bidden om tot boven te geraken. Daar hebben we maanden mee gesukkeld. De oorzaak: onder de motorkap wordt de verbinding vd benzineleiding tussen tank en motor gemaakt met een rubberen textielommanteld stuk darm van ca 1 cm diameter. Dat was poreus geworden en zoog bij zwaardere belasting lucht aan. Het darmpje werd met amiantekoord omwonden en het probleem was vd baan.
Mijn vader heeft op mijn aangeven rond diezelfde tijd een vd weg gehaalde Versailles gekocht voor een appel en een ei. Die hebben we volledig ontmanteld en beschikten op die manier over alle mogelijke wisselstukken die we ons maar konden wensen. 
Nog veel rijplezier met je Versailles
Groetjes, Remi Meurisse


Een van de foto's die ik niet kende die Remi stuurde was deze:

Transport van Versailles-chassis. Prachtig.

Woensdag 3 sept. 2014
Maar liefst vijf weken heeft de Versailles stilgestaan. Wel veel met de Peugeot 203 gereden; o.a. 1200 km tijdens het opnieuw rijden van de Shell-jubileumrit uit 1950.
Maar vanavond met de Versailles naar Schagerbrug geweest.
De wagen startte heel erg slecht na al die weken rust. Ik had toch 6x in de benzinebalg geknepen, maar na drie of vier keer langdurig starten sloeg hij nog niet aan. Nog maar eens vier keer geknepen, en toen sloeg hij na nog tweemaal starten aan.
Het nadeel van dat knijpen is dat je met kracht van binnenuit de benzinepomp onder druk zet, die daardoor prompt weer begon te lekken. In Schagerbrug de centrale schroef op de pomp nog een heel klein beetje vaster kunnen draaien, en daarna lekte hij niet meer. En verder reed hij prima, sloeg ook bij de warme start steeds goed aan.

Zondag 7 sept. 2014
Vandaag samen met Emiel Scheffe (Nic. Beetskade 46) aan een toertocht van de Simca-club in Noord-Holland deelgenomen. De start was in het automuseum in Schagen. Daar ruim een uur de tijd om rond te kijken, en koffie te drinken met krentenmik. Prachtige collectie, waaronder ook een Daf-afdeling. Rob v.d. Doel uit Burum was er ook met zijn vrouw in hun Chambord. Er waren meer dan 25 deelnemers aan de tocht.

 
          Een Peugeot 201 in het Automuseum Schagen                                      Emiel Scheffe achter het stuur

 
                                                                                                                   Een Peugeot 301 naast de Versailles

 
                                           Twee foto's van Emiel Scheffe. De Versailles naast Simca 1000's.

Een mooie rit langs een deel van de West-Friese omringrijk, langs Alkmaar, Akersloot, Castricum en als eindpunt de Koffiemolen in Egmond a/d Hoef. Daar nog wat gedronken en toen terug naar Alkmaar.

Dinsdag 16 sept. 2014
's Avonds met de Versailles even op en neer naar De Stolpen om te eten bij Chana Wok. Mooie avond. Het is gewoon nog zomer.

Woensdag 15 okt. 2014
Een maand niet gereden met de Versailles. Foei. Wel diverse malen met de 203, onder andere afgelopen week al driemaal naar de stoomtram.
Na 5x knijpen in de balg startte hij meteen. Toevallig gisteren bij de stoomtram iemand gesproken die de Versailles kende. Wist dat hij als Ford was geÔntroduceerd, en wist ook dat het een hele slechte auto was vanwege het moeizame starten!
Vanavond alleen even een avondritje van 50 km. Maar wat is het al vroeg donker. Mooi die gele koplampen.

Gisteren is een zonnepaneeltje binnengekomen, dat ik op het dak van de stalling in Alkmaar wil plaatsen om de accu van de Versailles bij te laden (druppelladen), omdat ik daar geen elektriciteit heb. Moet nu nog een kastje maken met een volt- en een ampŤremeter erin, en wat diodes om de spanning van het paneeltje (dat bedoeld is voor 12 V accu's) terug te brengen naar een waarde die geschikt is voor een 6 V accu.

Zondag 19 okt. 2014
Vandaag met de Versailles ťn de Peugeot 203 naar de stoomtram geweest. Ik reed de 203, Emiel Scheffe de Versailles.

   Bij station Wognum

Om 11 uur waren we op station Wognum. Leuk beide oldtimers op het perron achter elkaar. Kregen meteen koffie aangeboden van mw. Janet van Rijn.
De eerste tram (met stoomloc Bosboom) uit Hoorn telde 12 wagons en was goed gevuld. Dus meteen een hoop mensen rond beide auto's. En dus al gauw "klanten":
Bij mij in de 203 vier personen, en bij Emiel zat de Versailles ook helemaal vol. Helaas was het gaan regenen, en dat bleef het nog een hele poos doen.
Leuk om zo op de Broerdijk met beide auto's te rijden. Daar was het net even droog.
Onze passagiers op station Twisk weer op de tram gezet, en teruggereden naar Wognum, waar de tweede tram, met motortractie (loc NTM 101) al stond.
Nu had Emiel twee dames in de auto, die lang aarzelden, en aanvankelijk toch liever met de tram wilden, maar we haalden ze over, en daar hadden ze achteraf geen spijt van.
Ook deze passagiers weer in Twisk op de tram gezet, en wij reden door naar Medemblik, waar we in de buffetwagen ons brood opaten. Nog steeds regen.

   
We wandelden de wagons door, her en der zeggend dat mensen mee konden met de oldtimers die naast het perron stonden opgesteld.

En dat leverde meteen klanten. Die dan eerst met de tram tot Twisk gingen, daar bij ons instapten, en meereden naar Wognum.

   De "taxi's" opgesteld in Twisk

Ik meen dat Emiel vier passagiers had in de Versailles, en ik in de 203 een moeder (mw. Symone van Eden) met een dochtertje, die beiden veel foto's maakten.
Nog dezelfde avond kreeg ik er per e-mail een paar doorgestuurd:

 

Nadat de laatste tram richting Hoorn was vertrokken reden we terug naar Alkmaar. Onderweg werd het droog. Eerst de Versailles teruggebracht naar zijn stalling, daarna de 203. Het was een geslaagde dag. Volgend jaar nog maar eens doen met twee auto's. Emiel vindt het ook leuk.

Maandag 27 okt. 2014
In de namiddag de Versailles van stal gehaald, even langs huis, en dan een avondritje naar Akersloot.

Dinsdag 28 okt. 2014. Vandaag begonnen met de voorbereidingen voor een update van de website van de Versailles. Was sinds 19 augustus vorig jaar niets meer aan gedaan. Eerst maar eens met mijn Videobewerkingsprogramma een samenvatting gemaakt van ruim 7 minuten van alle beelden uit Penoza 3 waarop mijn Versailles in beeld is. En die geŁpload naar YouTube:

Simca Versailles in Penoza 3: http://youtu.be/8ngDlsQsAtk   Kijkt u even?

Voor wie de dvd's van alle drie de Penoza-series wil hebben, die zijn verkrijgbaar bij de KRO: http://webwinkel.kro.nl/penoza-compleet-7-dvd-box