Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

April en mei 2014

Dinsdag 1 april 2014
Uitvaart van mijn schoonzuster Tonny Zwijnenberg-Lentz.
Om 8.15 de Versailles van stal gehaald, en ermee naar Hoofddorp gereden. Druk op de weg, files. Maar ik was ruim op tijd in Hoofddorp om Thea van Putten van de trein op te halen. Die was gisteren per trein uit Zuid-Frankrijk gekomen om de crematie van Tonny bij te wonen.
Samen naar mijn broer Peter in Zevenhoven gereden. Afscheid genomen van Tonny, die in de nacht van vrijdag op zaterdag is overleden. Drie kwartier later kwam de uitvaartondernemer.

   Vervolgens een heel mooie tocht langs de Kromme Mijdrecht en de Amstel naar het crematorium in De Kwakel.
   Daarbij reden wij met ons drietjes in de Versailles achter de lijkwagen aan.
   De Versailles had een speciale betekenis, want in het eerste jaar dat Peter Tonny had leren kennen had Peter nog
   geen eigen auto, en mocht hij met papa's Versailles af en toe Tonny van haar werk halen.

   Na de crematieplechtigheid met elkaar in Uithoorn wat gebruikt, en dan terug naar Park Dolce Vita in Zevenhoven.
   Nog een poosje met elkaar gesproken, en toen bracht ik Thea weer naar de trein in Hoofddorp (ze logeert bij
   kennissen in Amersfoort, en gaat donderdag weer terug naar Frankrijk), en ik was om 16.45 terug in Alkmaar.
 

 

 

 

Woensdag 9 april 2014
Voor vandaag had ik een afspraak met de jongens van AutoCentrale Alkmaar om de vier nieuwe voorwiellagers van de Versailles te monteren. Maar wat een sof. Nadat Maarten met heel veel moeite het binnenlager van het linker voorwiel had gedemonteerd (dikke rubber opsluitring zat muurvast) bleek dat het nieuwe lager type 1985/1922 wel de goede in- en uitwendige diameter had, maar te hoog was! Dus twee lagers voor niets uit Engeland laten komen. Op het oude lager werd echter het SKF-nummer zichtbaar: Timken 15590/15520. Maarten liep even naar automaterialenhandel Vink aan de overkant, en die bleken dat type van SKF de volgende dag in huis te kunnen hebben. Wel een stuk duurder helaas. En ik zit met twee overbodige lagers.

 

Dus zette Maarten de zaak weer in elkaar met de oude lagers, en ik ging terug naar huis. Nu een afspraak voor volgende week donderdag.

Donderdag 15 april 2014
Opnieuw met de Versailles naar AutoCentrale Alkmaar. Ze hadden de SKF binnenlagers binnen. Maarten deed net als vorige week de klus. In een uur tijd waren beide voorwielen van nieuwe lagers voorzien. Ook lekker dik in het (lager)vet. Verder zag het er allemaal goed uit; geen lekkage van remolie.

 

Een prettige garage daar bij ACA. Voor het werk van vorige week, wat toch ruim een uur in beslag nam, rekenden ze maar een kwartier.
De voorwielen maken nu geen raar geluid meer. Misschien moet ik de achterwielen ook eens nieuwe lagers geven, of er zit slijtage in de achterbrug, want ik ben nog niet van alle bijgeluiden af.
In mijn stalling vervolgens ook tegen de rechter zijmuur tapijt aangebracht, tegen het beschadigen van de portieren.

Zaterdag 19 april 2014
's Morgens met de Versailles naar de garage van Klaas Zaal jr. gereden. Die was vrij, want hij was er met de 404 op uit.
Auto aan de voorkant opgekrikt, en op assteunen gezet. Ik heb daarna getracht de veer van de rolhoes wat strakker te spannen, want door de rijwind en een te slappe veer zakte de rolhoes niet bij snelheden boven de 20 km/h.

 

Achteraf, toen de zaak er weer vastzat, bleek dat de veer nog wel strakker opgewonden had kunnen worden, maar in je eentje is dat wat lastig, je komt handen te kort.

Zaterdag 26 april 2014, Koningsdag
De traditionele oldtimerrit van de Oranjevereniging Bergen werd dit jaar voor het eerst niet op 31 april (voormalige Koninginnedag) verreden, maar op de nieuwe koningsdag. Die zou overigens op zondag 27 april moeten vallen, want dan is koning Willem Alexander jarig, maar het wordt vanwege gelovigen niet op zondag gevierd maar de dag ervoor.
Ik had me aanvankelijk aangemeld met de Peugeot 203, maar omdat die uit elkaar ligt (motor eruit i.v.m. koppelingsprobleem) ben ik met de Versailles gegaan. Samen met Gerard van Wieringen. Om 8 uur (ik kwam van de molen met mijn Honda Jazz) ontmoetten we elkaar in Alkmaar, en vandaar naar Bergen. Daar voegden ook Margaret Metzelaar en Dick Min zich bij ons om het eerste stuk van de tocht (naar Bergen aan Zee en terug) mee te rijden.

 
                Het bevestigen van het schildje                                            Op het parkeerterrein in Bergen aan Zee

In Bergen aan Zee de gebruikelijke bijeenkomst bij het borstbeeld van Mw. Van Reenen-Völter, en koffie met gebak bij hotel Meijer. Daarna terug naar het centrum van Bergen waar de aubade plaatsvond. En daar had ik opeens een enorm startprobleem. Hij was niet meer aan de praat te krijgen. Poos laten rusten, maar ook daarna startte hij niet. Gecontroleerd of we wel een vonk hadden bij een van de bougies, maar dat was in orde. Ik veronderstelde een verzopen motor, hoewel we geen benzine roken. Later bleek dat het meer het omgekeerde van een verzopen motor was; geen benzinetoevoer. Na een paar keer knijpen in de pompbalg startte hij wel. Heel vreemd. Later op de dag nog twee keer gehad. Wonderlijk.

 
                        Chauffeur Eric                                                                         Margaret en Dick

 
                            Pech in de Hoflaan                                                       Pauze in Schoorl bij het Witte Kerkje

Na afloop weer in Bergen geparkeerd bij de brandweerkazerne, en nog even over de vrijmarkt gelopen. Voor € 1- een papieren handdoek rolhouder met papierrol gekocht, zoals ik al in de garage Hoefplan heb, maar nog niet in de garage bij mijn huis.
Om 14.15 waren we terug in Alkmaar. Gerard afgezet bij zijn auto, ik met de Versailles eerst nog naar huis, daarna getankt bij Wetsteijn op de Hoeverweg, en tenslotte de Versailles weer gestald. Het was een leuke dag met schitterend weer. Terwijl het gisteravond nog tekeer ging met hevige buien en fel onweer.

Zondag 27 april 2014
Vandaag samen met Gerard van Wieringen en Emiel Scheffe een toerrit van de V.I.A. gereden. Die club bestaat 40 jaar, en dit was een jublileumrit met zo'n 70 auto's en 130 deel­nemers. De start was in Wieringerwerf, het eindpunt in Uitgeest.
Ik reed eerst naar het Van der Valk motel in Wieringerwerf. Toen was het nog nét droog, maar de rest van de dag zou het helaas regenen. In het motel eerst ontvangst met koffie en gebak. Daarna het eerste deel van de route, naar Kolhorn. Nu reed Gerard. In Kolhorn de lunch in café 't Anker.

 
                    Gerard van Wieringen                                                                     Emiel Scheffe

Daarna het tweede deel van de tocht naar Bobs Party­house in Uitgeest. Nu reed Emiel. In Uitgeest was het uitstekende diner.

Twee foto's die de organisatie onderweg maakte:

  

Tenslotte reed Emiel terug naar Alkmaar. Toen was het pas droog. Maar al met al toch een leuke dag. De Versailles hield zich goed, geen startprobleem meer gehad. Alleen lekt de voorruit rechtsonder.

In mei niet gereden.