Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Januari t/m maart 2014

Voorwiellagers
Ik vermeldde al eerder dat ik de voorwiellagers bij de Versailles begin te horen onder het rijden. Vooral bij het uitrollen van de wagen. Laatst in de garage bij het doorsmeren constateerden ze het ook bij het vrij ronddraaien van de wielen.
Ieder wiel heeft twee lagers, een binnen- en een buitenlager. In de garage kon het buitenlager makkelijk verwijderd worden, en daar stond een typenummer in: LM 11949.
Afgelopen week dat nummer eens opgezocht via Google, en het blijkt na bijna 60 jaar nog altijd een zeer gangbaar lager te zijn dat vooral in aanhangwagens nog volop wordt toegepast. Dat verwacht je toch niet? Uit voorraad leverbaar, en niet duur (14 euro).
Het binnenlager is niet zo makkelijk te bekijken, daarvoor moeten de remtrommels gedemonteerd worden, maar ik heb een onderdelenhandboek van de Versailles waar de juiste maten van dat lager in staan. Dat vervolgens opgezocht in een catalogus van SKF op internet, en ook dat lager wordt nog steeds gemaakt. Levertijd iets langer, 11 dagen.

Vervolgens naar Cartal-Rijsbergen gegaan, waar ik baliemedewerker Arie Jonker goed ken. Heeft zelf ook als hobby Franse oldtimers. Is (verre) familie van wijlen Siem Jonker, voormalig dijkgraaf van de Egmondermeer.
Die ging naar prijzen op zoek. Heel erg duur. Voor zo'n binnenlager rekent hun leverancier 89 euro exclusief  BTW. Terwijl ik al een webshop had gevonden (
www.klium.nl) die al die SKF lagers kan leveren, en voor deze maar 33 euro inclusief BTW rekent. Dus vandaag voor 99 euro vier nieuwe lagers voor de Versailles besteld. Die twee buitenlagers uit voorraad worden morgen al bezorgd.

En van de weeromstuit hoor ik sinds gisteren ook een voorwiellager van mijn Honda!!! Maar daar had de garage al eens van verteld dat dat een zwak punt is van de Honda Jazz...

Op 10 jan. 2013 kwamen de twee buitenlagers al binnen (één dag levertijd). Origineel SKF, maar gemaakt in India en verzonden vanuit België…
Met de binnenlagers liep het minder vlot. Na een paar weken maar eens gemaild, bleek dat er iets mis was gegaan met de bestelling. Hebben ze ze opnieuw besteld. Zouden 10 febr. geleverd worden. Op 17 febr. maar weer eens gemaild. Hebben ze contact gezocht met de leverancier, en die kon nog niet zeggen wanneer ze geleverd gaan worden! Zeer incourant type. Maar dan moeten ze bij Klium niet op de website zetten dat de levertijd 11 dagen is!

Maandag 17 febr. 2014.
Vandaag, na 7½ week eindelijk weer eens gereden, even naar Egmond a/d Hoef op en neer. Na 8x knijpen in de balg startte de motor na één seconde. Geweldig. Maar… dat knijpen had wel een nadelig gevolg. Toen ik in Egmond uitstapte rook ik een flinke benzinelucht, en toen wist ik het al: de benzinepomp lekte weer. Met te veel knijpen pers ik de benzine gewoon langs de kurken afdichtingsring. De hele pomp was flink nat van de benzine. Opgedept met papier, en de schroef bovenop de pomp ¼ slag kunnen aandraaien. Toen ik later terug was in Alkmaar bij de stalling zag (en rook) ik geen lekkage meer.

Wat ik ook zag in Egmond toen ik naar de supermarkt liep en nog even achterom keek, was dat de achteruitrijlampen brandden (ik had per ongeluk de lichten laten branden). En dat hoort natuurlijk niet als de versnellingshendel in neutraal staat.
Terug in Alkmaar bleek dat wat ik vermoedde juist was: de schakelaar onder de motorkap die bediend wordt door het stangenmechanisme van de versnellingshendel was ingedrukt blijven hangen. En dus brandden de achteruitrijlichten voortdurend. Dat heb ik ook op 24 april 2010 gehad, en toen met een beetje slotenolie verholpen. Nu heb ik er wat WD40 in gespoten, en daarna ging hij weer soepel. Als het nog een keer voorkomt moet ik de schakelaar maar even demonteren (twee boutjes), en kijken of ik hem beter schoon kan maken. Er zit nogal wat oud vet op en in.

Dinsdag 4 maart 2014
Vandaag is het precies 18 jaar geleden dat mijn vader, P.Th. Zwijnenberg, in Schagen werd gecremeerd. Zoals ik wel vaker doe op de sterf- of uitvaartdag van mijn vader of moeder, ben ik naar Schagen gegaan. Ditmaal met de Versailles. In het park voor het crematorium is een wandelroute uitgezet die ik dan loop.
En de auto even geparkeerd bij de plaats waar alle bloemstukken worden neergelegd van de uitvaarten van de afgelopen dagen.

Daarna getankt in Schagen, en nog naar Office Centre in Alkmaar geweest.

Over het starten vandaag nog het volgende: omdat ik de vorige keer lekkage van de benzinepomp had door te veel (acht keer) knijpen in de pompbalg, heb ik het knijpen vandaag beperkt tot viermaal. Ik had inderdaad geen last van een lekkende benzinepomp, maar het starten duurde wel héél lang. Na vier keer knijpen in de pompbalg is de benzine nog lang niet bij de carburateur. En nu had de wagen maar twee weken stilgestaan. Dus toch voortaan maar wat vaker knijpen, want dat lange starten is ook irritant, en slecht voor de accu.
Wat is de elektrisch aangedreven benzinepomp op de tank dan toch een uitvinding geweest ten opzichte van die mechanisch door de nokkenas aangedreven pompen.

Zaterdag 8 maart 2014
Mooi Lenteweer. Met de Versailles naar Zijpermolen F in Burgerbrug gereden, waar Klaas Zaal senior en junior aan het opruimen waren. Molen draaide.

Zondag 16 maart 2014
Een mooie zonnige lentedag. 's Morgens de Versailles uit de stalling gehaald, en eerst naar de Willem Blaeucollege op de Robonsbosweg gegaan, waar een groot modelspoor­treffen was. Leuk om even rond te lopen. En een beetje heimwee naar onze vroegere modelspoorbaan op 4-hoog in Amsterdam.

Daarna Klaas Zaal sr opgehaald op de Bellinihof, en samen naar de Zijpe. Geluncht in wat we van oudsher "Het Koepeltje" noemen, maar wat nu "Brasserie De Keuken" heet. Gezellig en lekker.

Vervolgens naar de F gereden, en in de nieuw geschilderde keuken een lepelrekje opgehangen. Daarna terug naar Alkmaar. Klaas thuis afgezet, en de Versailles weer naar zijn stalling gebracht.

Voorwiellagers (vervolg)
Veel problemen met de firma Klium, die in januari wel snel de twee voorwiel buitenlagers leverde, maar op de twee binnenlagers rustte geen zegen. Uiteindelijk bleken ze niet meer leverbaar door hun SKF-leverancier, en krijg ik het geld terug. Heel vervelend, want de voorwiellagers van de Versailles laten zich steeds nadrukkelijker horen. Zit nu op internet te speuren. Op eBay en op leboncoin.fr worden ze niet aangeboden.
Maar in Engeland kunnen ze wel geleverd worden, door de firma Bearing Boys via amazon.uk, maar die verzenden niet naar Nederland. Ik probeer daar een oplossing voor te vinden.
Nu heeft Klaas Zaal senior een goede kennis in Engeland, ene Gary, die ik ook al eens heb ontmoet. Dus aan Klaas gevraagd of die wilde vragen of de lagers daarheen gestuurd konden worden, en of die ze dan naar Nederland zou willen sturen. Gary antwoordde onmiddellijk met: Mijn bedrijf (maakt brandweerauto's) doet zaken met BearingBoys, ik probeer ze daar rechtstreeks te bestellen, hebben we amazon niet nodig.
Vandaag (19-3-2014) een e-mail dat hij ze over 3 dagen in huis heeft en dan naar Nederland stuurt. Geweldig toch? Als er toch eens geen internet bestond.

Op 25 maart heeft Gary ze verzonden aan Klaas Zaal senior. Hij schreef nog het volgende:
I have noticed that Bearing Boys have charged me more than advertised on Amazon and I telephoned them today to ask them why?
They have told me that the Items are actually cheaper than those advertised (£23 each) but their cost advertised on Amazon did not include the VAT Tax of 20%.
They also informed me that their shipping costs have now increased to £3.95 from the original £2.50.
They have informed Amazon to update their costs to show this change.
They also informed me that the lower unit price is because the bearings are not made any longer by SKF and the parts supplied are now made by A&S Bearings.
I am assured that they are of the same quality and on inspection appear to be very good.

Het klopt dus dat SKF ze niet meer maakt, wat de firma Klium mij al eerder meedeelde.

Dinsdag 25 maart 2014
Een prachtige zonnige lentedag. Ik moest om 14 uur in Wognum een lezing over molens geven voor de Ouderenbond aldaar. Ben er met de Versailles heen gegaan.

Na afloop naar Hoorn gereden, auto aan de IJsselmeerkant geparkeerd vlakbij voormalig St. Joseph-huis waar mijn opa Ruiter heeft gewoond, en naar de Grote Oost gelopen, waar ik bij een kledingwinkel van de zoon van VIA-lid Marcel Tillemans een Dinky Toy Simca Versailles kon ophalen die ik voor € 25,- had overgenomen.

In Oosterblokker getankt. Ik moet eens kijken naar het elektrisch circuit van de benzinemeter, want die doet erg raar. Vermoedelijk ergens een slecht contact.
Op de terugweg bij KFC eten meegenomen, thuis opgegeten en daarna de Versailles teruggebracht naar de stalling Hoefplan.