Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Mei 2013

Zaterdag 4 mei 2013
's Avonds met Emiel Scheffe en de auto van zijn vader (een stationcar) naar de Versailles gereden, en de voorbank gedemonteerd. Aan weerszijden twee bouten. Bank in de Peugeot van zijn vader, en bij mij thuis in de vestibule gezet.

Maandag 6 mei 2013 kwam stoffeerder Pim Leibbrand de bank ophalen. Gaat de zitting opnieuw bekleden i.v.m. de brandgaatjes die zijn ontstaan bij de filmopnames voor Penoza.
Tevens gaat hij wat aan de vulling doen. Aan de bestuurderskant zit een te diepe kuil, waardoor de stof te snel slijt. En ook gaat hij wat aan de knopen doen in zitting en rugleuning die bij dunne kleding hinderlijk en pijnlijk voelbaar zijn.

Woensdag 8 mei 2013. 's Morgens telefoontje van Pim Leibbrand dat de bank van de Versailles klaar was. Met mijn Honda en het aanhangertje naar Medemblik gegaan. Bank erop, en terug naar de Versailles. Kosten voor rekening van NL-Film. 's Avonds met Emiel Scheffe de bank weer in de auto geplaatst en vastgezet.

  Met Emiel Scheffe bij de Versailles

Donderdag 9 mei 2013, Hemelvaartsdag
Vandaag bij de stoomtram Hoorn-Medemblik het Bellofestival. Met mijn Versailles ťn mijn Peugeot meegedaan. De Versailles werd gereden door Jippe Kreuning.
Om 9 uur waren Jippe en zijn studiegenote (archeologie) Eline Schouten bij mij. Ze waren mooi gekleed in passende kledij. Met mijn twee oldtimers vervolgens naar station Wognum. Het was een schitterende dag, de gehele dag zon. Er was een zeer intensieve dienstregeling van trams en oude bussen tussen Hoorn en Wognum, en ook enkele ritten stoomtram naar Medemblik. Op station Wognum werd tot zeven keer toe een rollenspel gespeeld van de aankomst van koningin Wilhelmina en prinses Juliana met een oude auto (de Alvis van Tom Kosmis uit Schoorl). Daarna bracht de koningin en haar gevolg een bezoek aan de tram. Heel veel mensen in oude klederdracht. En heel veel oldtimers; de VIA had daarvoor gezorgd. Op de Broerdijk was een oude minicamping ingericht met twee oude caravans.

Jippe en Eline hadden ook een rollenspel bedacht: zij jonkvrouwe, en hij haar Russische chauffeur, met wie zij een geheime relatie had. Jippe, die onlangs in Rusland was geweest, had een antiek exemplaar van de Pravda bij zich. Ik tipte een medewerkster van HoornTV over dit rollenspel van Jippe en Eline, wat er toe leidde dat meteen hun tv-camera op dit stel werd gericht. Het filmpje van HoornTV over het Bellofestival is  HIER  te zien. Het interview met Eline en Jippe begint op 0:43.

Om 11 uur begon een toerrit van een uur, waar uiteraard de Broerdijk werd aangedaan. Hieraan deden veel oldtimers mee. 's Middags werd die rondrit herhaald, maar toen deden er maar een paar auto's mee. Uiteraard wel mijn Peugeot en Versailles, waarbij ik in de Peugeot een opa, vader en zoontje mee had. Die vonden het prachtig.

Terug in Wognum gingen Jippe en Eline vervolgens met de tram van 14.45 mee tot Twisk, waarbij ik het traject met de Versailles aflegde. Daarna nog met z'n drieŽn met de Versailles naar Medemblik, en het bakkerijmuseum bezocht.

Beide auto's hadden niet te klagen over belangstelling, waarbij de twee A4'tjes op de hoedenplank (een met algemene gegevens en een met bijzonderheden over de deelname aan "Moeder ik wil bij de revue") veel werden gelezen.

Ik maakte zo'n 40 foto's, waarvan hieronder een selectie.

 
            Jippe en Eline                                                                          Kon. Wilhelmina en haar gevolg.

 
            Simca Versailles en Peugeot 203                                            Jippe en Eline geÔnterviewd door HoornTV.

 
            Aan het begin van de Broerdijk.                                                       Twee locs richting Medemblik.

 
      De Versailles uit het dak van de 203.                                                      Jippe leest de Pravda.

 
     Kon. Wilhelmina, Pr. Juliana plus gevolg.                                     Eline en Jippe in de Versailles.

 
 De Versailles bij de molen van de Klikjespolder.                                       Vanuit de Versailles op de Broerdijk.

Tenslotte nog wat foto's van anderen:

 
De jaren '50 mini camping aan de Broerdijk. Met de 203 van Frans de Bruijn. Foto's: Frans de Bruijn

 
      Het koninklijk gezelschap voor een                                         Een ander gezelschap poserend bij de loc. Stoker
      der locomotieven. Foto Wouter Adriaanse                              Rutger de Water en machinist Jaap Nieweg.
                                                                                                                  Foto www.dichtbij.nl

 
   Eline, Eric en Jippe. Foto www.dichtbij.nl                                      HoornTV interviewt Eline en Jippe. Foto dichtbij.nl

 
Jippe, Eric en fotografe Ciska Dijkstra. dichtbij.nl                              Tom Kosmis bij zijn Alvis. dichtbij.nl

 
                                                                                Foto's Jan Hooiveld

Om 17.30 uur waren we met beide auto's terug in Alkmaar. Jippe vond het leuk om te mogen rijden, en ik had een goede chauffeur aan hem.