Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

April 2013

Maandag 1 april 2013, tweede paasdag

Gisteravond Sander May gemaild of hij binnenkort tijd zou hebben om contactpunten te vervangen, en vanmorgen kreeg ik al een mailtje "Je kunt vanmiddag om 14 uur komen". Geweldig. Een mooie zonnige dag, maar nog steeds veel te koud voor de tijd van het jaar. Maar de Versailles heeft een goede kachel (in tegenstelling tot de Peugeot 203). Dus naar Van Ewijcksluis gereden. Ik had het setje nieuwe contactpunten mee dat ik een paar jaar geleden op de oldtimermarkt in de Haarlemmermeer had gekocht.

  
            Bij Sander in de werkplaats                                                  De onderbreker met de oude contacten

  
                        Contacten verwijderd                                                           De zaak weer in elkaar

Sanders vader hielp ook nog even mee. De verdeler was gauw gedemonteerd, maar het bleek dat van de vier schroeven waarmee de onderbrekerarmpjes vastzitten er eentje dol was. Sander heeft het M4 schroefdraad in de grondplaat "opgewaardeerd" naar M5, waarna de zaak goed vastgezet kon worden. Met een voelermaat de afstand tussen de puntjes volgens voorschrift afgeregeld op 0,4 mm. Sanders contacthoekmeter was niet bruikbaar, die is alleen voor 12 V geschikt.
Daarna heeft Sander ook de olie nog ververst (behalve die in het oliefilter, want daarvoor moet ik eerst nieuwe afdichtingsringen hebben).
De motor startte meteen, en liep mooi regelmatig met de nieuwe puntjes.

Dus welgemoed de terugreis naar huis aanvaard. Maar dat verliep toch anders dan ik gedacht had. Ter hoogte van de Schoorldammerbrug was een file op de N9. Terwijl ik stilstond sloeg de motor af. En… wilde niet meer aanslaan! Eindeloos gestart (gelukkig is de accu nog erg goed), maar de motor vertoonde geen enkel teken van leven. Ik stond hoogst beroerd, de auto's achter mij konden er bijna niet omheen. Na enige tijd stopte een andere oldtimer achter mij, en die hielp me de auto achteruit de berm induwen, nadat de man eerst het verkeer tegen had gehouden. Ik stond nog niet helemaal lekker, mijn linker voorwiel nog op een uitvoegstrook. Maar verder de berm induwen lukte niet.

Een poos gewacht, en weer geprobeerd te starten, maar het lukte niet. Uiteindelijk Sander May gebeld, en die is naar mij toegekomen (toch al gauw een halfuur rijden). Hij maakte een bougiekabel los en hield die tijdens het starten in de buurt van massa, maar er was geen vonk zichtbaar. Dus een ontstekingsprobleem. Toch zag het er allemaal in de verdeler/onderbreker allemaal goed uit. Daar kon het eigenlijk niet aan liggen.
Mij was wel opgevallen dat, bij het lostrekken van de hoogspanningskabel uit de bobine, er olie uit de bobine kwam. Nou is het weliswaar een oliegevulde bobine, maar dat hoort er toch niet uit te komen. Sterker nog, die olie was al helemaal door de ca. 35 cm lange kabel naar de verdeler gelopen. Sander en zijn vader hadden zich er al over verbaast dat de verdelerkap aan de binnenkant onder de olie zat, en begrepen niet waar dat vandaan kwam. Nou, uit de bobine dus.
Sander maakte de verdeelkap goed schoon, maar het hielp niet, de motor wilde nog steeds niet aanslaan.

Toen besloten mij naar de stalling in Alkmaar te slepen, maar wel even te proberen of hij aan zou slaan als ik aangetrokken werd. Nou, en dat lukte, na een paar meter trekken liep de motor al weer! Eerst even een stil plekje opgezocht, en verder overlegd. Sander zou nog even achter mij aanrijden terwijl ik naar Alkmaar reed. Maar de motor liep zo goed dat ik al gauw belde "keer maar om, ik red het verder wel". Natuurlijk wel gezorgd dat de motor toeren bleef maken, maar dat ging allemaal goed. De door mij ingebouwde ampèremeter gaf een grote laadstroom aan, want aan de accu viel natuurlijk heel wat bij te laden na al die vruchteloze startpogingen.

Eerst naar huis, gegeten, en een uur later weer geprobeerd te starten om hem naar de stalling te brengen. Sloeg metéén aan! Wat een rare toestand. Dit heb ik al die jaren nooit gehad, pas vier weken geleden deed dit probleem zich voor het eerst voor. We verdenken dus die bobine ervan.

Dinsdag 2 april 2013.
's Morgens meteen naar Cartal/Rijbergen. Oldtimerbezitter Arie die daar werkt is altijd heel vriendelijk en behulpzaam. De dikke Bosch catalogus erbij, en het bleek dat de ca. 15 types Bosch 6 volt bobines die er ooit waren allemaal vervangen waren door nog maar één universeel type. Een blik in de computer leerde dat het laatste exemplaar daarvan vorige week ergens in een andere Cartal-vestiging was verkocht…
Even doorgereden naar Sander op zijn werk bij Etac (ook in de Boekelermeer). Sander keek meteen even op de Franse marktplaats; leboncoin.fr, en zag daar enkele 6 volt bobines. Een daarvan, een nieuw exemplaar in originele verpakking, leek exact dezelfde Marschal bobine te zijn die er bij mij inzit (Huile Stabilisée). Was voor 25 euro, exclusief verzendkosten, te koop, in Frankrijk. Sander zou een mailtje voor mij sturen.

 
                                                            De advertentie op www.leboncoin.fr

Een uur later had Sander al antwoord van de verkoper. Niet in het Frans, maar in het Nederlands, want de goede man woont in Woerden, en daar bevindt zich die bobine ook!!! De verkoper gebruikt echter een Frans adres om zijn Franse autospullen op leboncoin aan de man te brengen. Dus dat was allemaal snel geregeld. Nog dezelfde middag 30 euro overgemaakt, en hopelijk heb ik de nieuwe bobine gauw in huis. Want over elf dagen vindt de jaarlijkse Hyacintenrit van het Den Hartogh Ford-museum plaats, en dan wil ik wel een betrouwbare Versailles hebben.
Sterker nog: ik moet nog eerder een betrouwbare auto hebben! In Koedijk werd ik namelijk gebeld door ene Ingeborg Gravendeel van NLFilm. Dat is de filmmaatschappij die de tv-serie "Moeder ik wil bij de revue" heeft uitgebracht. Ze had mijn telefoonnummer van Mathijs de Lange doorgekregen. Dat was de jongen die mij indertijd "gecast" had met Versailles en Peugeot.
Ingeborg vertelde dat ze een auto zochten voor de tv misdaadserie "Penoza", en dat de Versailles hun wel geschikt leek. Het zou om de volgende opnames gaan, bleek 's middags uit verder e-mailcontact: 12 april in Haarlem en 19 t/m 28 april in Vinkeveen.

Op dit moment (juni 2013) kan ik nog niet zo veel verklappen over de rol van mijn Versailles bij deze opnames, en ook het aantal foto's moet ik beperken. Pas na uitzending van de serie kan ik meer vertellen over de opnames waarbij mijn auto betrokken was en foto's vrijgeven.

Donderdag 4 april 2013
Om 17.30 werd de nieuwe bobine bezorgd. Goed verpakt, zelfs een zakje silicagel erbij. Perfect, Freddy Heruer uit Woerden!
Het was niet de bobine van de foto uit de advertentie, nee, het was een exemplaar dat nog in de originele gesealde koker zat! Ik moest eerst, net als bij een rol beschuit, een katoenen koord rondom lostrekken om de deksel van de koker te scheiden. En toen kwam een exemplaar tevoorschijn dat dus minstens 50 jaar geen daglicht had gezien!
In het papieren zakje (aan de nietjes te zien ook nog nooit open geweest) zat een metalen bevestigingsbeugel met bout en moer. Precies dezelfde als die bij mij.
De bobine bleek exact hetzelfde type te zijn als wat er bij mij in zat; "4FC, Armee Française, 14 BOB 1062".

    

 
        De oude en de nieuwe bobine                                                       De nieuwe op zijn plaats

Montage was een fluitje van een cent, en de wagen startte meteen in één keer. Nou deed hij dat toch altijd al, het zal nu moeten blijken of de warme starts ook weer goed gaan. Aan de bobine kan het nu in ieder geval niet meer liggen. Even een stukje gereden van 7 km (heen en terug naar de Koedijkervlotbrug).  Motor 10 minuten afgezet, en daarna startte hij meteen weer. Bemoedigend.
Geweldig dat het originele type bobine nog verkrijgbaar was. Als er toch eens geen internet was…

Vrijdag 12 april 2013
Vandaag voor het eerst naar de filmopnames voor Penoza 3, ergens in Haarlem. Om 20 uur moest ik er zijn. Sander May vond het reuze interessant, en wilde graag meegaan. Om 19 uur was hij bij mij in Alkmaar. Samen met de Versailles naar Haarlem gereden. De kilometertellerkabel maakte een hels lawaai. Normaal heb ik dat, als het koud is, wel vaker de eerste paar kilometer en dan gaat het vanzelf over. Maar nu bleef hij de hele avond ratelen. Wijzer van de snelheidsmeter ging ook flink heen en weer.
De filmlocatie was dankzij TomTom gauw gevonden. Een complex van leegstaande schuren en bedrijfsgebouwen, aangevuld met tijdelijke huisvesting voor de crew in de vorm van een houten gebouwtje met toilet en verblijfsruimte, en een dubbeldekker van de catering.

 
        Aangekomen met de Versailles.                                                   Belichting van de barakken waarin opnames
                                                                                                                        plaatsvonden.

Het zou uiteindelijk tot 23 uur duren voordat er een scène kwam waarbij de Versailles een rol speelde. Sander en ik doodden de tijd met wat rondkijken, thee drinken en kletsen, en in de dubbeldekker luisteren naar een springstof- en wapendeskundige, die verantwoordelijk is voor het verantwoord gebruik van wapens en munitie.
Over de rol van de auto volgen later, na het verschijnen van de serie, wel meer informatie en foto's op deze site.
Nog even een warme hap, en daarna terug naar Alkmaar, waar we tegen 24 uur waren. Toen moest Sander nog naar Van Ewijcksluis!

Zaterdag 13 april 2013
De jaarlijkse Hyacintenrit van het Den Hartogh Fordmuseum in Hillegom. Voor mij de vijfde keer dat ik deelnam. Ditmaal bestond onze groep uit drie oldtimers en tien mensen:
De Peugeot 404 van Klaas Zaal junior en de Peugeot 203 en Simca Versailles van mij. Deelnemers: Klaas Zaal jr. en sr., Cock Hoogeboom, Jeroen Groot, Gerard van Wieringen, Emiel Scheffe, Lex van der Beeke, Jan-Piet Lohmann, Sjoerd Harren en ik.

Verzamelen In de Van der Lijnstraat. Foto Emiel Scheffe

Voor het eerst was de start van de hyacintenrit niet bij het Fordmuseum in Hillegom (daar was wel het eindpunt), maar in het Den Hartogh Vrachtwagenmuseum in Rozenburg.
Het was grijs en grauw weer, en we hadden onderweg nog een flinke regenbui.
Nadat we ons hadden gemeld, en koffie met koek hadden genuttigd, zijn we met Versailles en 404 even naar de nabijgelegen haven gereden, waar een enorm schip, de Aegir, lag. Dat is het nieuwste schip van Heerema. Ze zijn daar bezig met "outfitting& preparations" voor de eerste hijsklus. Klaas jr. was vorig jaar voor BigLift Shipping betrokken bij het vervoer en installatie van de 5000 megaton mastkraan van Huisman op de Aegir. Erg imposant. Wat een enorme kraan op dat schip. Ze waren bezig met voorbereidingen om twee test-loads op te hijsen.

 
                                                                            Foto's Lex van der Beeke

Daarna terug naar het vrachtwagenmuseum, daar wat rondgekeken en een aantal vragen beantwoord. Er staat een enorme collectie vrachtwagens, brandweerwagens etc, waarvan een deel nog gerestaureerd moet worden.

Vandaag was mijn Versailles vergezeld van twee soortgenoten:
1. de Simca Versailles uit 1956 van Arie van Dijk uit Geervliet (voorheen eigendom van Paul Stedehouder, garage De l'Est in Vlaar­dingen).
2. de Simca Chambord uit 1960 van Leen Schoenmaker uit Roelofarendsveen.


            De Chambord van Leen Schoenmaker, Versailles van Eric en Versailles van Arie van Dijk
            Foto bij vrachtwagenminiaturenmuseum in De Lier.

Dan op weg. We reden met wisselende bezetting en met wisselende chauffeurs. In mijn Versailles en Peugeot reden o.a. Gerard, Sjoerd, Emiel en Jan-Piet (en ik). In de 404 zat Lex veel achter het stuur.
Geleidelijk aan werd het beter weer en kwam de zon door, waarna het 's middags zelfs geheel onbewolkt werd.

 
Emiel Scheffe achter het stuur van de Versailles                                       De 404 van Klaas voor ons

Het werd een leuke tocht, weer eens door een heel andere omgeving dan voorgaande jaren, waar we altijd rond Hillegom bleven. Nu via de stedelijke omgeving van Den Haag hogerop naar de Bollenstreek. Onderweg een pauze bij het vrachtwagen-miniaturen museum in de Lier. Eindeloos veel vitrines over wee verdiepingen verdeeld van vrachtwagens schaal 1:50. Daar ook ons lunchpakket genuttigd. Een deel van onze groep volgde een rondleiding door het naastgelegen grote bedrijf van substraten voor de sier- en groenteteelt.

 
            Emiel achter het stuur                                                           2x Versailles    (foto's Emiel Scheffe)

  
    Jan-Piet Lohmann achter in de Versailles                                              Sjoerd Harren achter het stuur

Dan door naar de bollenvelden richting Noordwijk. Van bollenvelden was dit jaar vrijwel geen sprake. We hebben geen hyacint gezien. Allemaal een gevolg van het late voorjaar. Alleen wat (nog niet eens bloeiende) narcissen gezien.
Om 16 uur kwamen we aan bij het Fordmuseum in Hillegom. Daar nog een poos rondgelopen, en wederom enkele vragen beantwoord. Klaas junior en Cock namen hier afscheid van ons, en gingen met de 404 naar Utrecht. De rest van ons nam deel aan het traditiegetrouw heerlijke Indonesisch buffet.
Tenslotte met 203 en Versailles terug naar Alkmaar, waarbij we eerst Jan-Piet afzetten in Hillegom en Lex en Sjoerd in Haarlem. Het was een zeer geslaagde dag.

De Versailles toonde geen enkel warmestartprobleem meer, dus vermoedelijk is het de bobine geweest. Ook het vreselijke geratel van de kilometertellerkabel van gisteravond was vandaag volkomen afwezig. Heel vreemd.
Maar wat wel vervelend is, is dat de richtingaanwijzerschakelaar vandaag opeens kuren is gaan vertonen. Het verplaatsen van de hendel gaat opeens veel zwaarder, en bij verdraaiing van het stuur neemt dat de schakelaar steeds mee. Dus bij elke stuurbeweging, hoe klein ook, gaan de richtingaanwijzers aan. Hetzij naar links hetzij naar rechts. Heel irritant, vooral omdat de neutrale middenpositie bijna niet te voelen is!

Zondag 14 april 2013
Vanmorgen naar de raw-schakelaar gekeken.

Demontage is een ramp. Volgens het Service Manual moet het stuur eraf en daar is speciaal gereedschap voor nodig wat ik niet heb. Maar met een zaklantaarn kon ik door een spleet naar binnen kijken en zag een vervuilde en aangekoekte veer die een slag om de stuuras ligt. Met het "rietje" van een spuitbus WD40 kon ik erbij en de veer inspuiten. En daarna met Contactspray de elektrische contacten voor zover ik die zag liggen kunnen bereiken. Hendel beweegt nu weer soepel, en draait niet meer mee als ik het stuur verdraai. Probleem opgelost denk ik.

 
 

 

Vrijdag 19 april 2013
Om 10.30 samen met Gerard van Wieringen met de Versailles naar Vinkeveen, naar de grote villa waar de opnames voor Penoza 3 plaatsvinden.
Allemaal aardige mensen op de set, en vol respect voor de Versailles. Hoofdrolspeler Eric Corton, die er als "John" volgende week in moet rijden bleek een grote autoliefhebber, en heeft zelf diverse oldtimers en andere bijzondere auto's gehad. Hij is met een boek bezig over de 27 auto's die hij heeft gehad. Hij heeft even met ons proefgereden met de Versailles, en dat ging meteen prima, hij heeft ervaring met zulke auto's.

Eric en Eric

De catering zat, net als in Haarlem, weer in de rode dubbeldekkerbus, gerund door twee dames. In afwachting van de opnames hebben Gerard en ik daar bovenin nog een poosje zitten kletsen en de krant gelezen.
Daarna was het tijd dat de Versailles op het parkeerterrein voor de villa mocht verschijnen. Foto's die ik hier maakte zullen later op deze site verschijnen want ik kan nu, v
óór het verschijnen van de serie, nog niets vertellen over de lotgevallen van de Versailles...
Er is vandaag slechts één shot gefilmd, vanuit de villa, waarbij de Versailles buiten op de achtergrond stond. Heel boeiend allemaal om mee te maken.
Het had geen zin om verder tot 22 uur vanavond op de set te blijven. De Versailles stond gewoon bij het huis geparkeerd, en zou slechts bij een enkel shot in beeld komen.
Gerard en ik zijn vervolgens door een der medewerksters in haar auto naar station Breukelen gebracht, en met de trein zijn wij terug naar Alkmaar gegaan.
Ik ga pas weer heen op de volgende draaidag. De auto staat al die tijd veilig in een van de drie garages daar, dus ik hoef me over de auto geen zorgen te maken.
Al met al best wel weer interessant geweest.

Woensdag 24 april 2013
Om 17 uur kreeg ik een telefoontje dat ze 's avonds opnames wilde maken met de Versailles. Niet bij de villa, maar op een andere plek in Vinkeveen. Of ik er om 19.30 uur kon zijn. Gerard van Wieringen gebeld of die zin en tijd had om mee te gaan, en die kon. Met Gerards auto waren we om 19.30 in Vinkeveen. De Versailles stond al klaar en ik reed hem naar een afgelegen stuk hobbelig weiland. Een rommelige omgeving, struikgewas, een enkele boom, ideaal voor deze opnames van vanavond. Erg interessant om te zien wat er allemaal gefilmd werd. Hier slechts
twee foto's. Later volgen er meer.

  

Om 21 uur waren de opnamen ten einde. Ik reed de Versailles terug naar de villa, en om 22 uur waren Gerard en ik weer in Alkmaar.

Zaterdag 27 april 2013
De afgelopen twee dagen hoefde ik niet naar Vinkeveen. Er waren geen opnamen waarbij de Versailles in beeld kwam. Die stond netjes binnen in de garage. Maar vanavond waren er wel weer belangrijke opnamen. Sander May had zin om mee te gaan. Om 20 uur vanuit Alkmaar met Sanders auto vertrokken. Deze avond en nacht moesten de rijscènes plaatsvinden. Hierbij waren ook de jongens Boris en Koen betrokken, zoons van John en Carmen. Wie wat meer wil lezen over de serie en de cast: zie http://www.televizier.nl/nieuws/tv-nieuws/het-3e-seizoen-van-penoza-komt-in-september-op-de.1668538.lynkx

 
               Boris en Koen bij de Versailles                                            Nachtopname van de Versailles

Meer foto's volgen later, na het verschijnen van de serie. 
Na nog een lekkere warme wrap ter plekke genuttigd te hebben de Versailles teruggebracht naar de villa in Vinkeveen. Vervolgens met Sander mee teruggereden naar Alkmaar. Om 3.30 uur lag ik in bed. Sander moest toen nog door naar Van Ewijcksluis.

Zondag 28 april 2013
De laatste dag van filmopnames voor Penoza III in Vinkeveen. Ik ging 's middags met de trein van Alkmaar naar Breukelen. Daar werd ik opgehaald door een medewerker van NLFilm.
Vandaag geen rijscènes meer, maar uitsluitend opnames op het parkeerterrein voor de villa. Maar dat duurde wel tot bijna 3 uur 's nachts!!! Wel onderbroken door een lekkere maaltijd (die ze daar lunch noemen).
Na afloop met de Versailles terug naar Alkmaar. Wat een aparte dag was het weer. Om 4 uur lag ik in bed.

Maandag 29 april 2013

Hoewel ik 's nachts pas om 4 uur in bed lag, wilde ik vandaag toch naar de stoomtram. Het is deze week mei-vakantie, en ze hebben heel erg graag dat er zo vaak mogelijk een oldtimer in Wognum is en op de Broerdijk rijdt.
De Versailles stond nog voor de deur, dus daarmee om 's morgens naar Wognum. Was weer erg leuk. Drie ritten van de tram tussen Wognum en Midwoud-Oostwoud begeleid, maar ook doorgereden naar Medemblik.

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 30 april 2013, Koninginnedag
Ik had me weer opgegeven voor de oldtimerrit van de Oranjevereniging Bergen. Ditmaal met mijn Versailles (vorig jaar met de Peugeot). Om 8 uur, samen met Gerard van Wieringen in Bergen. Zoals gebruikelijk aanrijden bij de brandweerkazerne, in ontvangst nemen van diverse dingen, zoals een paar tulpjes, een oranje vlaggetje, en een fraai schildje met beeltenis van Beatrix en Willen-Alexander voor op de grille.
Hier voegden Margaret Zaal en Dick Min zich bij ons. We reden dus de tocht met zijn vieren.
Eerst traditiegetrouw naar Bergen aan Zee voor en toespraak bij het standbeeld van Mw. van Reenen-Völter. Dan koffie met gebak bij Hotel Meyer.
Terug naar Bergen, waar bij de ruïnekerk de aubade plaatsvond. Daarna een mooie tocht door de dreven ten noorden van Bergen. We hadden prachtig weer, een fantastische Koninginnedag. Er deden veel oldtimers mee, en het was een mooie rit. In Amsterdam vond ondertussen de abdicatie van koningin Beatrix plaats, en de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

 
                        De Versailles                                                                      Gerard van Wieringen.

Om ca. 12.30 terug in Bergen. Lunch in het gebouw van de Harmonie. Even over de vrijmarkt gelopen, maar daarna weer naar huis gegaan.