Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Januari t/m maart 2013

Donderdag 3 januari 2013
Met de Versailles 's avonds naar De Stolpen, en lekker gegeten bij China Wok. Leuk zo'n rit in het donker met die gele koplampen. Hij reed als vanouds weer heerlijk.

Zondag 6 januari 2013
Vandaag is Klaas Zaal junior met de Versailles naar Heerhugowaard gegaan, naar het bedrijf van zijn oom René Metzelaar, waar gewerkt wordt aan het opduwertje Sloffie.
Daarna heeft Klaas even een nieuw rvs boutje in de deurvanger van het rechter achterportier gezet.

Dinsdag 8 januari 2013
's Middags in de garage Bergermeer de sierstrip die eraf was gevallen weer op het rechter achterportier gezet.

Donderdag 10 januari 2013
's Middags met de Versailles naar de Texaco Self Wash in Egmond a/d Hoef gereden, en hem daar schoongemaakt. Werd wel tijd. Daarna helemaal droog gelapt. Ook de ramen aan binnen- en buitenkant gereinigd. Ziet er weer uit om door een ringetje te halen. Getankt en daarna de auto bij huis gezet, want ik wilde 's avonds er nog mee weg. Helemaal niet in de gaten gehad dat de weersvoorspelling er naast zat en dat het niet droog bleef, maar flink begon te regenen. Hij was weer helemaal nat! Weggebracht naar de stalling, en opnieuw helemaal droog gelapt. Ventilatorkachel aan en luchtontvochtiger (die staat al een paar dagen aan omdat het erg vochtig was in de garage).

Dinsdag 19 februari 2013
Door het winterweer bijna zes weken niet gereden. Maar vandaag een rondje Egmond – Bergen gedaan. De afgelopen dagen had ik de accu aan de druppellader hangen. Zeven keer geknepen in de pompbalg, en vervolgens sloeg hij meteen in 1x aan. Heerlijk! Leuk om weer een ritje te maken. Wat is het toch een mooie auto. In Bergen even bij de nieuwe eigenaren David en Lida van Twisk op de Damlandermolen geweest.

Maandag 4 maart 2013
's Avonds wisselde Klaas Zaal jr. de Versailles en zijn Peugeot 404 om: De Versailles van de stalling in Alkmaar naar die in Egmond, en de 404  in omgekeerde richting. Klaas moest namelijk even sleutelen aan de 404; bougies verwisselen. Terwijl Klaas om 19 uur (al donker) over de Hoeverweg reed kon ik de gele koplampen van de Versailles duidelijk onderscheiden van de andere auto's. En het toeteren van hem was bij de molen hoorbaar!

Dinsdag 5 maart 2013
Heerlijk lenteweer! In de namiddag eerst naar Alkmaar, en dan naar Schagerbrug, waar ik foto's wilde maken van een bosmanmolentje dat door storm schade had opgelopen. Was inmiddels gerestaureerd en van nieuwe wieken voorzien. Foto's genomen, en daarna…. was het mis:

Toen ik 10 minuten na het bezoek aan het bosmanmolentje terug was bij de auto rook ik al meteen een flinke benzinelucht. Ik dacht "Oh nee, de benzinepomp lekt weer". Maar nee, nergens een lekkage te bespeuren, alle slanetjes, filters, pomp, knijpbal en carburateur droog.
Op dat moment reed Sander May terug van zijn werk naar huis over de N9. Ik stond op de parallelweg. Sander sms'te "Hulp nodig?" En ik antwoordde, me nog van geen kwaad bewust: "Nee, molentje gefotografeerd."
Maar vervolgens starten, ho maar. Wou niet aanslaan. Volslagen verzopen. Uiteindelijk sloeg hij aan. Nadat hij eindelijk pakte sloeg hij nog een paar maal af. Ik moest keren, en reed achteruit een uitrit van het land in, neus omhoog. En toen was het helemaal mis. Sloeg steeds af, want hij liep eigenlijk niet op 8 cilinders, en tja, dan omhoog tegen die helling op... Daar had hij geen zin in. Ook de eerste 500 m was het daarna bokken, horten en stoten. Hij liep maar zo ongeveer op de helft van het aantal cilinders....
Ik stond op het punt om aan Sander te sms'en "Eh, ja, toch wel pech, kun je even omkeren?". Maar daarna liep hij prima.

Ik moest ook nog naar Hippolytushoef, ook om een bosmanmolentje te fotograferen. Kwam vlak langs Sanders huis in Van Ewijcksluis, maar ben niet aangegaan, want ik wilde nog bij daglicht bij het molentje zijn. Bij Van Ewijcksluis was de brug over het Balgzand langdurig open. Ik dorst de motor niet af te zetten, maar hij liep stationair al die tijd heel netjes zonder hapering door.

Maar in Hippolytushoef weer hetzelfde: 10 minuten weggeweest naar het weidemolentje, en na terugkomst slecht starten. Alleen nu geen benzinelucht.
Heel vreemd. En Klaas Zaal jr. is net sinds gisteravond van zijn hardnekkige warme startprobleem met z'n Peugeot 404 af! Door nieuwe bougies. Hoe kan zoiets nou van de 404 overslaan op de Versailles?

Enfin, ik houd het verder in de gaten. Voor de rest reed hij prima.

Woensdag 27 maart 2013
Een mooie zonnige dag. Wel een koude oostenwind, maar een paar graden boven nul. 's Middags een rit met de Versailles gemaakt.

Eerst de banden opgepompt (met 12 V compressortje op sigarettenaansteker van mijn Honda).
Hij startte vlot ondanks de kou en drie weken stilstand.
Daarna naar De Woude gereden om een houten weidemolentje te bekijken. Auto laten staan en met het pontje naar De Woude.
Het molentje bleek van J. Koeman, eigenaar van paltrokmolen De Held Jozua, die op De Woude woont en dit weidemolentje in de tuin heeft staan. Werd meteen binnen gevraagd en kreeg thee aangeboden.

Daarna met het pontje weer terug naar de auto, en teruggereden naar Egmond. Leuk lenteritje geweest.

 

 

 


 

Zondag 31 maart 2013, eerste paasdag
Naar Bergen gereden, waar in het Parkhotel een rouwbijeenkomst was van de fam. Metzelaar naar aanleiding van het overlijden van Alex Metzelaar een paar weken geleden in Frankrijk.
Daarna met de Versailles naar Winkel om een bosmanmolentje te bezoeken, en naar Barsingerhorn om foto's te maken van de molenromp De Ster.
Erg lenteachtig is het nog niet. Zo af en toe sneeuwde het zelfs heel licht!

Ik wil binnenkort de contactpuntjes van de Versailles eens vervangen. Zo af en toe loopt hij niet lekker, vooral als hij nog niet goed op temperatuur is. Bij de 203 weet ik nu wat ingebrande contactpuntjes voor uitwerking kunnen hebben! En ik heb nieuwe contactpuntjes in voorraad, een poos geleden gekocht op een oldtimerbeurs in de Haarlemmermeer.