Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Augustus t/m december 2012

Donderdag 9 aug. 2012
Een poos niet gereden; bijna 6 weken niet. Maar hij startte, dankzij de pompbalg, in één keer.
Met de Versailles naar Emmeloord geweest, waar mijn nicht Olga de wacht houdt bij mijn overleden tante Swie.
De Versailles reed prima. Op de snelweg vaak 110 (echte) km/h aangehouden. Wat een zalige wagen.

2012-08-09 13.46.19.jpg 2012-08-09 14.37.14.jpg
        
Onderweg naar Emmeloord                                                    Dijk Enkhuizen - Lelystad

2012-08-09 14.51.07.jpg 2012-08-09 19.04.37 bewerkt.jpg
               Houtribsluizen bij Lelystad                                       Mijn nicht Olga de Graaff in de Baronielaan

Na afloop nog even getankt in Emmeloord, en dan terug naar Noord-Holland. Vandaag 247 km gereden.

Vrijdag 17 aug. 2012
Via Bergen naar De Stolpen geweest. Mooie warme avond.

Zondag 9 sept. 2012

2012-09-09 17.07.58.jpgDe Versailles even naar het molenerf gehaald om hem te wassen, i.v.m. het rijden a.s. vrijdag van een echtpaar dat 50 jaar getrouwd is.

Door de rit over de dijk Enkhuizen-Lelystad zat de voorkant onder de muggen. Was er heel moeilijk af te krijgen, zelfs met insecten­spray ging het moeilijk.

De laatste tijd rook ik een benzinelucht in de auto, en vandaag zag ik dat de benzinepomp helemaal nat was van de benzine. Niet zo best, en gevaarlijk ook, want de benzine kan op de hete motor lopen…

 

 

 

 

Vrijdag 14 sept. 2012
Op 18 juli ontving ik een e-mail van ene Ellis Schelling uit Friesland met de volgende vraag:

!cid_C6CE1BA9-DB42-4AE2-90CB-8BC45C1FAFC1@lan.jpgOp bijgaande foto zitten mijn vader en moeder als pas gehuwden in een auto.

14 september zijn mijn ouders 50 jaar getrouwd en daarom ben ik op zoek gegaan naar dezelfde auto omdat het ons heel leuk lijkt om mijn ouders van Oudorp naar Museum Broeker Veiling te brengen in deze auto, dit blijkt een veel grotere zoekpartij dan gedacht, zelfs bij het Autotron konden ze mij niet verder helpen maar toen ontdekte ik uw website waarop u foto's van uw Simca Versailles toont. Mijn vraag is dan ook of u in de auto op de foto uw Simca Versailles herkent?

Overduidelijk een Simca van het model Versailles of een afgeleide daarvan. Het kostte nog enig speurwerk om te achterhalen welk model precies. Het bleek om een Ariane te gaan. Achteraf gezien wel logisch, want Taxi Wester reed in de 60'er jaren met Simca Arianes, dat was mij bekend.

Via de secretaris Ronald Mink van de Simcaclub kwam ik er achter dat er nog wel in Nederland een Ariane is, maar die is egaal lichtblauw. Deze uitvoering, met zo'n zwart zijvlak op achterdeur en achterflank is er in Nederland niet. Wel zijn er nog twee in Frankrijk, die deelnamen aan een Simca-meeting in Wesel in 2012:

Ariane 1959.jpg Simca Meeting Wesel 2012 014.jpg

Maar ja, om voor zo'n ritje van Oudorp naar Broek op Langedijk nou een wagen uit Frankrijk te laten komen… De keuze was dus snel gemaakt, mijn Versailles lijkt er, afgezien van die zwarte baan op de zijkant, sprekend op.

Na het uitwisselen van de nodige e-mails was het dan vandaag zo ver. De Versailles uit de stalling gehaald, thuis m'n donkere pak aangetrokken en chauffeurspet opgezet, en naar de Jasmijnlaan 10 in Oudorp gereden. De heer en mevrouw Schelling waren heel verrast. Er werden meteen de nodige foto's gemaakt. Daarna reed ik hen naar museum Broeker Veiling, waar een heel ontvangstcomité  klaarstond om ze te verwelkomen:

2012-09-14 12.01.53.jpg 2012-09-14 12.02.19.jpg

Onderweg bleken we ook nog gemeenschappelijke kennissen te hebben: molenmaker Poland uit voorheen Heerhugowaard en de onlangs overleden molenaar Jan van Wonderen.
In de veiling werd ik uitgenodigd om nog een kopje koffie mee te drinken en een broodje te eten.

's Avonds deze combinatiefoto 1962-2012 gemaakt:

1962-2012 Lida en Leen Schelling.jpg   Lida en Leen Schelling

DSC02337.JPG Thuis gekomen nog eens naar de benzinepomp gekeken die ik 's morgens nog helemaal droog had gemaakt, maar die nu weer drijfnat was. Ook had ik 's morgens nog de slangklemmetjes van de twee benzineslangetjes aangedraaid, maar dat was het euvel dus niet. Nu bleek dat, zelfs bij stationair toerental, de benzine onder het blank metalen afdekkapje vandaan komt.

Zou er een afdichting lek zijn, of het membraan? Per e-mail contact gehad met Sander May, en ik moet de pomp maar eens openmaken.

Voorlopig dus niet rijden, en de Versailles in de stalling in Amkmaar gezet, en de 203 die daar stond naar de stalling in Egmond gebracht.

 

 

 

Donderdag 20 sept. 2012. Kapje van benzinepomp gehaald (één centrale schroef bovenop), en toen openbaarde zich het euvel van de lekkage: afdichtingring op twee plaatsen gebroken.

2012-09-20 10.08.28.jpg 2012-09-20 10.10.10.jpg

Sander May heeft daarop uit kurkplaat een nieuwe ring voor me geknipt. Op 24 sept. opgehaald bij hem bij Etac in Alkmaar. Kapje nog niet kunnen herplaatsen omdat na extreme regenval ik een aantal dagen achtereen moest malen met de molen.

Leboncoin 2012 09 28 waterzak ruitensproeier.jpgVrijdag 28 sept. 2012. Sander May houdt het Franse marktplaats-equivalent leboncoin.fr kennelijk nog altijd in de gaten voor onderdelen Peugeot en Versailles, want hij mailde mij "jij zocht toch zoiets"; met een link naar een advertentie van iemand die dit voor 8 euro aanbood.

Een waterzak (door mij wel eens gekscherend een infuuszak genoemd) voor de ruitensproeier. Toen ik mijn Versailles kreeg zat er geen ruitensproeierreservoir meer in. Uit het onderdelenhandboek blijft dat ze zowel met zo'n zak als met een glazen pot geleverd werden. Ik heb toen gekozen voor een glazen pot, want Sander had er daar nog een van liggen. Maar aan de bevestigingspunten kon ik zien dat mijn Versailles oorspronkelijk zo'n zak had. En hoewel de verzend­kosten vanuit Frankrijk naar Nederland (€ 16,25) twee keer zo hoog waren als de zak zelf (€ 8,-) heb ik toch maar besloten die te kopen. Dus besteld en via Paypal betaald.

 

 

 

Dinsdag 9 okt. 2012. Vandaag het kapje van de benzinepomp met de nieuwe afdichtingsring van Sander weer geplaatst. Meteen bij het knijpen in de pompbalg lekte er alweer benzine onder het kapje vandaan. Tot tweemaal toe schroef wat vaster aangedraaid. Toen leek het over. Even een paar kilometer gereden (naar de Sluismolen heen en terug), maar toen was de pomp alweer helemaal nat van benzine aan de buitenkant. Maar ik kon wel de schroef weer een slag aandraaien. Kennelijk krimpt de kurkring in dikte nu hij benzine heeft opgezogen.

Woensdag 10 okt. 2012. Met de Versailles naar De Stolpen (Schagerbrug) geweest. Vóór het wegrijden eerst de schroef van het kapje van de benzinepomp nog een kwartslag vaster aangedraaid. Bij aankomst in Schagerbrug, en later ook terug in Alkmaar, bleek de pomp helemaal droog. Dus het euvel is nu verholpen. Mooi zo.

Vrijdag 19 okt. 2012 de handrem gerepareerd. Als de hendel horizontaal stond gleed de stang weer terug. Geen pal-werking dus. Er was een parker uit het vergrendelings­mechanisme gevallen. Vervangen door een boutje met moertje.

Zondag 28 okt. 2012
Vandaag samen met Jippe Kreuning de boerenkoolrit van de VIA gereden. Start in Wogmeer, lunch in Hoorn en avondmaal in Spanbroek.
Eerst de schroef van het kapje van de benzinepomp nog 1/8 slag aangedraaid. Dan even langs huis. Ik rook al meteen benzine, en na openen van de motorkap bleek de benzinepomp weer drijfnat. Afgedroogd, en de schroef kon ik opeens weer ¼ slag aandraaien.
Rest van de dag is het goed gegaan en heeft de pomp niet meer gelekt.

Maar wel een ander probleem: de wagen sloeg stationair steeds af, en dat is de rest van de dag zo gebleven. Heel vervelend. In de loop van de dag wel honderd keer opnieuw moeten starten. Ook heel veel met de choke gespeeld om de motor stationair wat sneller te laten lopen. Maar zo lastig, bij iedere kruising, iedere rotonde, ieder stoplicht weer een motor die afsloeg…

Na het ophalen van Jippe Kreuning bij de Halvemaansbrug in Oudorp samen naar Café Restaurant Wapen van Wogmeer in Wogmeer. Ontvangst met koffie en appeltaart. Er waren 55 deelnemende auto's en ik geloof zo'n 120 deelnemers. Jammer genoeg regen. Om 12 uur vertrek. Mooie tocht door Noord-Holland. En gelukkig droog geworden.
In Hoorn waren we voor de lunch in de brasserie van het Museum van de 20e eeuw op de nieuwe locatie in de voormalige gevangenis De Krententuin. Bediening was niet erg ingesteld op 120 man (plus nog de gewone bezoekers), en er bleef geen tijd over om het museum te bezoeken. We zaten aan een tafeltje met Tom Kosmis uit Schoorl (met z'n hond) die met zijn Alvis aan de tocht deelnam.

Hierna heeft Jippe de rest van de rit gereden. Ook voor hem erg vervelend dat de motor stationair niet meer wilde lopen. Eerst nog getankt in Hoorn. En toen helaas weer een poosje regen. Ook nu een mooie rit door Noord-Holland, richting Medemblik, en eindigend in Spanbroek waar de boerenkoolmaaltijd was.

2012-10-28 16.23.47.jpg 2012-10-28 16.23.23.jpg Jippe Kreuning

Van Spanbroek naar Oudorp reed ik weer, en Jippe om 19 uur bij strijkmolen D afgezet. Versailles terug naar de stalling. Leuke dag geweest.

Moeder ik wil bij de revue
Van 8 okt. t/m 26 nov. 2012 vonden bij omroep Max de uitzendingen plaats van de televisieserie "Moeder ik wil bij de revue", waarin mijn Versailles diverse malen is te zien. De beelden waarin mijn auto (en de Peugeot) voorkomt voegde ik aan elkaar tot een 6 minuten durend filmpje dat ik op YouTube plaatste. Bekijk  HIER  het filmpje op YouTube.

Naar aanleiding van de serie kreeg ik leuke reacties. Op 13 nov. 2012 bijvoorbeeld een e-mail van ene Frans van Koert:

Leuke site
Mijn vader heeft een Ford Versailles V8 uit 1955 gehad. Ik kan mij herinneren dat wij daar mee veel met pech stonden. Als wij op vakantie gingen dan stond zodra de Ford wat moest klimmen de temperatuurmeter al bijna op H. Zodra wij de grens over waren stond hij al te koken en in Keulen moesten wij naar een garage toe voor een door geslagen koppakking.
Ik kan mij herinneren dat de vakantie zou Oostenrijk worden, maar zijn niet verder gekomen dan Limbug an Lahn toch een prima vakantie gehad.
Nog een vraag wordt jou Ford Versailles gebruik in de TV serie moeder ik wil bij de revue?
Als ik naar die serie kijk zie ik geregeld de Ford Versailles voorbij komen.
vriendelijke groet, Frans van Koert

Op het Peugeot-203 forum door ruit48 op za nov 24, 2012 07:39
Heb er ook "interactief" naar gekeken , snel van voiture naar voiture, het zijn onze vierwielige vrienden die het kijken naar deze toneeluitvoering de moeite waard maken. De Versailles is onbetwist de ster, zij verdient een Oscar !!!
Gr. Kees

en Marco op 24 nov.:

Uiteraard ben ik ook gaan kijken voor de oude auto's, maar als je de serie en tijdje volgt is het nog een hartstikke leuke serie ook. Grappig en goed geacteerd en een leuk verhaal met lekker veel oubollige liedjes! De versailles is inderdaad wel een ster!
M.Vr.Gr.Marco.

en janbachee op 24 nov.:

Dat zou wat zijn dat een Voiture een oscar zou verdienen.... Ik stem ook op de Versailles.. :mrgreen:

De tv-serie is op dvd verkrijgbaar bij Omroep Max. Klik  HIER  voor de bestelpagina.

26 nov. 2012. Einde derde Versailles-jaar

Even wat statistiek:
 

 

Versailles
2009/2010

Versailles 2010/2011

Versailles 2011/2012

Aantal rijdagen

44

34

26

Aantal kilometer

4.164

2.639

2.513

december 2012

Zaterdag 29 december 2012
Twee maanden had de Versailles niet gelopen. Ik wilde eerst proberen de verstopping van de stationair sproeier te verhelpen, maar moest me daarvoor documentatie opzoeken, en door het vele werk voor een nieuw boek over weidemolens kwam daar maar niet van. Maar vandaag kon ik de Peugeot 203 terughalen uit Van Ewijcksluis, waar Sander nieuwe koppelingsplaten in heeft gezet. Een mooie gelegenheid om met de Versailles te gaan, dan kon Sander (of zijn vader die nog meer weet van carburateurs) naar die verstopte sproeier kijken.
Het starten ging, ondanks 7x knijpen in de pompbal, behoorlijk moeizaam. Ik denk dat ik nog vaker had moeten knijpen. Gelukkig had ik de accu de afgelopen dagen aan de druppellader gehangen, dus die was goed vol.
Maar na enige pogingen liep hij. Even een blokje om gereden. Bij thuiskomst de choke ingedrukt, en… tot mijn stomme verbazing bleef de motor heel netjes en rustig stationair doorlopen! Onvoorstelbaar, na al die ellende met telkens afslaande motor tijdens de toerrit van de VIA op 28 oktober. Ook de rest van de dag geen enkel probleem, niks verstopte sproeier!
De enige verklaring die ik kan bedenken is, dat door het knijpen in de benzinebalg, ik de verstopte sproeier gewoon door heb geblazen! Dat had ik tijdens de toerrit moeten doen! Helemaal niet aan gedacht toen.

Enfin, samen met Gerard van Wieringen om 12.30 naar Van Ewijcksluis gereden. Heerlijk om weer in mijn Versailles te zitten. Na een proefritje met de 203 en koffie bij Sander te hebben gedronken, zijn we met beide auto's teruggereden naar Alkmaar; Gerard met de Versailles en ik met de 203.

In Alkmaar deze foto genomen van de Peugeot 404 van Klaas, en de Versailles en 203 van mij.

2012-12-29 15.35.10 uitsnede.jpg

In de Van der Lijnstraat zwaaide de rechterachterdeur opeens te ver open. Sierstrip sprong eraf en kletterde op straat. Het bleek dat het boutje uit de deurvanger (heet dat zo?) los was geraakt. Gelukkig verder niets afgebroken of beschadigd. Moet een iets langer boutje in.