Peugeot 203 van Eric Zwijnenberg                                                                           

Mei, juni en juli 2012

Dinsdag 2 mei 2012
Om 4 uur opgestaan, en om 5.45 uur reed ik met de Versailles voor de vierde keer naar Utrecht voor filmopnames voor "Moeder, ik wil bij de revue". Om 7 uur was ik in de Domstraat in Utrecht. De Versailles moest weer diverse malen van plek wijzigen. Dan weer met de neus de ene kant op, dan weer de andere kant op, en soms aan de overkant van de straat.

Photo 02-05-12 07 48 40.jpgTussen de middag sprak ik de regisseuse en de co-regisseur, en vroeg wanneer "Gerrit" ging rijden. Dat is pas in juni in Assendelft. Ik wist wel dat er in juni nog een opnamedag was in een andere plaats dan Utrecht, maar dat bleek nu dus Assendelft te zijn.
Deze middag zou Gerrit alleen de winkel uit komen en naar de Versailles toelopen. Ik zeg “Maar rijdt hij er dan niet mee weg?” Zegt de regisseuse “Tja, u brengt ons op een idee.”

Werd door mijn toedoen het script veranderd. Eerst met Gerrit (Peter Blok, al 30 jaar acteur) een paar blokjes om gereden in Utrecht zodat hij aan de wagen kon wennen. En een uurtje later volgde de opname waarin hij de winkel uitkomt, gedag roept, in de Versailles stapt, en wegrijdt (slechts 50 meter, dat was al genoeg).

Laat dit nu de enige scene op deze dag zijn die in 1x goed was? Alle andere scènes zijn allemaal minstens 3x over gemoeten!

Gerrit Keunen kwam ook weer even langs.

Om 18 uur was ik terug in Alkmaar.

 

Donderdag 3 mei 2012
Ook vandaag weer met de Versailles naar Utrecht. Eerst nog even wat olie en koelvloeistof bijgevuld. Om 7 uur in Utrecht. Deze ochtend heeft Gerrit (de eigenaar van de radio/elektro-winkel) een paar maal in de Versailles gereden. Steeds over een kleine afstand; hij moest aan komen rijden, stoppen voor de winkel, uitstappen en naar binnen gaan.

Photo 03-05-12 08 19 37 uitsnede.jpg Photo 03-05-12 11 32 06.jpg
   Acteur Peter Blok komt aan voor "zijn" winkel

Photo 03-05-12 14 17 38.jpg Photo 03-05-12 16 57 51.jpg

Verder weer een dag van veel wachten. Er waren nog maar weinig figuranten nodig, en er was verder nog één Volkswagen Kever en een oude Volvo. Ik heb veel zitten lezen in de auto en op mijn laptop zitten werken (tot de accu leeg was). Had het geluk dat ik daar in de straat gratis Wifi had van een hotel. Ook ideaal voor mijn iPhone om daarmee verder te kunnen internetten. Gerrit Keunen kwam ook weer langs.
Om 17.10 was ik klaar en kon ik huiswaarts keren. Gelukkig, net als gisteren, de hele dag droog gebleven.

Maandag 21 - woensdag 23 mei 2012
Ik was in Frankrijk op vakantie, en Thijs Michielsen die op de molen en de kat paste, gebruikte de Versailles. Hier wat foto's die Thijs maakte.

IMG_1980.JPG IMG_2009.JPG

IMG_2015.JPG 

Zondag 10 juni 2012
's Middags met de Versailles naar Snader May's verjaardag in Van Ewijcksluis (Anna Paulowna). Prachtig weer. Tuinfeest met barbecue. Natuurlijk ook veel over auto's gekletst, ook met Sanders vader. Gezellig.

Dinsdag 26 juni 2012
Terwijl op de molen de rietdekkers bezig zijn met het vernieuwen van de kap, haalde ik 's morgens de Versailles op. Op het erf gewassen. Was aardig vuil.

 

's Avonds nog naar De Stolpen (Schagerbrug) geweest. Mooie avond, fijne rit.

Vrijdag 29 juni 2012
Vandaag was er een draaidag voor "Moeder, ik wil bij de revue" in Assendelft, waar de Versailles nodig was. Helaas viel dit samen met de laatste dag dat de rietdekkers op de molen bezig waren. Gelukkig kon Gerard van Wieringen invallen. Ik haalde 's morgens om 8 uur de Versailles op, en op de Krommedijk verwisselden we van auto; ik zijn Renault, en hij met de Versailles naar Assendelft. Het was zo fijn dat hij al een keer mee was naar opnames in Utrecht. Hij kende inmiddels allerlei mensen van de set, en enkele acteurs. En ik kon ik nog lekker een poos bij de rietdekkers blijven, die 's morgens de steigers begonnen af te breken.

Om 14 uur (de rietdekkers hadden toen nog een half uurtje werk nodig) reed ik met Gerards Renault naar Assendelft om hem af te lossen. Maar hij vond het daar zo leuk en interessant, dat hij uiteindelijk tot het eind toe (18.15 uur) bleef!
Dit was de leukste draaidag van allemaal, daar waren we het beiden over eens. Met heel veel gebruik van de Versailles. Hoofdrolspeler Gerrit (Peter Blok), eigenaar van de radiozaak in Utrecht, en zijn vrouw Aagje (Annet Malherbe) gingen op bezoek bij de familie van de kolenboer Jacob (Huub Stapel), omdat Gerrits en Annets dochter Jeanne (Noortje Herlaar) verliefd was geworden op kolenboerszoon Bob (Egbert-Jan Weeber).

Er werden o.a. de volgende filmopnames gemaakt:
- scene 5.32: "Ze komen aan bij het huis". Gerrit, Aagje en Jeanne komen met de Versailles aanrijden bij het eenvoudige huisje van de kolenboer, verwelkomt door de kinderen van de kolenboer. Hier bestuurde Peter Blok dus zelf de auto.
- scene 5.34: "Men stapt weer in de auto". Hier rijdt Peter Blok weg.
- scene 5.31, een hoofdrol voor de Versailles: "Onderweg naar het dorp".

Die laatste rit speelde zich af op de oude Zeedijk bij Assendelft. Gerard chauffeur, met naast hem twee mensen van de crew; één met een enorme camera, de ander voor de belichting. En achterin Jeanne en Bob.

naamloos.jpg DSC02049.JPG
   Op het erf bij de kolenboer. Deze foto stond                           De familie van de kolenboer.
   in de editie Zaanstreek van het Noordhollands
   Dagblad

 DSC02054.JPG
   Speciaal voor mij poseert Noortje Herlaar                  Gerard van Wieringen met het 'callsheet'
   bij mijn Versailles. 1st ad regisseur Gerrit                  in zijn hand.
   Martijn kijkt op de achtergrond lachend toe.
   Dit is géén scene uit de serie!

DSC02067.JPG DSC02069.JPG
   Opname met Gerrit (Peter Blok) achter het                In colonne rijdt de crew achter de Versailles
   stuur. Achterin een camera- en geluidsman,              aan op de Zeedijk bij Assendelft.
   voorin iemand van het licht.

DSC02072.JPG DSC02077.JPG
   Gerrit (Peter Blok) achter het stuur. In de                  Het clapperboard en andere attributen
   film is de Versailles zijn auto.                                    in de kofferruimte van de Versailles.

DSC02081.JPG Photo 29-06-12 17 34 11.jpg
            Bob en Jeanne achterin de Versailles.                     Aagje en Gerrit bij de Versailles.

Daarna wilden de mannen van het geluid nog een keer de hele rit opnieuw rijden voor het autogeluid in de Versailles. Toen reed ik. Diverse malen op- en terugschakelen, knipperlicht aan etc. Heel leuk om dat allemaal mee te maken!

Tussen de middag was een “persmoment” waar diverse dagbladen bij aanwezig waren. Er konden foto’s worden gemaakt, en de kans bestaat dat er nog wel een glimp van de Versailles in een van de landelijke dagbladen is te zien.

Omdat er vandaag weinig figuranten waren (alleen de kinderen van de kolenboer, 4 kippen en een hond) was de sfeer heel vriendelijk en ontspannen. En iedereen kent ons (Gerard en mij) zo langzamerhand wel. En de catering was ook weer prima. We zijn allemaal heel benieuwd naar de uiteindelijke tv-productie.

In de maand juli niet gereden.