Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Juni en juli 2011

Zondag 5 juni 2011
Dit Hemelvaartweekend ben ik vier dagen achtereen bij de stoomtram Hoorn-Medemblik geweest. De eerste drie dagen met de Peugeot 203, en vandaag met de Versailles. Die had vier weken niet gereden, dus ik was zeer benieuwd hoe het met starten zou gaan, nu ik die rubber knijpbalg heb. Het benzinefilter was helemaal vol. Maar uit ervaring weet ik dat dat niets zegt. Het is de leiding van de tank naar het filter waar de benzine bij lange stilstand kennelijk in terugloopt. Dat bleek nu overduidelijk: bij de eerste paar keer knijpen, spoot ik met de lucht uit de tankleiding de benzine uit het filter naar de carburateur. Na een keer of vijf knijpen was het filter praktisch leeg geblazen, en tóén pas kwam er opgezogen benzine uit de tank in. Totaal acht keer geknepen. Resultaat: de motor sloeg onmiddellijk aan!!!
Deze oplossing had mijn vader moeten hebben van 1955-1964! Wat heeft die toch gemarteld met starten. Daarbij kwamen natuurlijk ook de enorme spanningsverliezen over de te dunne bedrading.

Om 9 uur was ik bij Alkmaar, en een half uur later in Zwaag waar ik getankt heb. Om 9.40 op station Wognum. Helaas begon het toen te regenen, en dat hield uren aan. Als ik dat geweten had was ik niet gegaan, want ik houd mijn oldtimers zo graag droog. Maar buienradar suggereerde juist dat rond Hoorn de buien die er vanuit het zuidoosten aankwamen ophielden. Niet dus!

Tram 23 vertrok om 10.05 vanuit Wognum. Het kostte weinig moeite om mensen te werven voor een ritje met de Versailles. Een echtpaar met twee kinderen, een dochter en een zoontje. Zoontje voorin, de rest op de achterbank. Kan makkelijk in de Versailles. Zoontje was een brandweer/ambulance-spotter, en wees mij op een plek bij een oprit van de A7 waar ik altijd langs kom waar een ambulance is gestationeerd en de brandweer zit. Nooit geweten.
Ze reden mee tot de halte Midwoud-Oostwoud, en stapten daar weer op de tram. Terug naar Wognum (geen tram) reed iemand mee die normaal gesproken altijd "arbeider" is op station Wognum en met een bakfiets rondrijdt, maar vandaag in mooi kostuum en hoge hoed op was gekleed.

Tram 125 vanuit Wognum, vertrek 11.08 uur, leverde in de Versailles een "volle bak"; drie volwassenen op de achterbank  (een echtpaar uit Woudrichem en een mevrouw die anders altijd in oud-West-Friese kledij als vrijwilligster bij de tram is), en op de voorbank nog een vader met een zoontje uit Hoorn. De rest van de familie zat in de tram. Ondanks de regen vonden ze het een leuke rit. Het is en blijft ook spectaculair om op de Broerdijk zo dicht naast de locomotief te rijden, of naast een balkon van een tramwagon waarop de rest van de familie staat.

Tram 22 terug van Midwoud-Oostwoud naar Wognum langs de Broerdijk vergezeld. Geen passagiers mee. Maar in de tram zaten wel mensen aan wie ik later op station Wognum mijn visitekaartje kon geven, en van wie ik een paar dagen later een paar foto's ontving (Michiel van der Smeede):

DSC_6613 Michiel van der Smeede.JPG  DSC_6621 Uitsnede, Michiel van der Smeede.jpg

Tram 1, vertrek 11.46 vanuit Wognum gelaten voor wat het was. Maar na het nuttigen van een broodje had ik bij de reizigers voor tram 27 (met de VSM-loc ervoor) een moeder met een 17-jaar oude zoon die direct enthousiast reageerden toen ik vroeg of ze mee wilden rijden. Kwamen uit Ermelo, kenden de VSM ook goed. De jongen had veel belangstelling voor stoomtreinen, stoomgemalen en oude auto's. Hij was stoker bij het gemaal in Nijkerk. Dus genoeg te praten onderweg. Ze reden mee door naar Twisk.
Nog altijd regen, en ik ben toen vanuit Twisk terug gegaan naar huis.

De Versailles kwam vanmorgen uit de stalling in Egmond, maar ik heb 'm nu in de stalling in Alkmaar gezet. Daar afgedroogd, en de luchtontvochtiger aangezet, zodat hij een beetje sneller droogt.
Het was buiten inmiddels droog geworden, en ik kon de Peugeot 203 dus droog overbrengen naar Egmond.

Zondag 12 juni 2011, Eerste Pinksterdag
De Versailles en de Peugeot 404 van Klaas Zaal omgewisseld; de Versailles van Alkmaar naar Egmond gebracht (waar hij nu naast mijn 203 staat), en de 404 van Klaas naar Alkmaar. Komende week moet die voor APK.

Zondag 19 juni 2011
Vandaag met de Versailles naar het oldtimerfestival in Sint Maarten. Eerst 's morgens (op de molen) de heftige buien afgewacht, en toen om 9 uur de Versailles voor de dag gehaald. Op de heenweg toch nog wat regen, maar de rest van de dag verliep droog.
Rob van den Doel en zijn vrouw uit Burum waren er ook met hun Chambord en zijn Aronde. Door het aanvankelijk slechte weer waren er niet zoveel deelnemers (300 hadden er ingeschreven), en ook het aantal marktkramen was beperkt. Toch was er veel belangstelling voor mijn Versailles. Veel de motorkap open laten staan, wat ook altijd belangstelling trekt.
Ik was vandaag in een nieuwe, Franse outfit: zwarte broek, wit overhemd, zwart gilet en een Franse calotte op die ik drie weken terug op de markt in Lunel (Fr) kocht.

2011 06 19 Sint Maarten 1.jpg  DSC00515 uitsnede.JPG

Van Rob v.d. Doel kreeg ik een origineel luchtfilter. Wat ik had was een goedkoop stukje schuimplastic. Overigens maakte Rob mij erop attent dat het een oliebad luchtfilter betreft, en dat er een laag motorolie in moet staan (stond helemaal droog).

Donderdag 23 juni was ik (met de Honda Jazz) naar Den Haag. Daar een Simca Versailles bekeken die te koop staat bij een voormalige autosloperij/handel in auto-onderdelen. Ik had al een poosje e-mailcontact gehad met de dochter van de vroegere eigenaar. Die had mij benaderd nadat ze mijn website had ontdekt. Haar vader kreeg de wagen rond 1982,  en wilde hem ooit nog wel eens opknappen, maar dat is er nooit van gekomen. Uit foto's was al gebleken dat de staat waarin hij verkeerde heel slecht was, maar mijn bezoek kon dat alleen maar bevestigen. Het is een 12 V versie, dus aan elektrische onderdelen heb ik ook niets. Hier twee foto's:

CIMG0611.JPG  CIMG0613.JPG

Ik heb nog wat meer foto's gemaakt. Ik ga nog overleggen hoe het staat met de belangstelling van Leen Buitelaar. Rob v.d. Doel in Burum zou 'm eventueel wel willen strippen en de onderdelen opslaan. Maar alleen al vervoer van Den Haag naar Burum kost € 230,-. Het hele complex daar in Den Haag wordt momenteel gesloopt, en deze auto is de laatste die ik nog zag staan.

Daarna ben ik naar Automuseum Louwman in Den Haag geweest. Vorig jaar geopend. Wat een geweldig museum! De gehele geschiedenis van de automobiel wordt er belicht. Het gebouw is er speciaal voor ontworpen. Een gigantische collectie auto's staat er. Ik heb er vier uur geweest, en heb nog lang niet alles uitgebreid kunnen bekijken.

Vrijdag 24 juni 2011
De 404 van Klaas naar Egmond gebracht, en de Versailles in omgekeerde richting.

Zaterdag 25 juni 2011
Om 9 uur met de Versailles naar Den Helder gereden, naar Duinoord, waar de ontvangst van alle oldtimers was bij Duinoord's Steakhouse. Helaas de hele weg regen. Daar trof ik ook Ab Hilverink en zijn vrouw met hun 203, Rob van den Doel met zijn vrouw en hun Simca Aronde en Simca Chambord, en Sander May met zijn zoontje die er met een Peugeot 304 was.

DSC00617.JPG  DSC00618.JPG

Na de koffie met cake vertrok de enorme, kilometers lange stoet van ca. 300 oldtimers naar de Rijkswerf, waar het Historisch Weekend plaatsvond. Overal onderweg verkeersregelaars en agenten om de stroom oldtimers in goede banen te leiden. En natuurlijk veel bekijks onderweg. Ook nu helaas voortdurend regen. Dat gaat me toch wel aan het hart. De Versailles wordt een beetje te veel aan regen blootgesteld, en het is zo'n roestgevoelige auto. Eerst 5 juni bij de stoomtram, toen 19 juni naar Sint Maarten en nu weer 25 juni. Voortaan toch maar wat gauwer rij-plannen cancelen als het regent.
Op het werfterrein kwamen de Franse auto's bij elkaar te staan. Ook andere merken gegroepeerd op land van herkomst. We kregen een lunchpakket en de andere nodige spullen. Er was een markt (die op autogebied niet zoveel voorstelde), ook heel veel oude vrachtwagens, tractoren en legervoertuigen. Jammer van het slechte weer.
Om 16 uur ben ik met de Versailles weer teruggereden naar Alkmaar. In de stalling de wagen even droog gelapt, en de luchtontvochtiger aangezet.

Zondag 26 juni 2011
Wat een verandering van weer: Vandaag werd het een prachtige warme zonnige dag! Om 10 uur was ik in Den Helder. Er waren nu nog veel meer oldtimers dan gisteren. En heel veel meer publiek! De toegang is ook gratis. Waar vind je tegenwoordig nog zo'n evenement? Jan Graas en zijn broer Henk waren er ook met twee 203's, Sander en Carla May met een 304 en een 404, Ab Hilverink weer met zijn 203, Frans de Bruijn met zijn 203 + caravan, Tom Kosmis met zijn AA-Ford pick-up, Rob v.d. Doel en zijn vrouw weer met de Chambord en Aronde, en noem maar op. Ik beging langzamerhand steeds meer mensen in deze wereld te kennen.
Over gebrek aan belangstelling van het publiek niet te klagen. Regelmatig had ik ook de motorkap open.

Van 11 tot 13.30 was er een grote rondrit door Den Helder en Julianadorp waaraan een paar honderd oldtimers deelnamen. Ook oude vrachtwagens, legervoertuigen en brandweerwagens. Ik had Tim, een 13-jarige zoon van een Simca-echtpaar mee als passagier.

DSC00628.JPG  DSC00631.JPG

Niet alle oldtimers deden mee met de rondrit. Ik vind dat rijden juist de jeu van zo'n oldtimer. Een auto is gebouwd om te rijden, net als een molen om te malen. Alleen staan pronken gaat me gauw te vervelen. Liefst zou ik dan mensen die belangstelling hebben meteen even mee willen nemen voor een ritje. Maar ja, dat kan moeilijk als je in zo'n show-opstelling staat. Wat dat betreft vind ik het bij de stoomtram leuker.

2011 05 26 Foto-OOTAZAMM.jpgVerder zelf nog veel rondgelopen, maar ook een poos bij mijn auto gezeten. Ik had, in navolging van vele andere oldtimerbezitters, een stoeltje mee. En wat een mooi weer. Dat maakte de verregende dag van gisteren weer helemaal goed. Net als gisteren weer op allerlei plekken op de werf live-muziek. Een gezellige sfeer. En zo'n groot terrein!

 

Van Jan Grasman kreeg ik nevenstaande foto gemaild. Ik was toen net aan de wandel, en heb deze meidengroep dus niet zelf gezien.

 

 
 

 

DSC00634.JPG  DSC00635.JPG

In de namiddag terug naar Alkmaar.

Van het evenement verschenen diverse filmpjes op YouTube waarin ook de Versailles is te zien:

Van Geertje:    http://youtu.be/zZr8geem_bM         (18 minuten)
Bakker deel 1:
http://youtu.be/s1CVaKOB6Vw     (10 minuten)
Bakker deel 2:
http://youtu.be/bMVJbdP3ndA       (7 minuten)
Bakker deel 3:
http://youtu.be/enh4QAS_XBY      (3 minuten)
Bakker deel 4:
http://youtu.be/T4AUF7mt2YM     (3 minuten)
Tamy378:        http://youtu.be/njoObe3LN7c        (15 minuten)

Ik heb de betreffende fragmenten waarin mijn Versailles is te zien achter elkaar gezet, en dat is een filmpje van 38 seconden geworden. Klik HIER om dat te bekijken.

De afgelopen dagen nog met Rob v.d. Doel overlegd over de sloop-Versailles die in Den Haag te koop staat. Bod van € 200,- gemaild aan de verkoopster. Nooit meer wat van gehoord.

Juli 2011

Zaterdag 2 juli 2011
Vandaag de Versailles overgebracht van de stalling in Alkmaar naar die in Egmond. De 404 van Klaas staat nu in Alkmaar. Al met al dus in vier auto's gereden; mijn Honda Jazz, de 203, de 404 en de Versailles!

Donderdag 28 juli 2011
Door veel slecht weer bijna vier weken niet gereden met de Versailles. 4x knijpen in de benzinebalg, bleek niet genoeg, moet wel 8x zijn om hem meteen te laten starten.
Vandaag naar de stoomtram Hoorn-Medemblik. Mooie, warme dag.
Om 10.20 uur was ik in Wognum, en vrijwel meteen kwam de eerste tram uit Hoorn aan. Niet veel passagiers, ook niet echt veel moeite gedaan om ze uit te nodigen mee te rijden, en ik reed dan ook leeg met de tram mee langs de Broerdijk. Vanuit Midwoud-Oostwoud meteen weer terug naar Wognum. Koffie gedronken op het station. De tweede tram vanuit Hoorn telde heel veel wagens en zat goed vol. Omdat hij wel een kwartier te laat was stopte hij niet lang in Wognum, maar lang genoeg om een vader met z'n zoon geïnteresseerd te krijgen om met mij mee te rijden. Moeder bleef in de tram. Zoonlief voorin, en super enthousiast, zei regelmatig "wat cool", en vader maakte veel foto's, zowel van tram, auto als z'n zoon bij de auto. Ze kwamen uit Utrecht, logeerden in Callantsoog, en zouden hier een maand in Noord-Holland vakantie vieren. Vader had werktuigbouw gestudeerd, en deed ook wat met oude Volvo's. Tijdens deze rit had Rutger de Water mijn camera mee, en hij maakte wat filmopnames van de Versailles vanuit de tram.
Vader en zoon reden mee tot Twisk, en verenigden zich daar weer bij moeder op de tram.

IMG_1031.JPG  IMG_1035.JPG

Leeg terug de eerste tram vanuit  Medemblik langs de Broerdijk begeleid. Daar was een bermbrandje, veroorzaakt door een eerdere loc. De tram stopte, en machinist en stoker Jasper gingen de brand te lijf met een kolenschop en een emmer water.
Terwijl ik over de Broerdijk reed (van Midwoud-Oostwoud naar Abbekerk-Lambertschaag) zag ik dat een jongen in de tram veel foto's maakte van de Versailles. In Wognum ging ik hun wagon even in, gaf mijn visitekaartje, en vroeg of hij later wat foto's kon mailen.

Zonder tram terug naar Twisk om de tweede tram vanuit Medemblik op te halen. Ik had 's morgens al een afspraak gemaakt met een mevrouw en twee dochters die graag met me mee wilden rijden. Ze waren eerst naar Medemblik geweest (bakkerijmuseum), en op de terugweg zouden ze in Twisk uitstappen en met me mee rijden naar Wognum. En zo geschiede. Een dochter voorin, de ander met moeder achterin. Ze wonen in Hoorn, vlak aan het spoor, de stoomtram rijdt bijna door hun achtertuin.

In Wognum stond de derde tram vanuit Hoorn alweer gereed. Ik zag in een der wagons de vader met jongen die ik eerder een visitekaartje had gegeven omdat ze mij fotografeerden toen ze op weg waren naar Hoorn. Nu reden ze dus terug naar Medemblik, en vonden het leuk om met mij mee te rijden tot Midwoud-Oostwoud. Ze kwamen uit Duitsland, maar ze verstonden ook goed Nederlands, want moeder was een Vlaamse. Hij had veel belangstelling voor oude auto's, hij hoopte altijd nog eens een Citroën DS te kunnen kopen, maar die schijnen in Duitsland tweedehands vrij duur te zijn als ze in goede staat zijn.
Een paar dagen later kreeg ik van hem (Alexander Öhmen) deze twee foto's gemaild

2011 07 28 A van Alexande Oehmen.jpg  2011 07 28 van Alexander Oehmen.jpg

 met als commentaar: "Vielen Dank für die tolle fahrt mir ihrem Simca Versailles  war ein super Erlebnis hat sehr viel Spaß gemacht. Viele Grüße aus der Eifel"

Vanuit Midwoud-Oostwoud reed ik in één keer terug naar Egmond. Het was weer een leuke dag.

Zondag 31 juli 2011
Vandaag met de Versailles naar kennissen in Schoorl. Daarna getankt en even langs huis. Onderweg weer een paar leuke reacties van mensen, zoals duim omhoog, goedkeurend knikken, en, voor mijn huis, lovende woorden van een mevrouw met een hondje.