Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

April en mei 2011

Vrijdag 8 april 2011
Vanmiddag met de Versailles naar Hoorn en Hoogwoud geweest. Prachtig zonnig weer, heerlijk om weer te rijden. Maar de auto startte, na 14 dagen, vreselijk slecht. Dat terugslagklepje in de benzineleiding helpt dus ook helemaal niet. Het is dat de accu nog zo goed is, anders had ik niet weggekomen. Pas na zes lange pogingen sloeg hij aan. Wat is dat starten toch altijd problematisch geweest bij deze wagens. Toch denk ik nog steeds aan een benzineprobleem, en niet aan ontsteking.

In Hoorn waar ik de wagen even parkeerde om wat weg te brengen naar het Museum van de 20e Eeuw aan de Bierkade, had de wagen veel bekijks. Maar ook onderweg seinden een paar keer tegenliggers met hun lichten en staken hun hand op.

Zondag 10 april 2011
Met de Versailles meegedaan met de Hyacintenrit van het Fordmuseum in Hillegom. De derde keer dat ik meedeed, de twee keer dat de Versailles meereed. Passagiers waren dit jaar Jippe Kreuning, Gerard van Wieringen en Klaas Zaal senior. Het was schitterend weer, de hele dag zon. Een prachtige tocht door de Bollenstreek. Met drie bezoeken: Het Orgelmuseum in Haarlem, molen De Zandhaas in Santpoort en het NZH Vervoer Museum in Haarlem.
Er waren dit jaar minder deelnemers dan vorig jaar. Maar toch weer vele mooie oude auto's. Uiteraard was ik de enige Versailles, die zijn zo zeldzaam. Maar er was ook geen Peugeot 203, 403 of 404. Klaas Zaal jr. zat jammer genoeg voor zijn werk in Finland, aders had hij met zijn 404 meegedaan.
De Versailles oogstte natuurlijk weer belangstelling, en ik werd aangesproken door iemand die er zelf een 9½ jaar had gehad. Met Hollandia schuifdak, net als mijn vader vroeger.

foto 1.JPG  207375_10150258321108082_796828081_9352317_6831753_n uitsnede.jpg

Vrijdag 15 april 2011
Komend weekend wordt voor het eerst een grote oldtimerbeurs gehouden in de Expohallen Haarlemmermeer. De vereniging V.I.A. waar ik lid van ben heeft er een stand, en daar wilden ze graag een stuk of acht auto's neerzetten. Ik vond het leuk om mee te doen met mijn Simca Versailles. Dus vanmiddag met de Versailles naar Vijfhuizen gereden. Ik was er om 16 uur. Mooi plekje gekregen. Op de achterbank heb ik een oude laptop opgesteld waarop continu een filmpje van 1 minuut wordt gedraaid van mijn vaders Versailles in 1961 en '63 met mij aan het stuur. Jack Helder die in Amsterdam was kwam mij ophalen, en met hem mee terug gereden naar Alkmaar.

Zaterdag 16 april 2011
De eerste dag van de tweedaagse oldtimerbeurs in de Expohallen Haarlemmermeer bij Vijfhuizen (vroegere Floriade-terrein). Ik ging er om 9 uur met de Peugeot 203 heen. Die kon ik parkeren achter een glazen wand, vlakbij de stand van de V.I.A. De V.I.A. had een leuke stand, met een oude caravan van een van de leden (getrokken door een Hillman Minx) als basis van waaruit men voor koffie, fris en broodjes zorgde.

DSC00163.JPG  DSC00180.JPG

De Versailles had veel bekijks. Altijd als ik bij de stand was waren er wel een paar mensen die hem uitgebreid bekeken. Met verschillende mensen ook een praatje gemaakt. Er was een oudere heer bij (Kooiman uit Beverwijk) die zelf 9½ jaar een Versailles had gehad, bouwjaar 1954 (dus een van de eerste), en hij wist dat die bij Ford in Amsterdam aan de Hemweg was geassembleerd. Merkwaardigerwijs had hij daarna nog diverse auto's gehad die wij ook hadden: een Dafje, een Volvo 66 en een Volvo 343 (wij 345).

Ik kocht op de beurs nieuw profielrubber voor over de rand van de kofferbakopening van de Versailles. Het vorige rubber was te dun, en bij het dichtklappen van de kofferdeksel hoorde je duidelijk dat die niet tegen het rubber aansloot.
Ik had nog een mooi akkefietje: kofferdeksel dichtgegooid met mijn windjack erin met de sleuteltjes van de auto! Ik was afgeleid door een telefoontje dat ik kreeg, en waarvoor ik mijn agenda uit de kofferruimte moest halen. Het windjack dat ik over de arm droeg erin gegooid en daarna de klep dicht…. En ook de vier portieren zaten op slot.
Een paar behulpzame V.I.A.-leden wisten raad. Het linker achterraam stond wel op een kiertje open, en met een stuk elektriciteitsdraad wist een van hen zo het knopje van het voorportier omhoog te trekken. Toen konden we in de auto komen. Vervolgens bleek het mogelijk om de hoedenplank van binnenuit op te lichten. Door een van de daardoor vrijkomende gaten kon ik mijn arm steken en mijn windjack omhoogtrekken en de sleutels eruit halen. Dat was een pak van m'n hart.

Van iemand die er met een paar politieauto's stond (waaronder een Daf 33) kreeg ik een exemplaar van het tijdschrift Auto Motor Klassiek uit mei 2008 met het artikel over Leen Buitelaar met zijn Versailles.
En van de eigenaar van een Traction Avant kreeg ik een bloemenvaasje met zuignap. Had mijn vader ook vroeger op het dashboard van de Versailles. 

DSC00178.JPG  DSC00176.JPG
                        Het bloemenvaasje                                  Laptop met filmpje op de achterbank

Om 16 uur met de Peugeot 203 weer terug naar Egmond.

Zondag 17 april 2011
Opnieuw naar de Expohallen Haarlemmermeer. Ditmaal vanaf Alkmaar meegereden met Donald van Mourik, secretaris van de V.I.A., die me oppikte bij de Oude Hoeverweg.
Net als gisteren was de beurs niet echt druk bezocht. Te mooi weer misschien, en het is pas de eerste keer dat het hier werd gehouden. Ervaring leert, hoorde ik van insiders, dat een nieuwe locatie altijd wat tijd nodig heeft om bekendheid te verwerven.
Opnieuw had de Versailles bekijks. De oudere heer die er gisteren ook was, en die ook een Versailles had gehad, was er weer, en bleef eindeloos onder de motorkap kijken wat hem allemaal nog bekend voorkwam. Zijn motor is een keer uitgebouwd voor een revisie op een manier die niet bepaald in het werkplaats manual staat: er is een heel stuk uit de dwarsbalk van de carrosserie boven de radiateur gezaagd! In werkelijkheid moet de motor eerst over 45° gedraaid worden voor je hem, in diagonale toestand, uit de auto kunt takelen.
Wat ik opmerkelijk vond was dat deze eigenaar nooit startproblemen met zijn Versailles heeft gehad. Hij had wel een hoop massacontacten verbeterd. Het slechte starten was dus kennelijk geen kwaal van íédere Versailles.

Op de website www.oldtimerbeurs.net trof Klaas Zaal junior een poos later bij toeval deze foto aan:


Ik sta erop te praten met Sander May. Maker van de foto onbekend.

Ik kocht bij een van de stands een setje contactpuntjes voor de Versailles. Ze hadden een enorme collectie, en aan de hand van het typenummer en een dik boek wat ze hadden konden ze het juiste setje vinden.
Verder kocht ik een dubbele set remvoeringen voor de Versailles, inclusief klinknagels.
En een heel oud boekje "Automobielrijden" uit de tijd dat er nog geen verplicht rijexamen in Nederland bestond, en er nog geen verkeersborden waren zoals wij die nu kennen. Prachtig. Bleek 's avonds na wat googelen uit 1917 te zijn!
Tegen 17 uur was de beurs ten einde, en reed ik met de Versailles terug naar Alkmaar.
's Avonds in het gastenboek op mijn website een reactie van ene Lauw Meijers: "Gespot op Expo Haarlemmermeer op 17 april".

Maandag 18 april 2011
Vandaag eerst met de Peugeot en daarna met de Versailles naar de ACA-garage op de Berenkoog geweest. Ik had een afspraak om bij beide wagens de olie van de versnellingsbak en de achteras te verversen. Voor Sander is dat, zonder brug, een wat lastige klus. De "Auto Centrale Alkmaar" is een kleine garage van drie hardwerkende jongens die indertijd voor zichzelf zijn begonnen toen Bergingscentrale Koppes de reparatiepoot van het bedrijf ophief.

2011 04 18 DSC00189.JPG  2011 04 18 DSC00196.JPG

De Versailles op de brug                      Fouz bezig met aftappen olie versnellingsbak

Ik had een lijstje gemaakt van de door Peugeot en Simca voorgeschreven oliën voor versnellingsbak en achteras. Dat doorgenomen met ze, waarop een van hen, Fouz, naar Vink reed om te kijken wat er het dichtste bij kwam van wat nu nog aan minerale olie leverbaar is.
Simca schrijft voor versnellingsbak en achteras voor: winter SAE 80 en zomer SAE 90. Hij kon bij Vink SAE 80W90 krijgen, een minerale olie van MPM. Zouden ze vroeger nou werkelijk elk half jaar die olie van versnellingsbak en achteras hebben gewisseld???
De oude olie van de versnellingsbak zag er schoon uit, de olie van de achteras erg zwart. Kennelijk was die al heel lang niet ververst.

2011 04 18 DSC00192 met pijl.jpg

Verder heb ik, toen de Versailles op de brug stond, ontdekt waarom er steeds iets rammelt rechtsachter als ik achterin passagiers vervoer. Het bleek een klem te zijn die de bladveren bij elkaar houdt, en die tegen de uitlaat kwam als de wagen ingeveerd was. Die klem kon wat worden verzet, en nu moet het wel over zijn. Maar eigenlijk zou de uitlaatpijp daar een beetje in een bocht moeten lopen.

 

De pijlen geven aan wat elkaar raakt

 

Daarna de Versailles naar de stalling in Egmond gebracht. De Peugeot staat nu in Alkmaar.

 

Mei 2011

Woensdag 4 mei 2011
De Versailles had 2½ week stilgestaan, en dat liet hij merken! Niet te starten. Pas na heel veel pogingen, en toen de accu al bijna uit was geput, sloeg hij opeens aan. Dat terugslagklepje in de benzineleiding dat Sander heeft geplaatst heeft dus geen enkel effect. Toch denk ik nog steeds dat het in de benzinetoevoer zit. Omdat ik nog geen geschikte benzinepomp met hand­hevel kan bemachtigen, wil ik nu zo'n knijpbalg erin zetten die je ook hebt bij een buitenboordmotor tussen de externe tank en de motor.

Vervolgens naar de molen gereden, en 's middags met de Versailles samen met Klaas Zaal Sr naar een bestuursvergadering van de Zijper Molenstchting in Oudesluis geweest.

Donderdag 5 mei 2011
Met de Versailles naar mijn broer en schoonzus in Zevenhoven. Eerst naar station Hoofddorp om Thea van Putten op te halen, en samen dan naar Zevenhoven. De Versailles reed prima. Op de snelweg heel even 100 km/h, maar voor de rest houd ik toch 90 à 95 km/h aan als maximum.

's Avonds Thea eerst teruggebracht naar Hoofddorp (nieuwe woonwijk tegen Heemstede aan), en daarna terug naar de molen. Leuk om weer eens in het donker met de Versailles te rijden. Koplampen geven nu lekker licht. Kreeg alleen op de Krommedijk de indruk dat het rechter grootlicht niet werkt. Binnenkort maar eens naar kijken. Al kun je in Nederland eigenlijk nergens meer met grootlicht rijden (ja, op de Krommedijk, en door het land naar de molen).

De wagen heeft mieters gereden vandaag. In Hoofddorp bij het station kwam nog even een ouder echtpaar bij de auto staan, dat vroeger ook een Versailles had gehad. Dat was nog een Ford-uitvoering. Thea vond het ook heel leuk om er eens in te zitten. Over 2½ week zit ik bij Thea in Frankrijk.

Vrijdag 6 mei 2011

IMG_0812.JPG
                                               Een Hollandaise en een Française

's Morgens de Versailles van de molen naar de stalling in Egmond gereden, en daar de 203 genomen om naar de stoomtram te gaan. In Medemblik kocht ik tussen de middag bij een watersportzaak een rubber knijpbalg voor benzine.

Maandag 9 mei 2011
Vandaag de knijpbalg gemonteerd. Ik heb hem in de leiding die vanaf de tank komt, vóór het benzinefilter gezet, en dus ook voor de bestaande benzinepomp.

2011 05 09 B.JPG

Je kunt nu mooi zien (en horen) wat je doet als je knijpt.

Nadat ik de balg gemonteerd had, en begon te knijpen, blies ik eerst (met lucht) alle benzine die nog in het filter zat (1/3 vol) naar de pomp. Kennelijk blaas je gewoon door die pomp heen. Pas na heel veel keren knijpen (niet precies geteld, ik schat 8 à 10 keer) kwam er benzine vanuit de tank in het filter. Toen gestopt met knijpen, gestart, en hij sloeg meteen aan. Nou had hij maar vier dagen stilgestaan, dus dat zegt niet zoveel, maar door het loskoppelen van het slangetje aan het filter liep natuurlijk wel meteen alle benzine in de leiding terug naar de tank. Maar stel dat dat teruglopen ook gebeurt als de auto twee weken stilstaat, dan begrijp ik wel waarom ik zo vreselijk lang moet starten. Voordat die benzinepomp hetzelfde werk heeft verricht als ik met 8 à 10 keer flink knijpen....

Ik ben al met al heel benieuwd hoe het is als hij eens een keer een paar weken niet heeft gereden. Waarschijnlijk doet die gelegenheid zich snel voor, want van 22 tot 29 mei ga ik weer een week naar Frankrijk (met het vliegtuig), en voor die tijd rijd ik misschien niet meer.

Wel heb ik vandaag na het monteren van die balg even 20 km gereden (via Bergen naar Alkmaar en terug naar Egmond), omdat ik wel zeker wilde weten dat de benzinepomp ook zonder problemen door die balg aanzuigt! Enfin, meer dan 2 melkflessen vol benzine zijn er dus al doorheen gezogen... Haha, rare gedachte, dat je met zo’n kort ritje zoveel benzine verbruikt.

 

Dinsdag 10 mei 2011
Vandaag het nieuwe rubber dat ik laatst heb gekocht op de rand van de opening van de kofferbak gezet. Eerst het oude verwijderd. Ging best lastig, want ik had het geplakt met industrielijm, en dat is toch sterk spul. Gelukkig niet over de hele omtrek geplakt, maar af en toe een plekje.
Dit nieuwe  rubber is dikker, en nu sluit de kofferdeksel hoorbaar beter af tegen het rubber.

Verder gekeken waarom het rechter grootlicht niet brandde. Bleek dat ik er (nov. vorig jaar) een gele duplolamp in had gezet waarvan de grootlichtspiraal stuk was (etiketje zat nog op de fitting). Ik had toen nog geen nieuwe gele 6 V duplolampen in voorraad. Nu wel, maar van de eerste de beste nieuwe (!) lamp die ik erin zette bleek de dimlichtspiraal stuk. Gelukkig had ik er nog twee, en nu werken dus dim- en grootlicht aan beide kanten. Maar nu heb ik nog maar één reservelamp, dus op een volgende oldtimerbeurs nog maar eens kijken of ik er nog een paar kan kopen.