Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Februari en maart 2011

Dinsdag 1 febr. 2011
Vandaag lange tijd bezig geweest met de claxon. In juli vorig jaar schreef ik al dat een van de twee tonen het niet goed deed. En op 21 nov. schreef ik dat allebei de claxons het niet meer deden, en dat de betreffende zekering was doorgesmolten. Ik heb de zekering even overbrugd met een draad, en daarin met een ampèretang de stroom gemeten. Bij de stadstoeter was dat 5 à 6 A, maar bij de buitenwegtoeter meer dan 60 A . Pure kortsluiting dus. Daarom de claxon  gedemonteerd en uit elkaar gehaald. De inwendige contacten schoongemaakt met schuurpapier. Verder zag hij er goed uit van binnen. Niets te ontdekken van doorgebrande wikkelingen. Maar na het weer in elkaar zetten was het probleem nog hetzelfde.

2011 02 02 A.JPG 2011 02 02 B.JPG

's Avonds de claxon nog weer een keer uit elkaar gehaald en weer zorgvuldig geassembleerd.

Op internet zitten zoeken naar nieuwe of gebruikte claxons. Ook aan Rob van den Doel in Burum gemaild of die nog een 6 V exemplaar heeft liggen (helaas niet het geval). Voor eenden, kevers en Traction Avants zijn 6 volt claxons nog goed verkrijgbaar, zelfs nieuw. Maar ik hoor mijn Versailles toch niet graag het geluid van een eend of een kever maken...

2011 02 02 C.JPG

En er hoort nog een verhaal bij: in 1955 en begin 1956 werd een claxon met twee aansluitingen (en uiteraard massa) gemonteerd. Voor stad en buitenweg. Zo’n claxon zit er bij mij in: “Klaxon Jericho”.

In 1956 is men overgestapt op de plaatsing van twee claxons. Een voor de stad, en de ander voor de buitenweg. Dus ik moet één zo’n dubbele hebben of twee enkele....

 

 

 

Woensdag 2 febr. 2011
De claxon weer geplaatst, en begonnen met afregelen. Dat is een heel gedoe, en luistert nauw. Telkens de stelschroef een kwart slag verdraaien, en dan luisteren, stroom en spanning meten. Op een gegeven moment deed de stadstoeter het weer goed, maar de buitenwegtoeter gaf weer kortsluiting. Ik hield bij de toeter nog maar 0,8 V over! Omdat ik de stroom nu op een andere plek mat (niet bij de doorverbonden zekering maar in de massaleiding van de claxon) kwam ik er achter dat dáár de sluiting niet zat. Sterker nog: nadat ik de hele claxon had afgekoppeld heb ik nog steeds kortsluiting als de keuzeknop op het dashboard geheel is ingedrukt (buitenwegtoeter) en ik de claxonring bedien of met de hand het claxonrelais! Er zit dus ergens anders sluiting. Na het goed bestuderen 's avonds en overtekenen van het schema kom ik tot de conclusie dat het óf een draad vanaf de keuzeknop naar de claxon is, óf de keuzeknop zelf die in ingedrukte stand sluiting veroorzaakt. Probleem is dat je er aan de achterkant helemaal niet bij kunt bij die knop!

Donderdag 3 febr. 2010
Vandaag opnieuw vele uren bezig geweest met het zoeken naar de sluiting. Veel op mijn rug onder het dashboard gelegen om een glimp op te vangen van de achterkant van de keuzeknop van de claxon. Deze schakelaar ook ingespoten met contactspray. Uiteindelijk bracht een ingeving die ik afgelopen nacht had, me bij de oplossing:

Bij de montage van de nieuwe mistlichten was het mij opgevallen dat er bij het linker mistlicht vier draden beschikbaar waren aan de achterzijde van de unit (dus achter de grille). Eén voor de mistlamp, één voor de clignoteur, en twee die kennelijk de functie van massa hadden. Ik heb toen gemeten dat de weerstand tussen die twee draden en massa nul ohm was. Beide draden heb ik dus met de fitting van de mistlamp verbonden. Immers, hoe meer massaverbin­dingen hoe kleiner de spanningsverliezen.
Maar waren dit wel twee aarddraden, vroeg ik mij vannacht af? Was daar soms een draad bij voor een tweede claxon? Zoals ik gisteren al schreef waren er twee uitvoeringen van de Versailles/Trianon/Regence serie: eentje met één dubbele claxon, en eentje met twee afzonderlijke claxons voor stad en buitenweg. Ik had gisteren al wel gekeken of er nog een draad van mijn claxon naar de linkerkant van de grille liep, maar dat was niet het geval.

Waar ik nooit rekening mee had gehouden is dat de ontwerpers beide opties in de kabelbomen hebben verwerkt, en ik had al helemaal niet verwacht dat er vanaf de keuzeknop op het dashboard een extra draad zou lopen…
Toen ik vandaag voor de zoveelste keer op mijn rug onder het dashboard lag, zag ik opeens dat de keuzeschakelaar vijf aansluitingen had, terwijl er in het schema maar vier staan. Laat die schakelaar nou twee parallelle contacten hebben voor de buitenweg claxon. Er lopen van daar dus twee draden naar voren. De ene naar mijn huidige tweetonige toeter, en de ander naar… de achterkant van het linker mistlicht.

Wat een idiote en dure constructie: de schakelaar is er nodeloos gecompliceerd door, en het kost een zooitje extra draad. Het was toch veel eenvoudiger geweest een kort stukje draad van linksvoor naar rechtsvoor langs de grille te leggen?

2010 09 16 2 met pijl.jpgMet deze kennis heb ik het linker mistlicht opengemaakt, en de dikste van de twee "aarddraden" losgemaakt (zie rode pijl op de foto). Toen was het hele probleem opgelost. Dat was dus geen aarddraad, maar een extra claxondraad! Die ik vorig jaar ten onrechte aan massa had gelegd.

Grappig is dat ik kennelijk tussen 16 september (de dag waarop ik het linker mistlicht monteerde) en 21 november (de dag waarop de zekering van de claxon doorsmolt) nooit de buitenwegtoeter heb gebruikt! Ook grappig is dat ik op 16 sept. nevenstaande foto nam waarop duidelijk de verkeerde aansluiting is te zien.

Ik ben blij dat ik het probleem het kunnen oplossen.

 

 

 

 

Dinsdag 8 febr. 2011
Aardig weer na een aantal dagen met stormachtige wind. Vandaag de ramen gereinigd met water met een beetje Universol erbij. Dat bleek goed te werken. Ze waren zo vettig. Ik kreeg ze niet helder met Glassex en met oude kranten. Ze waren door en door vet.
Daarna met de Versailles naar Egmond en naar de strijkmolens bij Rustenburg geweest. De auto reed perfect.

Na afloop het rubber op de opening van de kofferdeksel vastgelijmd met "industrielijm". Een ideaal product hiervoor, omdat je nog kunt positioneren. Pas bij aandrukken vindt de hechting plaats. Ik kocht op de laatste oldtimerbeurs in Rosmalen zo'n flaconnetje.

Woensdag 16 febr. 2011
Mooi weer, echt een dag voor een ritje. Ik ben naar IJmuiden geweest, naar Baco, een dump- en elektronicazaak. Heen binnendoor via Egmond-Binnen, Bakkum, Castricum, Heemskerk, en over de sluizen. Terug ook weer over de sluizen, maar daarna via de A9. Even een kopje thee gedronken bij wegrestaurant Twaalfmaat.

In IJmuiden kwam ik een houten auto tegen! Een praatje gemaakt met de eigenaar. De auto is in drie weken tijd door een paar mensen als grap helemaal in elkaar gezet! Uiteraard zit er geen motor in, en kan hij niet rijden, maar er zitten wel zwenkwielen onder zodat ze hem wel kunnen verrijden. Een nabijgelegen autohandelaar in occasions had er al 2000 euro voor geboden, als reclameobject voor z'n zaak. Maar de huidige eigenaar doet 'm niet weg.

2011 02 16 A.JPG  2011 02 16 E uitsnede.JPG
                 Twee bijzondere auto's                                 De Versailles bij de sluizen van IJmuiden

Terwijl ik bij mijn Versailles stond stopte er ook nog een auto waarvan de bestuurder toeterde, ten teken dat hij wat wilde vragen. Of het inderdaad een Versailles was. En ook deze man wist van de kleine cilinders die erin zitten!

Zondag 20 febr. 2010
Vandaag mijn website van de Versailles weer een update gegeven. De vorige was van augustus 2010. Het blog weer aangevuld met alle belevenissen van het afgelopen halfjaar. Bericht over de updates gaat naar zo'n 50 vrienden en bekenden. Nog dezelfde dag kreeg ik een e-mail van de vorige eigenaar, Damiano Masullo, met de volgende inhoud:

Bonjour éric,
comme d'habitude j'ai beaucoup de plaisir à regarder la voiture et de voir que vous êtes un vrai passionné et de voir également le travail merveilleux que vous faites sur cette belle voiture .
Merci encore de garder contact avec moi pour me faire partager plus d'un an après ce que devient la voiture .
cordialement, damiano

Vertaling:

Hallo Eric,
zoals gewoonlijk beleef ik veel plezier aan het kijken naar de auto en te zien dat u echt gepassioneerd bent, en ook om het prachtige werk te zien dat u aan deze mooie auto doet.
Nogmaals bedankt voor het houden van contact met mij om mij na meer dan een jaar deelgenoot te maken van hetgeen er met de auto gebeurt.
hartelijke groeten, damiano

Maart 2011

Woensdag 2 maart 2011
Vandaag zou mijn vader 99 jaar zijn geworden. Het was een mooie zonnige (maar wel koude) dag. Om 13 uur de Versailles van stal gehaald. Hij wilde aanvankelijk absoluut niet starten. Toen maakte ik de motorkap open, kantelde het benzinefilter een beetje zodat benzine naar de pomp liep, startte met dat handige knopje onder de motorkap, en meteen liep hij!!!! Maar eens kijken of ik dat filter een wat andere stand kan geven.

Eerst naar de stichting Zwerfdier gereden om weer wat pagina's van het logboek van mijn kat Nayra af te geven. Daarna naar Schagen gereden, naar het crematorium. Ter nagedachtenis aan mijn vader en moeder een rondje gelopen om de vijver. Honderden brandganzen zaten er. Twee foto's genomen van de Versailles voor de muur met bloemstukken. Mijn vader moest eens weten dat ik nu in het zelfde type auto rijd waar hij ruim acht jaar zo'n plezier van heeft gehad.

2011 03 02 A DSC00111.JPG  2011 03 02 B DSC00112.JPG

Daarna naar Kolhorn, en bij café-restaurant 't Anker een kopje thee gedronken.

2011 03 02 C Kolhorn.JPGToen ik weg wilde rijden kwamen er twee heren naar me toe die een gesprek begonnen. Ze vonden het zo'n mooie auto!

Het is ook een pracht als je hem zo in de zon ziet glimmen!

 

Tenslotte even langs de molenromp van de Kostverlorenmolen in 't Veld gereden, en daarna weer naar huis.

De wagen reed fantastisch, het was een heerlijke rit. De kachel heeft, ook met die kou, ruim voldoende capaciteit.

 

Zondag 6 maart 2011
Vandaag een grote tocht gemaakt met de Versailles. Eerst om 9 uur naar Utrecht, naar de oldtimerbeurs Vehikel in de Veemarkthallen. Er was niet zo veel op autogebied als in Rosmalen. Hier zijn meer motor- en bromfietsonderdelen. Wel veel gereedschap. Zo ben ik eindelijk geslaagd met een handplaatruimer. Altijd al willen hebben om gaten in metaal groter te maken. Nu voor een tientje te koop.

Verder was ik uit op een pakking voor de nieuwe benzinepomp van Depanoto. Want die werd merkwaardigerwijs zonder pakking geleverd. Een heel vriendelijke standhouder (van Wielingenplein Garage in Utrecht) aan wie ik het vroeg, bekeek de benzinepomp die ik had meegenomen en het kartonnen malletje dat ik gemaakt had, en concludeerde: "Dezelfde pakking als voor de benzinepomp van een Fiat 500". Nou vraag ik je! Wát een vergelijking, een Fiat 500 en een Ford/Simca Versailles. Een groter verschil is niet denkbaar! Hij rommelde wat in een bak en kwam met een benzinepomp van een Fiat 500 op de proppen. En inderdaad, dezelfde voetplaat! (voor de rest wel anders). Hij zei dat hij daar in z'n garage vast nog wel pakkingen voor had liggen. Ik gaf hem twee euro (hij had me al een zaklantaarntje cadeau gegeven) en mijn adres, en hij beloofde het op te sturen.

Op de parkeerplaats had mijn auto natuurlijk weer bekijks.
Hierna ging ik met de Versailles naar Emmeloord om wat post op te halen in het huis van mijn overleden oom en in een verpleeghuis opgenomen tante. Om 17.30 uur was ik weer thuis.
Het was een prachtige zonnige dag, en de auto reed weer zó heerlijk. Helemaal geen bijgeluiden, geen trillingen, en zo'n mooie rustige loop. Op de snelwegen hield ik 95 km/uur aan, af en toe even 100.

Onderweg in Lelystad getankt. Handige App op mijn iPhone om de goedkoopste benzinestations te vinden. Had er in Lelystad eentje die maar liefst 12 cent/liter goedkoper was dan alle tankstations langs de snelwegen. En met zo'n slokop als de Versailles is dat wel mooi meegenomen.

Dinsdag 8 maart was er een envelop van de garage Wielingenplein uit Utrecht met drie pakkingen voor mijn nieuwe benzinepomp. In principe zijn ze alle drie bruikbaar, maar twee ervan passen het best, en daarvan is die met een rechthoekige gat in het midden er echt “voor gemaakt”.

Zaterdag 12 maart 2011
Met de Versailles eerst naar Koedijk (Emmy en Jan Breedt), dan naar Egmond a/d Hoef de auto gewassen bij de Self Wash, en daarna naar de molen gereden. 't Land is nu droog en 't pad redelijk schoon. Met het nieuwe middel, Protect All, waar ik kennis mee maakte op een oldtimerdag in Rosmalen, de auto helemaal gepoetst. Ziet er prachtig glimmend uit. Het is een middel met nanodeeltjes, komt uit Amerika.

2011 03 12 DSC00125.JPG  2011 03 12 DSC00126.JPG

Daarna via Bergen aan Zee en Bergen terug naar Alkmaar. Mooie zonnige dag, diverse oldtimers onderweg tegengekomen, die altijd groeten of knipperen met de lichten.

Vrijdag 25 maart 2011
Al om 5.15 uur opgestaan op de molen, en om 7 uur met de Peugeot naar Sander May in Breezand. Die bracht me meteen naar het station in Anna Paulowna, want ik ging met de trein terug om in Alkmaar de Versailles op te halen. Sander zou namelijk vandaag aan beide auto's werken.

Om 10 uur was ik met de Versailles bij Sander. De Peugeot was toen bijna klaar. Daarna is Sander aan de Versailles begonnen: De beide bovenste waterslangen losgemaakt en van een thermostaat voorzien (die zaten er helemaal niet meer in). En één van die twee slangen vervangen. Oliefilter vernieuwd. Verder wilden we de benzinepomp vervangen door het exemplaar met een handhendeltje, dat de firma 4A uit Frankrijk had geleverd. Maar de nieuwe bleek van een verkeerd model. De arm die door de nokkenas moet worden opgelicht zag er totaal anders uit. Dus die vlieger ging helaas niet op.
Hetzelfde gold voor een nieuw luchtfilter dat 4A had geleverd, dat paste ook helemaal niet!

foto 2.JPG  foto 4.JPG
    Nieuwe luchtfilter te groot voor in de "ketel"             Links de oude, rechts de nieuwe benzinepomp

Sander monteerde daarna een terugslagklepje in de benzineleiding. Hopelijk kunnen we op die manier voorkomen dat na enige dagen stilstand de benzine is teruggevloeid naar de tank (vraag niet hoe dat kan) en het starten zo moeizaam gaat. Vanmorgen was het ook weer helemaal mis, hij wilde pas na héél lang starten aanslaan.
Verder heeft Sander de Versailles nog doorgesmeerd.
Om 14 uur reed ik de wagen weer terug naar Alkmaar. (En daarna met de trein terug naar Anna Paulowna om de Peugeot op te halen.)