Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Januari 2011

Zondag 16 jan. 2011
Na ruim een maand weer gereden. Hij startte bij de vijfde keer. Eerst even naar Egmond gereden, daarna naar huis, en om 13 uur met de Versailles naar Breezand. Daar de auto achtergelaten. Een deze dagen komen namelijk de nieuwe koppakkingen aan, en gaat Sander May de koppen demonteren i.v.m. het voortdurende koelwaterverlies. Het was mooi zonnig weer, en de wagen reed weer heerlijk. Sander bracht me met de Versailles naar station Anna Paulowna.

Donderdag 20 jan. 2011
Om 20.45 uur een sms van Sander May:

Update: bougies gedemonteerd en koelsysteem afgeperst, geen zichtbare externe lekkages. Met gedemonteerde bougies gestart, cilinder 4 (ra) blaast water...! Dus we hebben een hoofdverdachte. Gr. Sander

Om 22.15 uur een uitgebreidere e-mail met twee foto's:

Hallo, Eric
Even kort verslag: Ik ben begonnen met het op druk zetten van het koelsysteem, tot bij 1,5 atmosfeer. Behalve de bovenste radiateurslang links die wat drupte niets te zien. Vervolgens de bougies gedemonteerd in de hoop dat ik op de zuigers zou kunnen kijken. Maar helaas, je kijkt op de kleppen.
Vervolgens was ik van plan compressie te meten. Dus de accukabels weer vast en de startknop onder de motorkap gebruikt om te starten. Vervolgens spoot er koelvloeistof uit cilinder vier (rechts achter, in rijrichting gezien). Duidelijk een hoofdverdachte dus.
Na enig sleutelwerk heb ik beide koppen gedemonteerd (erg vuile kopbouten), waarbij het euvel direct duidelijk is. De koper rand in de koppakking is gedeeltelijk weggevreten of weggeblazen. Zover ik nu kan zien zonder al te veel schade aan blok of kop, dus het kan meevallen.
Als ik morgenochtend niet al te vast lig ga ik even eerder uit bed en lever de boel even in in Winkel. Es kijken wat zij er van zeggen.
Morgen weet ik of we de goede koppakkingen hebben…
Groeten, Sander

2011 01 20 IMG_0379.jpg 2011 01 20 IMG_0380.jpg

Vrijdag 21 jan. 2011
Om 7.51 onderstaande e-mail van Sander:

Vanmorgen om tien voor zeven was ik bij de revisie. Ze gaan de koppen even reinigen en vlakken. Bij met name de cilinder die de lekkage vertoonde kon je wel wat voelen aan de kop, maar niets waar ze op voorhand zenuwachtig van werden. Zoals het er nu uit ziet kan het dinsdag al klaar zijn.
Wat een leuke kleine zuigertjes zitten er in! Maar net een slag groter dan van een Solex!
Het aftappen van het blok was ook nog even leuk. Er zitten aan weerszijden van het blok koperen pluggen met een vierkante nok. Zelfde (Engelse) maat als de remnok bij Peugeot, waar ik gelukkig een goed passende sleutel voor heb. Dan komt er nog een beste sloot water uit, en je moet links en rechts die plug eruit draaien. Erg veel communicerende vaten zitten er niet in het blok….
Tot dinsdag kan ik dus aan de koppen even niet veel doen, behalve het blok schoonmaken. Wel wil ik even kijken of ik de pijp van de carterventilatie even goed bekijken, dat ding lekt olie. En het moet toch even los omdat ik je daarvandaan (denk ik) kleppen moet stellen.
Ik denk ook dat het verstandig is om de motorsteunen te vervangen. De bouten van weerszijden liggen tegen elkaar aan, zover is het rubber ingedrukt.
Ik heb overigens nog geen thermostaat gevonden, weet jij zo waar die zou moeten zitten? Waterpomp, onderste waterslang o.i.d.? Bovenin zit niets, voor zover ik gezien heb.
Met vriendelijke groet,

Geweldig dat Sander al zo vroeg in de weer was voor mijn Versailles.

Zaterdag 22 jan. 2011
's Morgens (met de Honda) naar Breezand geweest om even een kijkje te nemen bij Sanders werk aan de Versailles. Het vordert goed. Sander was alle bouten waarmee de koppen vastzaten aan het schoonmaken op de staalborstel. Zo verschrikkelijk vervuild waren die! Ook op het motorblok na het verwijderen van de koppakkingen een dikke laag vuil. Ook de boutgaten heeft hij allemaal gereinigd en schoon getapt. Ik demonteerde de kachelkraan die zo zwaar loopt dat hij met de knop op het dashboard niet meer te bedienen viel. Helaas zaten de twee boutjes zo vastgeroest dat ze bij het losdraaien afbraken. Kraan mee naar huis genomen om te reinigen.

Om 17.37 uur mailt Sander:

Ha Eric, update tot zo ver:
De twee montagevlakken van de koppen zijn schoon en alle draadgaten zijn opgefrist. Daar kwam als verwacht een grote hoeveelheid roest en roet uit. Dus dat is lekker schoon en klaar voor montage.
Inlaatspruitstuk is gedemonteerd waarbij duidelijk is dat de motor inderdaad te vaak niet warm is. Opnieuw een imposante hoeveelheid mayonaise, ook in de zwarte pijp die olie lekt. Ik heb er met een flexibeltje en stuk stof doorheen geduwd en daar kwam een grote beker mayonaise uit! 
Ik ben nu bezig met een mooie oplossing voor diezelfde buis, die gaat geen olie meer lekken!
Het zou mooi zijn als we op korte termijn twee thermostaten zouden krijgen, dan kunnen die er dadelijk in.

En hij stuurt een foto mee. Motorblok lijkt wel nieuw!

V8 motor Simca Versailles

Van de week via marktplaats.nl een instructieboekje van de Ford Versailles uit 1955 gekocht voor  € 8,50. Vandaag binnengekomen. Vrijwel gloednieuw en ongebruikt!

Om 21.33 uur mailde Sander:

Hoi, Eric
Ik kon het niet laten en heb vanavond wat moois gemaakt, zie de foto. Ik heb een flensje gemaakt dat samen met een dikke papieren pakking de olielekkage vermoedelijk wel zal stoppen en er ook nog goed uit ziet. Ik kan 'm pas in de auto hechten i.v.m. de exact juiste positie en daarna rondom aflassen. Dus dat moet nog even wachten.
Ik zal me morgen even met die twee boutjes bemoeien, dat komt denk ik wel goed.

En weer een foto er bij:

2011 01 22 IMG_0399.jpg  2011 01 23 IMG_0401.jpg
Dit is een berucht punt van olielekkage, waar de buis van de carterventilatie het inlaatspruitstuk in gaat. Van andere Versailles/­Chambord bezitters hoorde ik dat daar altijd olie lekt. Sommigen lassen de buis vast, een ander zei "Insmeren met groene zeep, dat bakt vast". Maar Sanders oplossing was vastlassen. En inderdaad, Sander heeft het heel mooi kunnen lassen, zie rechter foto.

Het kachelkraantje heb ik uit elkaar genomen, eerst in hete azijn gereinigd om kalkresten op te lossen. Van binnen waren de vlakken van de messing cilinder en de wand waarbinnen hij draait heel kleverig. Vandaar dat hij zo zwaar ging. Na reinigen met terpentine en een beetje kranenvet eraan liep hij weer heel licht. Je kunt 'm nu met de hand verdraaien, er is geen waterpomptang meer bij nodig. Dus kan ik de temperatuur weer vanaf het dashboard regelen en hoef ik niet onderweg te stoppen om onder de motorkap met een waterpomptang de kachel hoger of lager te zetten…

Eigenlijk had ik nog een vrij grote ovale pakking nodig met een groot gat en twee kleine, maar daar is natuurlijk niet aan te komen. Maar met een gewone fiber ring die ik nog had moet hij volgens mij ook waterdicht zijn.

2011 01 22 IMG_0610.JPG  2011 01 22 IMG_0611.JPG  2011 01 23 kachelkraantje.JPG

Dinsdag 25 jan. 2011
Vandaag is een pakje van Rob v.d. Doel aangekomen met een nieuw oliefilter, en twee gebruikte motorsteunen (silentblocks). Ik bracht ze 's middags naar Sander bij Etac, en gaf hem ook het kachelkraantje. Morgenochtend haalt hij in Winkel de gevlakte koppen op.

Woensdag 26 jan. 2011
's Avonds om 21.35 uur een mailtje van Sander dat hij de koppen er al weer op heeft zitten. Wat een geweldige vent, om na een volle werkdag 's avonds in z'n koude schuur nog weer aan de gang te gaan met mijn Versailles. Hij stuurde twee foto's mee:

cilincerkop V8 motor Simca Versailles

V8 motor Simca Versailles

Een van de afgevlakte koppen. Wat glimt hij!

Rechts: de koppen alweer gemonteerd.
Ook inlaatspruitstuk, luchtfilter, oliefilter en de
hele mikmak weer op zijn plaats. Ook de dynamo
weer gemonteerd.

Zaterdag 29 jan. 2011
De afgelopen dagen en vanmorgen heeft Sander de laatste hand aan de Versailles gelegd. Vanmorgen heeft hij nog een van de twee motorsteunen (silentblocks) vervangen door een tweedehands, maar beter exemplaar van Rob v.d. Doel. De ander lukte niet direct, moeilijk bij te komen.
Om 14 uur ging ik met de trein naar Anna Paulowna, en daar haalde Sander me met de Versailles van het station.
Eerst even naar zijn werkplaats gereden, waar hij nog liet zien wat hij allemaal gedaan had. De motor loopt weer prachtig. En wat ziet hij er schoon uit! Thermostaten zitten er nog niet in, die moeten nog besteld worden. Voorlopig had Sander even een groot stuk karton voor de radiateur gedaan, waardoor de motor toch lekker op temperatuur kwam. Ik ga gauw de rolhoes monteren die ik al eerder kocht op de oldtimermarkt in Rosmalen.
De kachelkraan kan nu ook weer met de trekknop op het dasboard worden bediend.
Daarna nog even met Sander mee naar huis en een kopje thee gedronken.
Om 16.30 was ik weer terug in Alkmaar.

Zondag 30 jan. 2011
Vandaag de rolhoes gemonteerd. Een heel werk, vijf uur mee bezig geweest. Ik moest de rolhoes van onderaf monteren, want ik kreeg de grille niet los. Na losdraaien van 8 bouten zat hij nog muurvast. Wat een verschil met de 203; één vleugelmoer! Met twee aluminium steuntjes en zelftappers heb ik de rolhoes vastgezet.
Hieronder wat foto’s. Hij loopt heel licht, dankzij een stukje bowdenkabel dat de staaldraad over het waterreservoir van de radiateur leidt. Dat is van binnen met teflon gevoerd, en dat heeft heel wat minder weerstand dan dat dunne koperen buisje bij de 203. Ik hoop alleen dat de rubber of plastic mantel van dat stukje bowdenkabel tegen de hoge temperatuur van het waterreservoir kan.
Aan het kettinkje hangt een mooi Ford-pegeltje. Een keer gekocht op een oldtimerbeurs, werd ook gebruikt als sleutelhanger.
Jammer is wel dat bij het aftappen van de radiateur de rolhoes aan 1 kant losgemaakt moet worden, omdat je anders niet bij het aftapkraantje kunt komen. Maar een andere plaats was er niet door die hinderlijke verticale witte stang in het midden. Hier wat foto's:

2011 01 30 IMG_0622.JPG 2011 01 30 IMG_0623.JPG
   De bowdenkabel waar de staaldraad door loopt             Overgang staaldraad naar kettinkje

2011 01 30 IMG_0624.JPG Radiateur rolhoes in Simca Versailles
          Kettinkje via aluminium pijpje door het schutbord                 De bediening, onder de sigaretten-
                                                                                                                  aansteker

2011 01 30 IMG_0627.JPG Radiateur rolhoes in Simca Versailles
Doorkijkje door de grille. Rolhoes half opgetrokken.       Door de grille heen gefotografeerd. Het doek
                                                                                  van deze rolhoes is geperforeerd, om toch

  nog wat lucht door te laten.

Maandag 31 jan. 2011
Vanmiddag met de Versailles naar Welkoop in Middenbeemster geweest, en naar Egmond. Ondanks de rolhoes blijft de motor toch aan de koude kant. Er moeten toch wel een keer thermostaten in.
Verder reed hij probleemloos, en de motor loopt heel mooi. Ook weer eens getankt. Ik houd het getankte aantal liters steeds bij, en het verbruik vanaf de aanschaf is, over 15 tankbeurten gemeten, 1 op 7,7. Niet echt zuinig dus…