Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Oktober - november 2010

2010 10 04.jpgMaandag 4 oktober 2010

Vandaag weer aan het sleutelen geweest: het grootlicht nu ook via een relais laten lopen. Dat gaf al een verbetering. Daarna naar beide koplampen nog een extra draad getrokken vanaf het zekeringkastje. Dat verbeterde de spanning nog eens een flink stuk.

Ook het grootlicht brandt nu, net als het dimlicht, op een fatsoenlijke spanning, en dat zal in het donker zeker een flinke lichtwinst opleveren.

 

Links het grootlicht relais, rechts dat voor RAW linksvoor

Hier de meetresultaten:
Bij het linker grootlicht ging de spanning van 4,97 naar 5,79 V, een winst van 0,80 V.
Bij het rechter grootlicht (langere draad, meer spanningsverlies) ging de spanning van 4,53 naar 5,67 V, een winst van 1,14 V.

's Avonds met de Versailles vanuit Alkmaar via Bergen naar Egmond gereden. Wat is de verlichting nu prima. Wat een bak geel licht gaf dat grootlicht op de Eeuwigelaan en op de Herenweg. Prachtig.

Voor het eerst de drie oldtimers van Klaas Zaal en mij naast elkaar. Met brandende stadslichten:

Simca Versailles (1956), Peugeot 404 (1965), Peugeot 203 (1957)

Maandag 11 okt. 2010
Eerst weer eens koelvloeistof bijgevuld. Ik ben toch bang dat er een koppakking lek is. Maar Sander May is bezig die te bestellen. Wordt een mooi klusje voor de winter, beide koppen demonteren!
's Middags met de Versailles (startte vlot na een week) naar Alkmaar geweest. Aardige dag, zonnig weer. Leuk om weer even met de wagen gereden te hebben.

Dinsdag 26 okt. 2010
Gisteren was ik met de Peugeot 203 naar de stoomtram Hoorn-Medemblik, vandaag met de Versailles. Het is herfstvakantie, en dan wordt de "blauwe dienstregeling" gereden, met twee slagen van Hoorn naar Medemblik.
Eerst nog wat koelvloeistof bijgevuld. Oliepeil was in orde. Met een waterpomptang de kachelkraan onder de motorkap een beetje opengedraaid. Helaas gaat dit niet meer met de knop op het dasboard, omdat de kraan te zwaar gaat. De wagen startte (na 2 weken stilstand) na vijf keer. Niet echt vlot dus, maar hij deed het in ieder geval. Liep ook meteen netjes op 8 cilinders. De vorige keren was dat wel anders, en liep hij eerst nogal onregelmatig.

Eerst naar huis om me om te kleden. Als eigenaar van een oldtimer hoor ik bij de stoomtram in mijn nette pak, stropdas, lange winterjas en hoed op te verschijnen! Om 11.10 uur was ik in Wognum. Ruim op tijd voor de eerste tram uit Hoorn, die, met enige vertraging, om 11.40 uur binnenliep.

Simca Versailles, station Wognum Simca Versailles, stoomtram Wognum

De tram was niet echt druk, maar al gauw stonden er toch wat mensen om de Versailles, waaronder een moeder met twee zoontjes en hun oma direct enthousiast reageerden toen ik vroeg of ze een stukje mee wilden rijden tot de volgende halte (Midwoud-Oostwoud). Het was de familie Groenier; Susan, Ineke, Daan en Thijs.
Het ritje langs de Broerdijk is altijd weer een belevenis voor de passagiers. Zowel voor mijn passagiers als die van de stoomtram, die altijd uitbundig zwaaien naar de oldtimer, en foto's en video's maken. Hier een paar van hun foto':

Eric Zwijnenberg, Simca Versailles   Simca Versailles, stoomtram Hoorn-Medemblik, Broerdijk

stoomtram oktober 2010 015 B.jpg stoomtram oktober 2010 020 B.jpg

En hier de foto's die ik maakte toen ze weer op de tram stapten:

12.10.JPG 12.11b.JPG
      Uitstappen uit de Versailles bij "halte Mow"                        en overstappen op de tram.

Vervolgens leeg van Midwoud-Oostwoud naar Medemblik gereden.

12.15.JPG Simca Versailles, Medemblik
    Spoorwegovergang tussen Mow en Twisk                 Wat staat die toren scheef in Medemblik!

Even gewacht op de aankomst van de tram, daarna de auto geparkeerd en naar het bakkerijmuseum gelopen om daar een kop thee met krentenbrood te nuttigen. Daar werd ik nog weer aangesproken door mensen die in de tram hadden gezeten en vroegen of ik dit vaker deed, bij de tram hoorde etc.

Geert WarrisNa de lunch de auto weer even geparkeerd bij het busstation naast het stoomtramperron. Op mijn vraag "wilt u soms met mij meerijden?" aan wat mensen die in de tram aan het stappen waren, reageerde een vader met twee dochtertjes. Het was (ik kreeg zijn visitekaartje) de heer Geert Warris, "coördinator Operationeel Installaties Noord-Holland" bij de Gasunie in Middenmeer. Zij reden mee van Medemblik naar Twisk.

 

 

 

 

Vanaf Twisk naar Wognum (een heel eind omrijden omdat de Zuideerweg in Twisk is afgesloten vanwege herbestrating) had ik een moeder met drie kinderen mee in de auto. Zoontje voorin (veel foto's makende), de rest achterin, een vriend, Maurice Blok, reed met hun eigen auto er achteraan om ze in Wognum weer op te pikken. Ze woonden in Medemblik. Door het lange omrijden waren we niet in staat om langs de broerdijk gelijk-op te rijden met de tram. De tram was zelfs nog iets eerder in Wognum dan wij. Maurice Blok maakte talloze foto's van de Versailles en mij, en mailde ze nog dezelfde avond. Hier een paar foto' van hem en van zijn zoon:

13.52 IMG_0173.JPG 13.53 IMG_0175 Maurice Bok.JPG
      Aan de achterkant van station Twisk                         Hier rijdt ik achteruit de oprijlaan uit

13.54 IMG_0176 Maurice Bok.JPG 13.56 IMG_0178 Maurice Bok.jpg
            Onderweg van Twisk naar Wognum                                          Idem

13.59 IMG_0182 Maurice Bok.jpg 14.24c IMG_0185 Maurice Bok.jpg
                                   Idem                                            De kinderen op station Wognum

14.26b IMG_1553 zoon Maurice Bok uitsn vb.jpg Eric Zwijnenberg, Simca Versailles
            In gesprek met een belangstellende                              Geheel rechts Maurice Blok

Een week later mailde Maurice mij:

Hallo Eric,
De foto van je auto is nu ook op Google earth te zien. (nog niet in maps )
J
http://www.panoramio.com/photo/42781392
Jeroen (de middelste)  heeft het al aan meerdere mensen verteld dat hij mee gereden heeft met een hele oude auto.
Groet Maurice

En dat betreft deze foto:

42781392.jpg

Tijdens mijn laatste rit, van Wognum naar Midwoud-Oostwoud reed ene meneer Oene Wagenmaker uit Heerenveen met mij mee. Zijn vrouw bleef in de tram. Zelf had hij ook een paar oudere auto's, waaronder een Volvo P1800 (sport coupé) uit ik meen 1965. En, wat is de wereld toch klein, hij had een zoon die net geslaagd was als vrijwillig molenaar, en veel op de Wilhelmina in Noorderhoogebrug is. Bovendien is Fred van Zon uit Schermerhorn een oom van de vrouw van Oene Wagenmaker!

Het was een bewolkte dag, maar gelukkig wel de gehele dag droog, hoewel Noord-Holland tussen twee grote regengebieden in lag.

Twee dingen zijn mij vandaag opgevallen van de Versailles. Zie onderstaande meters:

15.19 uur.JPG 15.28 uur.JPG
De koelwatertemperatuur kwam vandaag niet                De ampèremeter bleef de gehele dag aan-
boven deze waarde! Vreemd. Anders wordt hij              geven dat er flink bijgeladen wordt. Zelfs
altijd veel warmer! Zou het komen omdat ik                   als ik met licht op reed. Vreemd. Na meer
vanmorgen de kachelkraan wat verder open                  dan 100 km rijden zou je verwachten dat
heb gezet, en de kachelradiator nu veel koeling            de accu een keertje vol is. Zou de spannings-
voor zijn rekening neemt?                                           regelaar wel goed zijn?

Wat de koeling betreft: het was vandaag natuurlijk wel een stuk kouder (10° C) dan afgelopen zomer, maar het verschil is wel erg groot. Voorheen kwam de meter in ieder geval op het middelste streepje, en bij snelheden van 90 km/h en meer er behoorlijk overheen.
Wat betreft die spanningsregelaar: Ik heb bij aankomst in Wognum de accuspanning gemeten terwijl de motor flink toeren maakt: 7,18 V. En bij terugkomst in Egmond: 7,29 V. Dat is rond de gasspanning. Dan zou het laden moeten stoppen. Nog maar eens uitzoeken.

Zondag 7 nov. 2010
Vandaag een kort ritje gemaakt naar huis en naar Koedijk. De Versailles startte na 12 dagen in drie keer. In Alkmaar getankt. Op de terugweg knipperde een tegenligger met zijn lichten, en thuisgekomen bleek het rechter dimlicht defect. Gloeidraadje doorgebrand. Dat is een gele lamp van Hennie Kaspers, die eigenlijk nog maar weinig heeft gebrand. Althans bij mij. Hij kan best al een eerder leven achter de rug hebben gehad. Ik had geen reservelamp meer, en heb er tijdelijk een ingezet waarvan wel het dimlicht goed is, maar de spiraal van grootlicht stuk. Hennie Kaspers heeft nog zo'n lamp voor me liggen als het goed is. Maar ik moet er op een beurs toch maar eens wat meer van zien te bemachtigen.

Watertemperatuur blijft nu bij een omgevingstemperatuur van ca. 8° C een beetje aan de lage kant. Ik zit er over te denken om, net als in mijn Peugeot 203, een radiateur rolhoes te monteren. Dan is de auto ook nog meer in overeenstemming met die van mijn vader! Een mooi "pegeltje" voor aan het kettinkje heb ik al. Gekocht op de oldtimerbeurs in Rosmalen. Met Ford-embleem. Ik moet nog even kijken naar de juiste breedte van de rolhoes. De Citroenclub CTA heeft ze in twee breedtes, 39 en 44 cm. Maar ik heb eigenlijk 50 cm nodig. Bovendien is de prijs bij de CTA in 2 jaar meer dan anderhalf keer hoger geworden, een 44 cm rolhoes kost er nu € 135,- Leen Buitelaar heeft in zijn Versailles ook een rolhoes, en precies zo'n zelfde pegel aan de ketting.

Vrijdag 19 nov. 2010
Na twaalf dagen de Versailles weer eens tevoorschijn gehaald. Startte bij de vijfde poging. Via ring noord en Oterleek ben ik naar de strijkmolens van Rustenburg gereden, waar momenteel hard gewerkt wordt aan verbetering van de biotoop. Daarna via ring zuid weer terug naar Egmond. De wagen reed lekker. Wat is het toch een fijne auto.

Zaterdag 20 nov. 2010 was ik met de Honda voor de tweede keer naar een oldtimerbeurs in het Autotron in Rosmalen. Ruim vier uur rondgelopen. Ditmaal speelde zich alles binnen af (in augustus voornamelijk buiten). Een flinke hoeveelheid 6 V lampen ingeslagen voor de Versailles; 36/45 W geel voor het dim/grootlicht, 15/45 W geel voor het clignoteur/mistlicht vóór, 5/18 W voor achterlicht/clignoteur-remlicht, en 5 W voor achteruitrijlichten.
Verder gezocht naar een 50 cm brede rolhoes. Op de hele beurs was maar één rolhoes te vinden. Geheel nieuw, en inderdaad 50 cm breed. Voor maar 20 euro. Inclusief een kettinkje met pegel. Geen staaldraad, buisjes etc., dat moet ik zelf zien te bemachtigen. Al met al was het weer een heel leuk bezoek.

Zondag 21 nov. 2010
Vandaag met de Versailles naar de werkplaats van Sander May in Breezand geweest. Sander was daar bezig met de Peugeot 404 van Klaas Zaal.
Ondertussen keek ik hoe ik de nieuwe rolhoes kan monteren. Verder naar de claxon gekeken die het vanmorgen onderweg eerst nog wel deed en daarna niet meer. Bleek een gesmolten zekering. Met een nieuwe zekering deed hij het weer, maar even later was die ook doorgebrand. Dat vergt dus nader onderzoek, maar dat moet ik in mijn garage doen met alle spullen bij de hand.
De auto reed weer prima. Wel heb ik vaak moeite om hem zonder tandwielgekraak in de eerste versnelling te krijgen. Ook bij ingetrapte koppeling (bijvoorbeeld bij een verkeerslicht) draait er wat mee in de versnellingsbak waardoor je hem niet geruisloos in z'n 1 krijgt. De (voorlopige) oplossing is dan om 'm eerst even in z'n 2 te zetten (dat gaat altijd geruisloos) en dan meteen vanuit 2 naar 1. Dat gaat ook geruisloos.

Vrijdag 26 nov. 2010
Morgen is het precies een jaar geleden dat ik met Sander May naar Frankrijk ging, en eigenaar werd van de Simca Versailles. Wat ben ik toch gelukkig met deze prachtige auto!

Einde eerste Versailles-jaar
En hiermee zijn twaalf maanden geschiedenis van mijn Versailles vastgelegd.

Even wat statistiek, met ter vergelijking de Peugeot 203:
 

 

Versailles
2009/2010

Peugeot
2008/2009

Peugeot
2009/2010

Aantal rijdagen

44

75

48

Aantal kilometer

4.164

4.463

4.625

 

Simca Versailles, Egmond aan ZeeDinsdag 14 dec. 2010

De eerste rit in dit tweede jaar dat ik de auto bezit: van Egmond aan den Hoef via Egmond aan Zee (even op de boulevard gestaan, zie foto) naar Alkmaar.

Hij startte heel slecht na 3½ week stilstand. Wel 10 à 12 keer moeten starten. Gelukkig is de accu goed. Probleem is volgens mij dat de benzine van zo ver weg moet worden aangezogen. Is die benzine er eenmaal, dan start hij meteen,

Ik had de wagen al eerder naar Alkmaar willen halen, maar de winter was ingetreden, met sneeuw en ijs, en veel zout op de weg. Maar vandaag was een mooie droge dag, temperatuur net iets onder het vriespunt. De wagen liep lekker. Wel een forse condenspluim achterlatend. Heeft met de lekke koppakking te maken.

Fijn is dat de nieuwe spanningsregelaar goed werkt. Zelfs met dimlicht aan en kachelventilator draaiend nog ruim voldoende laadstroom.