Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Augustus 2010

Dinsdag 3 augustus 2010
Vandaag met de Versailles naar de stoomtram Hoorn-Medemblik geweest. Diverse keren op en neer gereden van Wognum naar Twisk. Altijd weer een succes langs de Broerdijk. De auto oogst veel bewondering. Eenmaal drie heren uit Limburg die met me meereden, en eenmaal een van de vrijwilligsters in oud-West-Friese klederdracht. Verder ontmoette ik een oud-student van me, Cas Houtenbos, die met zijn gezinnetje met de tram mee was, en zowaar een molenliefhebber helemaal uit Zeeuws-Vlaanderen met vrouw en kinderen; Remco v.d. Berg. Remco maakte vanuit de tram onderstaande foto's:

 Simca Versailles Simca Versailles

 Simca Versailles Simca Versailles, Station Wognum

Zondag 8 augustus 2010
Vandaag samen met Jippe Kreuning (17) naar het oldtimerfestival in Medemblik geweest.
Om 9.15 was ik bij de Kreunings op strijkmolen D van De Zes Wielen bij Oudorp. Jippe (en ik ook) was weer in een net pak. Hij had via marktplaats onlangs een hoge hoed weten te bemachtigen. Die bleek te zijn gemaakt bij de firma de Vries in de Korsjespoortsteeg in Amsterdam. Een hoedenmaker die bij mij zeer wel bekend is, omdat ik wel eens speelde met het dochtertje Nelly van de toenmalige eigenaar Hogenes. En verder heeft mijn vader een keer voor het Polygoonjournaal als klant opgetreden die in de hoedenwinkel een hoed kreeg aangemeten. Heel bijzonder dat Jippe nu een hoed heeft uit die winkel! Hogenes maakte ook hoeden voor het koninklijk huis. Soms stond er een auto met een AA-nummerbord bij ons voor de deur op de Herengracht.

Simca Versailles, Jippe Kreuning, Eric Zwijnenberg Simca Versailles
  
Klaar voor vertrek bij strijkmolen D in Oudorp                                    op weg

 Hoge hoed, Fa. J.B. de Vries, Korsjespoortsteeg Amsterdam Hoedenmaker J.B. de Vries, Korsjespoortsteeg Amsterdam
           
Binnenzijde van de hoed van Jippe                     De hoedenmaker voor zijn winkel in de
                                                                                  Korsjespoortsteeg in Amsterdam, ca. 1964

Samen reden we naar Medemblik, waar we om 10 uur waren, en meteen een plaatsje op de Nieuwstraat kregen toegewezen. Er waren naar schatting zo'n 80 oldtimers. Prachtige auto's waren er bij. Veel van Engelse makelij. Verder twee Peugeot's 404, en Frans de Bruijn met zijn 203 + caravan.

Medemblik Oldtimerfestival, Simca Versailles Jippe Kreuning

De Versailles had veel bekijks. Ik had op de hoedenplank en later op de achterbank mijn laptop gezet met het filmpje van mij in mijn vaders Versailles in 1961 en 1963. Helaas was het scherm van de laptop eigenlijk te lichtzwak om goed tot zijn recht te laten komen.

Om 11 uur begon een toertocht door de omgeving van Medemblik. Aardig in de organisatie was dat aan het eind van de weg van Twisk naar Midwoud-Oostwoud een rotonde voor 360 graden werd genomen, zodat de deelnemers elkaar ook weer tegemoet reden, en iedereen elkaar te zien kreeg.

 IMG_4757.jpg IMG_4757 uitsnede.jpg

IMG_4788.jpg IMG_4788 uitsnede.jpg

Om ca. 13 uur waren we terug in Medemblik, werden de auto's weer opgesteld in de brede Nieuwstraat, tot ca. 17 uur. Er was veel publiek op de been. Zelf hebben we ook  verscheidene malen heen en weer gelopen. Voor de deelnemers waren er (kosteloos) broodjes en een ijsje. Verder zijn wen nog in het bakkerijmuseum geweest en hebben daar wat gebruikt, en hebben bij het station om 16.30 uur nog gekeken naar het vertrek van Bello.

Vandaag ontdekt dat de autoradio het niet doet. Het groene lampje brandt wel, maar er komt geen geluid uit. Mijn eerste indruk was dat ik de trilleromvormer ook niet hoorde. Moet ik nog een keer uitzoeken. Zou jammer zijn als die stuk was.

Om 17.45 Jippe weer afgezet bij molen D, en de Versailles teruggebracht naar zijn stalling. Een geslaagde dag.

Maandag 9 en vrijdag 20 augustus 2010
Diverse metingen aan de Versailles gedaan met de DC-ampèretang, naar laad- en ontlaadstromen van de accu en dynamo, omdat de dynamo niet voldoende stroom levert. De dynamo is van Ducellier, type 7083B1 6 V, de spanningsregelaar is van Paris Rhone, type XT 212  [blijkt verkeerde type te zijn, zie verderop].
Conclusie: de spanningsregelaar is niet in orde. Die knijpt, als de dynamo flink stroom zou moeten leveren, de laadstroom af tot ca. 21 A door een te geringe spanning naar de veldwikkelingen te sturen. [achteraf blijkt dit een verkeerde conclusie!]

Zaterdag 21 augustus 2010
Vandaag met de Honda naar de Zomer Oldtimerbeurs Automobielen bij het Autotron in Rosmalen. Ik was in Alkmaar al bij verschillende automaterialenzaken en autoschadebedrijven geweest om te vragen naar rubberprofiel voor rond de kofferbak van de Versailles. Nergens te krijgen. Maar bij Rijsbergen werkt iemand, Arie Jonker, die zelf ook een oldtimer heeft, en die me al vaker tips heeft gegeven. Die zei dat op oldtimerbeurzen altijd wel handelaren staan met alle mogelijke soorten rubbers, en hij vertelde van dit weekend in Rosmalen.
Ik dacht dat ik er hooguit drie uurtjes zou rondlopen, maar het werden er bijna vijf. Zoveel kramen en kraampjes. Zowel buiten, als in een heel grote tent en ook nog een hal. Er stonden ook veel oldtimers, maar daar was het me vandaag eigenlijk niet eens zo zeer om te doen. Vele tientallen handelaren met automaterialen, gereedschap, boeken, tijdschriften, brochures, miniatuur auto's en noem maar op. Zowel nieuwe als gebruikte spullen. Bakken en bakken vol.
Ik had een lijstje gemaakt van zaken die ooit nog eens hoopte te vinden, maar had niet verwacht dat ik zo goed zou slagen. Voor de Versailles kocht ik:
Dat rubber profiel voor de kofferbak, een gloednieuwe spanningsregelaar voor 6 volt, 8 nieuwe bougies (bij een Belgische handelaar die vrijwel alleen maar bougies verkoopt, honderden soorten!)
En dan 6 volt lampen en lampjes. Verschillende kramen verkochten dat nog. En laat ik nou de bijzondere gele lampen hebben gevonden die in de Versailles in de mistlampen horen! Die hoop had ik al lang opgegeven, en zelfs al andere fittingen in die lampen gemaakt (maar wel zo dat ik het kan terugbouwen). Dat zijn lampen met twee gloeidraden, eentje van 45 watt voor het mistlicht en eentje van 15 watt voor de clignoteur. Ik had niet verwacht die ooit nog te zullen vinden, die zijn zo bijzonder, maar weinig typen auto's schijnen die lampen gebruikt te hebben. Ik heb al zoveel mensen (oldtimerbijeenkomsten), garages en zaken hier naar gevraagd, maar niemand had er ooit van gehoord. En hier lagen ze. Nieuw in doosje. Ook diverse andere 6 volt lampjes die in de Versailles voorkomen kunnen aanschaffen.

Voor de oldtimers die buiten waren opgesteld had het Autotron olielekbakken ter beschikking. Op de bodem stond "Auto Trade Products", "drip pan". Prachtige grote (60 x 120 cm) lage bakken van gegalvaniseerd staal. Ik informeerde of ik ze niet bij het Autotron kon kopen. Helaas ging dat niet, en dit keer stond de leverancier niet op de markt (vorige beurs wel). Ze gaven me wel de leverancier op: First Class Additions in Arnhem. 's Avonds vond ik ze op internet. Ze hebben ook nog een kleinere maar, 40 x 60 cm. Ik bestelde meteen enkele bakken. De plastic bakken die ik nu heb zijn te klein, en ik heb er al een paar aan gort gereden.
Kortom, dit was een zeer vruchtbare dag.

Zondag 22 augustus 2010

DSC00744.JPG

 

 

 

 

Vandaag het nieuwe rubber rond de opening van de kofferruimte aangebracht. Staat er zo weer heel netjes bij

Verder heb ik me beziggehouden met de spanningsregelaar die ik heb gekocht. Het is een Amerikaanse, 6 volt, van het merk Standard Motor Products. Volgens het doosje is het type VR8, en daarvan zit ook de handleiding in de doos, maar in werkelijkheid zit type VR4 in de doos. Het verschil is o.a. dat de VR8 alle drie de klemmen aan dezelfde kant heeft, net als de huidige Paris-Rhône, en de VR4 twee klemmen aan de ene en één klem aan de andere kant heeft. Ik kan op internet wel vinden dat zowel de VR4 als de VR8 in Amerika nog te kust en te keur nog worden aangeboden (zelfs bij www.amazone.com) maar helaas kan ik nergens specificaties vinden. Wel afbeeldingen: http://inpcars.com/voltage-regulators1/4.html. Ik zou graag willen weten of deze VR4 zonder meer geschikt voor plus aan massa, en of hij 40 A kan verwerken. Overigens kosten ze daar in Amerika driemaal zo veel als wat ik ervoor betaalde.

DSC00743.JPG standardmotorproductsvr8-qh.jpg VR4 spanningsregelaar, voltage regulator, regulateur
Mijn Paris-Rhône regelaar         Aansluitklemmen van VR8                    De aangeschafte VR4

Wat de bougies betreft heb ik ook een paar dingen uitgezocht.
Ford en Simca adviseerden vroeger voor de Versailles drie types, hex size 13/16" (20,6 mm):
Champion H10, Eyquem 122S of AC 45L. Wat er bij mij in zit is AC 43L, en wat ik gisteren heb meegenomen is Champion L88A. Ik ben bang dat dat toch niet helemaal het goede type is. De hoogte van het schroefdraad is iets groter. Dat hoogteverschil klopt ook wel met de specs die ik op internet vindt. De elektroden zouden dan 1,6 à 1,7 mm dieper in de cilinders steken. Ik vraag me af of dat wel zonder meer kan.
Op internet vond ik ook equivalente types voor de Champion H10 en de AV 45L, namelijk de
Autolite 216  en de  NGK B6L. Die laatste bleek automaterialenhandel Rijsbergen in Alkmaar gewoon te kunnen leveren, binnen een dag waren ze er. Deze hebben de juiste hoogte.

Dinsdag 24 augustus 2010
Vandaag werden de olielekbakken bezorgd. Mooie dingen. Meteen één set onder de 404 van Klaas geschoven in de stalling Bergermeer, en de andere twee sets onder de 203 en de Versailles geschoven. Heel wat beter dan die kunststof plantenbakken van Welkoop.

DSC00757.JPG olielekbakken, oliebak, lekbak, drip pan
   De kunststof bakken die ik had. Hele brokken                         De nieuwe stalen olielekbakken.
   zijn er al uit. Eigenlijk zijn het plantenbakken.

Daarna menig uurtje aan de auto gewerkt. Eerst de vele aansluitingen van de bestaande spanningsregelaar stuk voor stuk overgezet op de nieuwe TR4. Nog niet gemonteerd, maar gewoon even los laten hangen, wel met behuizing aan massa. Helaas, hij werkt niet De veldwikkelingen van de dynamo worden niet bekrachtigd, er is totaal geen laadstroom. Vreemd. Zou die spanningsregelaar voor een ander type dynamo zijn? Op internet kan ik helaas geen specificaties vinden.
Vervolgens de bestaande Paris-Rhône spanningsregelaar losgeschroefd, en toen kwam de aap uit de mouw waarom mijn accu onvoldoende bijgeladen wordt: na demontage werd de tekst "6 V 25 A" zichtbaar. Deze regelaar is dus niet van het juiste type, die hoort niet in de Versailles, daar hoort er een van 40 A in! Die maximaal 25 A komt wel mooi overeen met wat ik gemeten heb! Het type dat er bij mij inzit is XT 212, en volgens de technische documentatie van de auto hoort er type XT A23 in.

Vervolgens die Paris-Rhône regelaar eens open gemaakt. Vertoont inwendig heel veel overeenkomsten met die TR4. Beide zijn drie-elements regelaars. De Paris-Rhône heeft echter drie weerstanden ingebouwd, de TR4 twee. In een schema van een drie-elements regelaar dat ik op internet heb gevonden staan ook maar twee weerstanden. Ik heb wat vergelijkende metingen gedaan, en ontdekte dat er bij de TR4 een hogere weerstandswaarde tussen de BAT en FLD klem zit dan bij de Paris-Rhône. Dat is er misschien de oorzaak van dat de veldwikkelingen van de dynamo niet genoeg spanning krijgen.
Enfin, de nieuwe op de oldtimerbeurs gekochte spanningsregelaar is dus niet bruikbaar op de Versailles. Ik zal hem via marktplaats proberen de verkopen.

De Paris-Rhône weer teruggeplaatst en alles weer aangesloten. Nu op zoek naar een 40A regelaar…
Op www.leboncoin.fr gekeken, en zowaar er een Ducellier 8156 gevonden, het type dat Simca in de documentatie als een van de twee mogelijkheden aangeeft. Via Sander May voor 46,00 euro inclusief verzendkosten kunnen aankopen.

Zondag 29 augustus 2010
Gisteren bij Rijsbergen 8 bougies NGK B6L opgehaald. Ga ik er binnenkort inzetten.
Vandaag een heel leuke ontdekking gedaan: ik zocht op de fotosite
www.flickr.com eens naar Ford- en Simca Versailles. Laat ik daar nou een mooie foto van mijn eigen Versailles tegenkomen! Gemaakt door ene Martin van Duijn, tijdens de Hyacintenrit op 18 april 2010. Gerard van Wieringen zit naast me in de auto, en maakt ook net een foto, waar Martin dus op stond. Wat leuk dat ik nou op deze manier aan een foto kom die door een van de vele toeschouwers "langs de lijn" zijn gemaakt.
En de kwalificatie van de auto is ook niet mis: de foto heeft als titel "Elegant 1956 Simca Versailles". Met als toevoeging: "Nice sedan, and one I have not seen anymore in a long, long time. Has a mixed heritage. And someone is taken my picture!"
Natuurlijk meteen de foto opgezocht die Gerard maakte. Hier de twee foto's:

Simca Versailles 4538271365_791af1e023_o.jpg

Met twee uitvergrotingen:

2010 04 18 Martin van Duijn 4532094113_106c38624d_o uitsnede.jpg 4538271365_791af1e023_o uitsnede.jpg

Rond de foto van Martin ontspon zich op flickr.com een kleine discussie. Hier de commentaren die op de foto werden gepost:

 1. ~d a n~ (4 months ago)
  Not only taking your photo, the driver seems to be giving you thumbs up.... well, one thumb up.
 2. Spanish Coches (away) (4 months ago)
  A Simca, Ariane?
 3. pohutukawa2008 (4 months ago)
  That's the Ford-designed Simca, yes?
 4. The Big Jiggety (4 months ago)
  Versailles or Chambord, indeed by Simca and designed in Detroit if my memory serves me well. My parents drove such a car way back when. Nice shot, Martin!

Autos 1958

 1. Tyler Linner (4 months ago)
  Wow- I was thinking Hino or Prince! haha
 2. Hugo90 (4 months ago)
  It's an early one, without fins. I guess the "V" on the front means it is a V-8, the old Ford flathead.
 3. Sedanman (4 months ago)
  The grille has a bit of a Kaiser look to it, IMO. Looks like the passenger is taking of a photo of you, Martin!
 4. mark.mitchell.brown (4 months ago |)
  Beautiful!
  When I stopped at a Simca specialist for a few minutes just outside Laval, France, when I was leaving there was an excellent looking one of these heading towards the specialist. It was lovely!
 5. mark.mitchell.brown added this photo to his favorites. (4 months ago)
 6. nyctaxiphoto (4 months ago)
  i do this sometimes too, a catch the photographer with a shot of my own! oh yes and another nice one

Ik heb hierna de volgende reactie gepost:

This is my car!!! I'm the owner since Nov. 2009. Took it from France to the Netherlands. It is a Simca Vedette Versailles, March 1956, sold in Nice. I have a website about my car (in Dutch) with many photographs. versailles.dvonline.net.
I think this is the only Versailles in the Netherlands from early 1956 with a V8-motor and a 6 volt installation.
Martin, I will ask my friend Gerard for the photo he took from you!

Overigens stak ik niet mijn duim op maar mijn wijsvinger als groet (néé, niet mijn middelvinger!)