Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Juli 2010

Donderdag 1 juli 2010
Vandaag met de Versailles naar Bergen aan Zee geweest, getankt in Bergen, en even langs huis. 's Middags met zwarte verf de twee veerijzers aan de onderkant van de voorbank geschilderd. Die zagen er nogal roestig uit, en dat was geen fraai gezicht als je achterin zat.

Zaterdag 10 juli 2010
Om 7.30 uur de Versailles opgehaald en naar de werkplaats van Sander May in Breezand geweest. Daar heeft Sander de rubbers ("raamlikkers") van de zijruiten vervangen. Die waren totaal verteerd, hard geworden, afgebrokkeld, en op sommige plaatsen gewoon verdwenen! Sander had nieuwe raamrubbers kunnen krijgen, maar die moesten wel een beetje veranderd worden, want ze hadden niet het juiste model. Maar met een scherp mesje en een schuurbandje konden de overtollige rubber randjes worden verwijderd. De strips zitten vast met veerclipjes, en daarvoor behoeven de deurpanelen niet te worden verwijderd (wat bij de Peugeot 203 wel het geval is).

Verder heeft Sander de motorolie ververst. Daarbij ook het nieuwe oliefilter dat ik bij Rob v.d. Doel in Burum had gekocht, geplaatst. Dit was de eerste keer olieverversen sinds de aankoop in  november vorig jaar in Frankrijk.
Klaas Zaal jr. kwam ook nog even met zijn Peugeot 404 die hij sinds kort heeft naar de werkplaats van Sander om hem te laten zien. Ook een prachtige wagen.

DSC00287.JPG DSC00289.JPG
    Vernieuwen oliefilter. Rubberring is helaas                 Nieuw oliefilter, gekocht bij Rob v.d. Doel
   beschadigd. Moet nog een nieuwe voor komen.                                 in Burum

 DSC00290.JPG DSC00291.JPG
    Sander bezig met bewerken van de nieuwe                        Mooie nieuwe raamvegers
              raamrubbers voor de zijruiten.

DSC00295.JPGDe Versailles reed weer heerlijk vandaag. Op de terugweg zat Klaas zaal jr met zijn schoonvader nog een poosje achter mij met de Peugeot 404.

Het was een hete dag, maar de motortemperatuur bleef toch netjes, niet te heet.

 

 

 

 

Maandag 19 juli 2010
 

Simca Versailles, WimmenumermolenSimca Versailles (1956) en Peugeot 203 (1957)

 

 

 

 

Versailles en Peugeot broederlijk naast elkaar in de stalling.
Bouwjaren resp. 1956 en 1957
.

Versailles op het molenerf.

Met de Versailles naar Alkmaar voor een paar boodschappen. Onder andere naar de gemeentewerf om wat afgewerkte olie weg te brengen. De slagboom ging niet meteen open: "Nee meneer, eerst even naar uw mooie auto kijken". En even laten terwijl we staan te praten "Loopt-ie nou?" Ja, hij liep inderdaad, maar zo mooi geruisloos stationair!

Op het molenerf onder andere naar de claxons gekeken. Er zit een dubbele claxon in, waarvan je met een knop op het dasboard kunt kiezen voor stads- of buitenweg-toeter. Maar een van de twee doet het bijna niet. Ontdekt dat die te weinig spanning krijgt; minder dan 5 volt. Tja, die spanningsverliezen blijven een probleem bij die 6 volt installatie. Nog maar eens kijken hoe ik dat oplos. Misschien een extra relais, maar die zijn voor 6 volt vrijwel niet meer te krijgen.

Dinsdag 20 juli 2010
Vandaag met de Versailles naar de stoomtram Hoorn-Medemblik. Afgezien van Hemelvaartsdag toen de Versailles er ook even was, was dit de eerste keer dat ik echt deelnam op de wijze zoals ik dat ook vaak met de Peugeot doe: op en neer rijden, al dan niet met passagiers, tussen de stations Wognum en Twisk, waarbij de rit langs de Broerdijk het hoogtepunt is. Het was een succes. Het meeste treinpersoneel wist nog niet dat ik deze tweede oldtimer had, en was verrast. Ook de passagiers van de stoomtram hadden veel belangstelling.

 DSC00410.JPG Simca Versailles, Station Twisk

Op de eerste slag van Wognum naar Twisk (10.35 uur vertrek Wognum) had ik nog geen passagiers mee, het was gewoon nog te stil in deze eerste tram. Bij de tweede rit van 11.35 uit Wognum had ik twee heren en een zoontje mee, tot Midwoud-Oostwoud. Terug naar Wognum reed Rutger de Water mee, een jongen die veel foto's maakt voor de stoomtram, en ook 3D animaties. Vervolgens van Twisk weer naar Wognum zonder passagiers, maar om 14.20 vanuit Wognum naar Twisk reed een echtpaar met hun zoontje mee.

DSC00412.JPG DSC00414.JPG

Het was een warme dag. En dat in donker pak met stropdas en hoed, en geen open dak in de auto…
De Versailles deed het goed, maar 's middags liep de motortemperatuur wel heel erg hoog op, terwijl de hele ochtend de temperatuur juist zo mooi normaal was. Terug bij de molen om 15.45 uur bleek de koelwatertank helemaal leeg. Vreemd.

Op het molenerf nog een paar dingen aan de auto gedaan. In de eerste plaats geprobeerd een touwtje vanaf het slot van de kofferdeksel naar binnen te leiden. Had ik gezien bij Rob van den Doel in Burum. Een soort veiligheid voor het geval het slot van de kofferbak niet meer functioneert. Dat was al eens het geval bij mij, en ook vanmiddag kreeg ik het sleuteltje er bijna niet in. Maar het is me nog niet gelukt om, zonder in de carrosserie te boren, een draad naar binnen te leiden.

Daarna bezig geweest met de bedrading van de interieurverlichting. Op 10 december vorig jaar had ik daar draden voor getrokken (die waren helemaal niet aanwezig toen ik de auto kocht!). Maar dat was niet helemaal goed gegaan. Ik had een gat benut van de montage van de linker zonneklep. Maar daardoor kon de bevestigingsvoet van de zonneklep niet goed meer op zijn plaats. Vanavond met touwtjes en ijzerdraad in de weer geweest om de twee draden vanaf het armatuurtje in het midden boven de voorruit langs een andere weg naar de linker voorruitstijl te leiden. En dat is gelukt. Zonneklep zit nu weer goed vast.

Om 22.30 uur de auto teruggebracht naar zijn stalling. Afgezien van de rit vanuit Frankrijk was dit volgens mij de eerste keer dat ik ermee in het donker reed. Wat een slecht licht geven die koplampen! Ik moet toch eens kijken naar de spanning waarop die lampen branden. Zou me niks verbazen als dat minder dan 5 V is. Daar moet ik misschien nog eens wat aan doen. Op maktplaats.nl ontdekte ik 6 volt relais. Hoop dat ik die kan kopen. Kan ik daar de dimlichten en ook de buitenweg-claxon mee gaan voeden.

 DSC00424.JPG De Versailles bij invallende duisternis bij de molen

Donderdag 22 juli 2010
Bij het plaatsen van een nieuw oliefilter laatst  bij Sander in Breezand, bleek de rubber afdichtingsring van het deksel van de oliefilterhouder in zeer slechte staat. Er zat zelfs een scheurtje in. Maar er zat geen nieuwe ring bij het filter. Hierna sloot de ring het deksel ook niet goed meer af. Gisteren geprobeerd bij een paar automaterialenzaken een nieuwe ring te krijgen (plat, diameter 120 mm, breedte ongeveer 5 à 6 mm, dikte 3 à 4 mm) maar dat hebben ze niet.  Nieuwe ringen zullen bij Auto West in Frankrijk vandaan moeten komen. Die zou ze wel hebben. [Maar bleek ze later niet los te verkopen, alleen in combinatie met een nieuw oliefilter].

Verder vanmorgen met een universeelmeter eens gemeten op welke spanning het dimlicht nu eigenlijk brandt. Koplampring verwijderd, lampglas met fitting losgemaakt en toen gemeten. Ik had verwacht iets van 5 volt. Het bleek slechts 4,0 V te zijn!!! Terwijl de accu op dat moment 6,1 V gaf. Aangezien het vermogen kwadratisch gaat met de spanning, betekent dit voor het vermogen dat dat nog maar 42/6,12 * 100% = 43% is!!! Door het feit dat wolfram een positieve temperatuurscoëfficiënt heeft is het vermogen, en dus de lichtopbrengst, wel iets hoger dan die 43% van net nominale vermogen bij 6 V, maar veel meer dan 50% zal het niet zijn. Mijn koplampen branden dus op halve kracht! Geen wonder dat ik eergisteravond het dimlicht zo slecht vond toen ik de auto naar zijn stalling terugbracht.

Wat moet dat vroeger voor mijn vader toch ook moeilijk rijden in het donker zijn geweest. Toen die avond in de winter van 1955 toen we in de sneeuw naar Gleidorf reden. Brrr. Als je dat vergelijkt met de lichtopbrengst van moderne auto's. Wat een verschil.

Zaterdag 24 juli 2010
Aardig e-mail contact met marktplaatsverkoper Yves, van de 6 volt relais. Heeft zelf een Traction Avant van 6 volt, en daar ook diverse dingen via relais geschakeld. Ik heb er drie bij hem gekocht.
Vandaag heerlijk weer, en 's middags een hele poos bezig geweest met het alvast aanpassen van de bedrading voor het dimlicht voor als ik de 6 V relais binnen heb gekregen.
Allereerst wat aan massa gedaan. Op zich is het Ford-ontwerp van de elektrische uitrusting wel aardig voor wat het voork
ómen van slechte massaverbindingen betreft: naar alle onderdelen zoals lichten en claxon lopen ook massadraden. Je bent dus niet afhankelijk van (slechte) massa-contacten. Maar dan moeten ze die draden wel voldoende dik nemen! En daar schort het aan. En dan ook nog messing draad…

Bij de dimlichten heb ik met een kort stukje draad met aan beide einden een kabeloogje een verbinding gelegd tussen het massacontact van de gloeilampfitting en een boutje waarmee de gehele koplampring aan het chassis zit. Daarna heb ik bij beide dimlichten een extra draad getrokken vanaf de fitting naar het zekeringkastje onder de motorkap. De stroom naar het dimlicht gaat dus nu via twee draden; de bestaande en de nieuwe (2,5 mm2).

Verder bleek de glaszekering van het rechter dimlicht min of meer defect; kapje zat aan één kant los, dus slecht contact. Nieuwe zekering gemonteerd.

 DSC00437 met letters.JPG DSC00438 met letters.JPG
            Rechter en linker koplamp. A is de extra massadraad, B is de extra voedingsdraad

Vooral bij het linker dimlicht heeft het aanbrengen van de extra draden voor een flinke verbetering gezorgd. Maar nog altijd is er ruim 0,5 V spanningsverlies over de bedrading vanaf de accu naar de lichtschakelaar op het dashboard en terug naar het zekeringkastje onder de motorkap. Daar moet nu zo'n extra relais uitkomst gaan bieden.

DSC00439 met letters.JPGHier nog een detailopname van de koplampfitting. Het buislampje (6 V, 0,35 A, dus slechts 2 W !!!) is het stadslicht. Dat moet door een sleufvormige opening schijnen van de fitting. Wat een lichtverlies! Die stadslichten stellen dan ook helemaal niets maar dan ook niets voor. Een kaars geeft meer licht!
De extra draden A en B  die ik aanbracht zijn hier ook weer te zien.

Wat wel verheugend is, is de perfecte staat van de carrosserie rond de koplampen. Nergens roest te bekennen. Dat was bij mijn vaders Versailles wel anders. Ik herinner me een bezoek aan een Ford-dealer in Alkmaar vanwege een niet werkende koplamp, die niets meer kon uitrichten vanwege de verregaande roestvorming!

Tenslotte ben ik met de claxon bezig geweest. Het geluid van de buitenweg-toeter is prima, maar de stadstoeter kijkt nergens op, een raar schor geluidje. Het schema dat ik van de Versailles heb laat twee verschillende claxons zien; een voor de stad en een voor de buitenweg. Maar in mijn auto zit één claxon met (afgezien van massa) twee aansluitingen. Het is dus een "dubbele" toeter.

Ik heb de toeter eronder vandaan gehaald, en met een afstelschroef viel aan het geluid wel iets te doen. Maar er is helaas maar één afstelschroef die voor beide sterktes werkt.

De fabrikant van deze claxon heeft een universeel model gemaakt, dat zowel gebruikt kan worden in schema's waarbij de claxon permanent onder spanning staat, en tijdens het toeteren wordt geaard, als voor installaties (zoals bij de Versailles) waarbij de claxon geaard is, en tijdens het claxonneren van 6 volt voeding wordt voorzien. De fabrikant heeft het massacontact daarom helemaal geïsoleerd in rubber uitgevoerd. Er is dus een afzonderlijke massadraad, en dat is (volgens het schema) dezelfde massadraad die ook voor de koplampen, de mistlampen, de kachelventilator etc. wordt gebruikt. Niet erg slim, want zo'n claxon trekt een waanzinnig grote stroom. Ik mat tussen deze massa-aansluiting en de carrosserie tijdens het toeteren een spanning van 0,5 V ! Dat zou dus 0 V  moeten zijn. Die massadraad is dus ten ene male niet op zijn taak berekend.

DSC00440.JPGIk heb daarom een extra massadraadje aangebracht om de claxon aan carrosserie te koppelen (6 mm2). Nu werkt de claxon op een aanzienlijk hogere spanning.

 

 

 

De extra massadraad naar een bevestigingsbout
van de claxonsteun is hier goed te zien.

's Avonds heb ik in het donker de Versailles teruggebracht naar zijn stalling. Daarbij eerst even naar Egmond aan Zee gereden. Mooie avond. De koplampen gaven nu duidelijk al meer licht dan voorheen.
Ik moet ook nog een kijken naar de ruitenwissers. Die komen nauwelijks op gang. Misschien krijgt de ruitenwissermotor ook wel te weinig spanning.

Zondag 25 juli 2010
Vandaag een heel leuke dag met de Versailles bij de stoomtram gehad. Om 11.30 uur was ik in Wognum. Frans de Bruijn met zijn grijze Peugeot 203 was er al, en even later kwam nog iemand anders met een heel oude auto erbij.
Mijn bekende vraag aan mensen die naar de auto stonden te kijken "Wilt u een stukje mee­rijden" leverde ditmaal een reactie van twee wat oudere dames die een dagje uit waren: tram, boot, trein. Het bleken vriendinnen, die wel zo enthousiast waren! Ze vonden de autorit van Wognum naar Twisk geweldig. Wat hebben die genoten.

 DSC00443.JPG DSC00452.JPG
                                               De dames De Wijs en Beenakker

In Twisk zette ik de dames, na nog de nodige foto's te hebben genomen, weer op de tram, maar ditmaal stapte ik zelf ook aan boord, en liet de Versailles achter op het perron van Twisk. Ik had lang niet in de tram gezeten. Leuke reacties van reizigers die mij langs de Broerdijk hadden zien rijden, en het trampersoneel is ook allemaal even enthousiast over mijn deelname met Peugeot of Versailles om de ritten op te fleuren.

Wat rijdt de Versailles toch heerlijk. Een van de passagiers vandaag zei ook dat hij qua comfort (vering, banken, geluidsniveau) niet onderdeed voor een moderne auto. Het was ook best wel een bijzonder ontwerp in 1955!

Woensdag 28 juli 2010

DSC00479.JPGOp het erf van de Wimmenumer een poosje aan het sleutelen geweest. Gisteren heb ik, via marktplaats.nl, drie 6 volt relais (voor maximaal 30 A) binnen gekregen. Allereerst een relais geplaatst voor de dimlichten. Het was niet zo heel veel werk om dat boven het zekeringkastje onder de motorkap te monteren. Het relais wordt nu bekrachtigd door de draad die eerst naar de twee dimlichtzekeringen ging (en dus afkomstig is van de lichtschakelaar op het dashboard).  Het relais trekt maar ca. 220 mA. Het maakcontact wordt nu gevoed door een korte dikke draad van de BAT-klem van de spanningsregelaar. De andere kant van het maakcontact gaat naar de twee dimlichtzekeringen, en vandaar door de dubbele draden (zie 24 juli) naar de koplampen.

Het resultaat is dat het dimlicht van de linker koplamp (alleen bij deze gemeten) 5,81 V bedraagt bij een accuspanning van 6,10 V. Hier ben ik wel tevreden mee. De lichtopbrengst van de dimlichten zal nu behoorlijk verbeterd zijn, en in ieder geval beter dan het ooit geweest is, zelfs bij een wagen die net van de band was gerold.

Een ander klusje dat nog steeds op het lijstje stond was het aanbrengen van twee kunststof schijven achter de mistlampen. Die moeten voorkomen dat het opgespatte water van de voorbanden tegen de achterkant van de mistlichten komt. Die platen (diameter 13 cm) moeten er ooit gezeten hebben, twee gaatjes voor schroeven zaten er nog aan weerskanten. Waarschijnlijk zijn het platen rubber geweest, of ook kunststof. Van Sander had ik mooi zwart kunststof plaatmateriaal gekregen, en daaruit heb ik met een decoupeerzaag twee schijven gezaagd. Twee gaatjes erin, een dikke laag bitumenkit langs de rand, en daarna met twee rvs parkers vastgezet.

DSC00477.JPG DSC00478.JPG
     Vanuit de linker wielkast gefotografeerd.              Het gat nu afgedekt met een kunststof plaat.
     Zichtbaar is het gat achter het mistlicht.

Verder eens gemeten op welke spanning de ruitenwissermotor draait. Dat bleek zo'n 5,3 V te zijn. Viel me nog wel mee. Ik denk niet dat ik hier een relais ga aanbrengen. Smeren van het hele mechanisme heeft misschien meer zin (maar lastig, want zit onder dashboard, achter de radio).

DSC00485.JPG 's Avonds met de Versailles naar Bergen. Op de begraafplaats bloemen gelegd bij de graven van de vier bemanningsleden van een Boston III bommenwerper die op 28 juli 1942 (dus 68 jaar geleden) bij de Krommedijk verongelukten.

Terugrijdend met dimlicht in de schemering over de Eeuwigelaan en Herenweg, werd het mij toch wel definitief duidelijk dat en naar de spanningsregelaar of dynamo gekeken moet worden. De ampèremeter geeft aan dat de accu voortdurend ontladen wordt tijdens het rijden. Nu de dimlichten op een hogere spanning branden (en dus meer stroom trekken) wordt de accu niet voldoende bijgeladen. Dit probleem deed zich vorig jaar ook al voor toen we de auto uit Frankrijk ophaalden! Ik moet nu eerst een proberen te achterhalen of het aan de spanningsregelaar of aan de accu ligt.