Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Mei 2010

Donderdag 6 mei 2010
Tijdens de Koninginnedagrit in Bergen was ene Ronald Mink naar mij toegestapt. Hij bleek de secretaris van de Simcaclub, en vertelde mij dat in Burum (Fr) ene Rob van den Doel woonde die een Simca Chambord had, en ook wel de nodige onderdelen. Ik had daarna uitgebreid e-mail contact met deze Rob. Hij had ook  nog een Simca Versailles, maar daar ontbrak de motor aan. Wat onderdelen betrof kon hij mij aan het asbakje helpen dat ik nog steeds zocht voor in de rugleuning van de voorbank (dus ten behoeve van de achterpassagiers). Nou wil liever niet dat er in mijn auto gerookt wordt, maar zo'n gat hoort natuurlijk niet in de rugleuning, daar hoort een asbakje in.

Daarom vandaag met de Versailles naar Burum gereden om eens een kijkje te nemen bij deze Rob van den Doel. Het werd een flinke toch, met zonnig weer:

Track datalogger.gif

Op de heenweg gestopt bij het monument op de afsluitdijk, en daar een kopje koffie gedronken.

In 1959 maakten mijn ouders en ik met onze Ford Versailles een tochtje rond het IJsselmeer, en ook toen stopten we bij het monument. Hieronder een paar foto's van toen en nu. De oude foto's zijn 8 mm filmbeeldjes, dus niet zo scherp! Het camerastandpunt is niet geheel hetzelfde als toen; ik had de oude foto's niet bij me.

 Afsluitdijk 1959.jpg DSC05363.JPG
   De weg op de afsluitdijk nog 2-baans in 1959          Afsluitdijk met monument in 2010. Weg 4-baans

Afsluitdijk 1959 met Versailles.jpg DSC05362.JPG
            Mijn vaders Versailles in 1959                                      Erics Versailles 51 jaar later!

 Eric bij monument 1959.jpg DSC05361 gedraaid.JPG
  Eric staande voor de gedenkplaquette in 1959,               Anno 2010 (64 jaar oud) staande naast de
                     toen 13 jaar oud.                                                       zelfde plaquette

 In Burum aangekomen bleek Rob van den Doel een echte sleutelaar/restaurateur. Hij heeft een enorme verzameling Simca's, van heel oud tot oud. Hier een paar foto's van zijn verzameling:

DSC05367.JPG DSC05369.JPG
                 Simca Aronde (links, lichtblauw) en Simca Chambord (rechts, donkerblauw)

DSC05380.JPG DSC05383.JPG
      Een Simca 8 uit 1938. Let op het ontbreken van een middenstijl tussen voor- en achterportier

Rob had inderdaad voor mij het juiste asbakje, en een nieuw oliefilter. Veel gekletst over auto's natuurlijk, en Robs grote verzameling en werkplaats bekeken. Tussen de middag bij hem geluncht in zijn prachtige, zelf verbouwde boerderij. Om 15 uur weer de terugreis aanvaard, ditmaal via Harlingen. De Versailles reed mieters.

Volgens de kilometerteller heb ik vandaag 335 km gereden, volgens de datalogger 353 km. Dat is een verschil van 18 km. Vreemd, ik moet maar eens een keer uitzoeken of de kilometerteller van de Versailles zo'n grote miswijzing heeft.

Donderdag 13 mei 2010. Hemelvaartsdag
Vandaag een heel leuke dag bij de stoomtram gehad. Ik haalde 's morgens al bijtijds de Versailles uit zijn stalling en reed er mee naar huis in Alkmaar. Daarna ging ik met de Peugeot 203 naar station Wognum. Klaas Zaal jr haalde wat later op de ochtend de Versailles weg, en ging met zijn vriendin Däphny ermee ook naar Wognum. Een geweldig gezicht om daar je eigen Versailles met de mooie gele koplampen aan te zien komen rijden!

Er was deze dag een buitengewoon intensieve dienstregeling van stoomlocomotieven, en er waren veel passagiers. Verder waren er nog meer oldtimers van de V.I.A.

Met Peugeot en Versailles reden we diverse keren op en neer, waarbij ik soms de 203 reed en Klaas jr. de Versailles of omgekeerd. Aan het eind van de dag ging ik met de Versailles naar huis en Klaas met de 203. Hier een stel foto's:
 

Simca Versailles DSC05569.JPG
Klaas komt aanrijden met de Versailles, Wognum.    Versailles en Peugeot 203 bij elkaar, Station Twisk.

 Simca Versailles, stoomtram Hoorn-Medemblik DSC05574.JPG

DSC05575.JPG Simca Versailles, station Twisk

       Drie hobby's bij elkaar; molens (De Haan),               Station Twisk met Versailles en 203
       stoomtram en oldtimer

Simca Versailles, locomotief Bello, station Twisk DSC05599.JPG

 DSC08547.JPG DSC08548.JPG DSC08549.JPG
                                            Drie foto's van Klaas Zaal sr vanuit de tram

 Simca Versailles, station Wognum IMG_0257r.jpg 

 IMG_0333r.jpg  Drie foto's van Rutger de Water

Woensdag 26 mei 2010
Vandaag even een kort ritje naar Bergen en Alkmaar en terug naar Egmond. Leuk was de reactie van een wildvreemde man op het parkeerterrein in Bergen bij het Binnenhof: "Mag ik u feliciteren met deze beauty"? De man was helemaal weg van de auto, en vond hem zó mooi!