Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Januari 2010

Autoradio
In 1959 heeft mijn vader mijn broer Peter geholpen met het beginnen met een eigen vertegenwoordiging van buitenlandse vakbladen. Mijn broer kwam toen uit militaire dienst. Als dank voor de hulp heeft Peter zijn vader toen een Philips autoradio cadeau gedaan. Vrijwel zeker heeft hij die door garage Den Hartog op de Herengracht laten inbouwen. "Als dank van junior voor senior voor de hulp van senior aan junior" stond er op het kaartje, weet ik mij (na 50 jaar) nog te herinneren.

Toen de Ford Versailles van mijn vader in 1964 naar de sloop ging is de radio nog overgezet in de nieuwe Peugeot 404 die mijn vader toen kocht. Probleem was alleen dat de radio uitsluitend voor 6 V was, en de 404 een 12 volt installatie had. Maar accu's hadden in die tijd nog uitwendige loden verbindingsbruggen tussen de cellen, en de garage had in die middelste brug een gaatje geboord waarin een zelftapper werd gedraaid die de halve accuspanning moest aftappen voor de radio!
Later is die radio nog door mij ingebouwd in een Daf 33 en een Daf 55. In de Volvo 66 die ik daarna kocht paste hij niet meer, te weinig ruimte achter het dashboard. De oude buizenradio is namelijk behoorlijk omvangrijk, en bestaat uit twee delen; het ontvangstgedeelte en het voedinggedeelte.
Daarna belandde de radio op zolder. Ik overwoog nog een keer hem te schenken aan het Omroepmuseum in Hilversum, waar ze ook enkele oude autoradio's hadden. Maar (gelukkig) is het daar nooit van gekomen.

DSC05713 uitsnede.jpgBij een paar bezoeken aan het Philips Museum in Eindhoven ontdekte ik daar ook zo'n zelfde radio in de collectie. Ik schonk het museum toen een paar kartonnen inlegplaatjes met verschillende kleuren die ik nog altijd had bewaard. Al in 1959 kon je de kleur van de wijzerplaat aanpassen aan het auto-interieur! En ik schonk ze een folder/handleiding die ze niet hadden (en ik nog wel).

 

Maar goed, wie had al die jaren kunnen denken dat die radio na ruim 50 jaar weer opnieuw geplaatst zou worden in den Versailles? Want dat is wel de bedoeling. Er zit wel een radio in, maar dat is alleen om de gaten te maskeren die er zouden zijn zónder radio. Die radio van Masullo die er nu in zit is namelijk 12 V en kan niet spelen op de 6 V van de Versailles!

 

Zaterdag 16 jan. 2010
Een poos niets aan de Versailles gedaan. Het was flink winter, en in de garage daalde de temperatuur ook tot iets onder het vriespunt. Maar vandaag de draad weer eens opgepakt.
Om te beginnen was ik 30 december bij het Peugeot-onderdelenmagazijn van Hennie Kaspers in Weurt (op weg naar het Openluchtmuseum in Arnhem). Hennie had voor mij namelijk een glazen pot plus houder voor het ruitensproeierreservoir. Volgens het onderdelenboek van de Versailles waren er twee uitvoeringen; met een nylon zak of met een glazen pot. In de Simca die ik heb heeft, te oordelen naar de bevestigingspunten, een nylon zak gezeten. Maar daar is moeilijk aan te komen. Die glazen potten waren een standaaardartikel, en zaten ook in de Peugeot's, vandaar dat Hennie er een had. Alleen moest de beugel bijgebogen worden omdat het schutbord in de Versailles heel schuin loopt.

Ruitensproeier.gifDSC02907.JPG

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                       De glazen pot tegen het schutbord

De glazen pot gemonteerd onder de motorkap, slangen aangesloten (moeilijk op de T-stukjes en aansluitnippels te krijgen met die kou!), beetje water in het reservoir en…. ik zag het al direct: lekkage bij de voetpomp. Daar had Leen Schoenmaker mij ook al van verteld, het rubber balgje in zijn voetpomp was door ouderdom verteerd. Hij heeft toen op een oldtimer onderdelenmarkt in Frankrijk nog zo'n soort balgje kunnen bemachtigen. Ik heb daarop die voetpomp gedemonteerd (2 schroeven) en mee naar huis genomen.
Na uitboren van 4 klinknageltjes kon ik hem openmaken, en het rubber balgje bleek inderdaad helemaal verteerd. Zat zelfs overal aan vastgeplakt.

DSC02897.JPG DSC02899.JPG

Goede raad is duur, maar ik heb wel een idee. Misschien kan ik zelf zoiets maken van een klein rubber balletje. Volgende week naar de speelgoedwinkel. Of van een blaaskwastje voor dia's. Maar dat heeft aan de onderkant een klepje (ventieltje) dat ik zou moeten dichtmaken met tweecomponenten kunsthars of zo.

Voorts had Hennie Kaspers voor mij gele duplolampen van het juiste type. Eindelijk! Die heb ik er vandaag ingezet, en nu heeft de auto dus weer geel licht zoals dat hoort voor een Franse klassieker! 

Maandag 18 jan. 2010

DSC02900.JPGVanmiddag naar een paar speelgoedwinkels geweest, maar die hadden geen kleine rubber balletjes. Een verkoopster bij Intertoys gaf me de suggestie bij een dierenwinkel te kijken, en verdraaid, die hadden bij de honden- en kattenspeeltjes rubberballetjes met een middellijn van zo'n 32 mm. Gat erin geboord, messing tuutje erin, en het geheel weer gemonteerd. Het lijkt waterdicht te zijn en te werken. Mijn enige angst is dat het balletje niet tegen het brute geweld van het inknijpen kan... Het balletje bestaat uit twee helften die aan elkaar gevulkaniseerd zijn. Lekker als dat losscheurt, dan loopt het hele ruitensproeier­reservoir leeg in de auto....

 
 

 

Dinsdag 19 jan. 2010

Vandaag het voetpompje met het nieuwe balgje in de auto gemonteerd. Nadat ik alles geïnstalleerd had bleek het hele systeem te werken. Twee mooie straaltjes water op de voorruit. Natuurlijk niet van die krachtige waterstralen of waternevels zoals bij moderne auto's, maar dat had je 50 jaar geleden ook nog niet!

DSC02912.JPGVervolgens de autoradio eruit gehaald. En mijn vaders radio (die nog bleek te werken!) kon er dus in. Maar eerst moest ik een luidspreker plaatsen. Ik had thuis op zolder nog een oude autoluidspreker in losse opbouw kast (o.a. in mijn Dafs gebruikt) met een AD3514X luidspreker (5 Ω) erin. Die heb ik eruit gehaald, en met enige improvisatie viel die achter het middenpaneel in de Versailles te monteren. Maar ik heb de indruk dat er eigenlijk een ovale luidspreker in hoort. Of hadden ze die in de vijftiger jaren nog niet??? Vervolgens de Philips autoradio uit 1959 ingebouwd. Ging eigenlijk vrij voorspoedig. Antennekabel er in, een massadraad, de voeding (via een zweefzekering van de sigarettenaansteker afgetakt), en de luidspreker aangesloten. Het werkt! Uiteraard geen FM, alleen midden- en lange golf. Prachtig dat deze buizenradio opnieuw in een Versailles zit.