Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

November 2009

Vrijdag 27 november 2009
Troyes, Frankrijk.
De koop is gesloten.
Nu is het grote moment voor mij aangekomen: instappen en terug naar Nederland! Hoewel het om 650 km ging, durfden we het zonder meer aan. En Sander zou op gepaste afstand volgen voor het geval ik pech zouden krijgen.
Om ca. 17.00 uur reden we weg bij Masullo. De kilometerteller (totaalteller) moet toen ongeveer op 59.452 hebben gestaan. Helaas heb ik dat toen niet genoteerd, maar dit is achteraf berekend aan de hand van routeplanner en data­logger die ik een eind voorbij Reims heb ingeschakeld.
Nou, dat was me wel even spannend die eerste kilometers. Het idee alleen al dat deze auto nu van mij is. Het rijden wende snel. Koppeling was even wennen, hij heeft maar een hele kleine vrije slag. Maar de versnellingsbak schakelt uitermate soepel. De eerste versnelling is niet gesynchroniseerd. Moet je dus echt alleen gebruiken bij wegrijden uit stilstand.
Na een minuut of 10 rijden de auto aan de kant gezet, want ik moest hoognodig mijn broer en mijn vrienden laten weten dat de aankoop was doorgegaan.

S6004692.JPG S6004695.JPG
  
Sander fotografeert de eerste bocht die ik maak.         Bellen met Nederland: ik heb 'm!

Terwijl ik aan de kant van de weg zat te bellen, kwam Masullo aanrijden. Hij was ons helemaal achterna gereden omdat hij vergeten was ons een blik met een restant verf van de juiste kleur mee te geven die hij nog had! Erg aardig dat hij daar zoveel moeite voor deed. Jammer genoeg hadden we wat regen onderweg.
Weer verder richting Reims, en onderweg om 17.00 uur voor het eerst getankt. 40 liter. De tank heeft een inhoud van 60 liter. En bij een wegrestaurant hebben we onze avondmaaltijd gebruikt.

In de buurt van Reims overnacht in een PremièreClasse motel en in het ernaast gelegen Campanielle-restaurant een paar uur gezellig zitten kletsen en zitten lezen. Veel over de Versailles natuurlijk gesproken. Daarna onze kamers opgezocht. Maar natuurlijk ook een blik op de Versailles geworpen. Wat is hij ook in het donker mooi.

S6004702.JPG DSC02514.JPG
                 
De eerste tankstop                                            's Avonds bij het motel

Zaterdag 28 nov. 2009

De Versailles startte redelijk snel. 't Is nog even leren hoe je de choke moet gebruiken bij een koude start. Sander reed weer achter mij aan. We gingen weer via de autoroute, net als op de heenweg. Aanvankelijk hadden we het plan gehad om binnendoor te gaan als de betrouwbaarheid van de wagen te wensen over zou laten, en we er niet zo hard mee zouden durven rijden. Maar we hadden het volste vertrouwen in een pechvrije rit, en ik kon er ook rustig 100 km/uur mee rijden. Dus gewoon weer via de grote tolwegen.

Helaas hadden we een paar maal heel slecht weer onderweg. Veel regen. De ruitenwissers van de Versailles zijn simpel, maar wel iets beter dan die van de 203. Gisteren wilden ze maar met moeite op gang komen, maar dat was waarschijnlijk omdat de accu toen behoorlijk uitgeput was. Nu deden ze het onderweg redelijk.

Maar… rijden met dimlicht op en de ruitenwissers aan bleek toch een te grote belasting voor de dynamo. Toen we onderweg een stop maakten bij een tankstation sloeg de motor niet meer aan. Accu totaal uitgeput! Na een poosje wachten zat er nog net voldoende energie in de accu om de motor toch aan te kunnen laten slaan. Dat was op het nippertje! En het probleem met zo'n 6 V installatie is dat je niets aan startkabels hebt! Waar haal je een hulpaccu van 6 volt vandaan? Dus zo min mogelijk met licht op rijden en al helemaal niet tegelijkertijd de ruitenwissers aan. In de buurt van Antwerpen was dat toch wel nodig, want het was daar noodweer. Maar het ging allemaal goed. Daarna kon de dynamo het wel weer aan. Dat wordt nog een leuke uitzoekerij in Nederland waar dit aan ligt; overgangsweerstanden in het elektrisch circuit, defecte spanningsregelaar of defecte dynamo?

In Nieuwegein voor de laatste maal getankt, en hier afscheid van elkaar genomen. Ik wilde namelijk bij de afslag Vinkeveen de snelweg verlaten en naar mijn broer Peter in Zevenhoven rijden om de nieuwe aanwinst te laten zien. Sander reed tot daar nog achter mij aan, en ging toen terug naar Breezand.

Om 16.15 uur was ik bij mijn broer en schoonzus. Peters hart ging open toen hij de Versailles zag. Hij heeft in die van onze ouders heel wat gereden! En deze auto lijkt er sprekend op, ook wat kleurstelling betreft. Ik ben maar kort gebleven, en we hebben afgezien van een ritje, want de schemering begon al gauw in te treden, en ik wilde zo min mogelijk met licht + ruitenwissers rijden. Maar het bleef vrijwel droog, en de reis naar huis verliep zonder problemen. Maar de 6 volt koplampen geven heel wat minder licht dan moderne koplampen!

In Alkmaar de auto voor de deur gezet. 't Was me de rit wel; 750 km. En dat met een 53 jaar oude auto! Maar hij heeft het prima volbracht. Het was in die tijd al een heerlijke reisauto.

Zondag 29 nov. 2009
's Nachts een paar keer vanuit het badkamerraam maar de auto gekeken. Ik ben er zo blij mee! Dat moesten mijn ouders een kunnen zien dat ik nu ook weer een Versailles heb!
Al om 6.30 uur opgestaan, en meteen een verlengsnoer uitgerold naar de auto, en de 6 V acculader die ik onlangs via marktplaats had gekocht aangesloten en de accu tot een uur of drie 's middags bijgeladen. Toen startte de auto ook weer prima.
Samen met mijn vriend Klaas Zaal junior een ritje om Alkmaar gemaakt. Toen gekeken of de auto in mijn garagestalling in de Bergermeer past. En jawel, dat ging (had ik niet verwacht). Dat is ideaal, kan ik er de komende tijd lekker dicht bij huis aan sleutelen. Een paar foto's gemaakt van een trotse eigenaar met zijn twee oldtimers:

DSC02530.JPG Simca Versailles en Peugeot 203 

Samen met Klaas toen de Peugeot 203 weggebracht naar mijn nieuwe stalling in een voormalige bollenschuur in Egmond.