Het werk van Thierry Dubois

Thierry Dubois is een Frans tekenaar die geboren werd in 1963. Hij kwam pas laat in de tekenkunst terecht.
Hij raakte gefascineerd door de geschiedenis van verkeer en vervoer, en door de auto-industrie. Hij heeft hij zich gespecialiseerd in het hele gebeuren van alles op en rond de weg. Hij weet de sfeer rond het verkeer op prachtige, cartoonachtige wijze in beeld te brengen. Hij is ook een specialist in de geschiedenis van de Franse wegen in het algemeen, en de N7 in het bijzonder: hij is ook de samensteller van de website www.nationale7.com.
Hij
levert regelmatig bijdragen aan diverse autobladen en werkte ook in de reclame en de uitgeverswereld.
Hij is de auteur van verscheidene boeken over de geschiedenis van de wegen. Hij maakte een in 2004 een stripalbum ter gelegenheid van het eeuwfeest van het bedrijf Calberson.

Hij heeft een eigen website, www.thierry-dubois.com, waarvan dit de startpagina is:

De auto's op zijn tekeningen zijn, hoewel karikaturaal, toch altijd goed te herleiden tot merk en type. De Peugeot 203 en Versailles komen er ook diverse malen in voor.
Ik ontdekte zijn werk omdat Henri Verweer op zijn prachtige website www.routenationale.com op de startpagina deze tekening van Thierry Dubois heeft staan:

Onmiskenbaar een Ford of Simca Versailles! Maar... er klopt iets niet met de achterlichten. Op de tekening zitten de witte achteruitrijlampen boven, en de rode lampen van achterlicht, richtingaanwijzer en remlicht onder. In werkelijkheid is dat net andersom:

Ik vroeg aan Henri Vermeer of Dubois dat misschien met opzet deed, als een soort speelsheid. Hij antwoordde "Je zou het hem zelf kunnen vragen via de website. Hij antwoordt meestal wel snel." Aldus gedaan, en inderdaad, de volgende dag al antwoord van Dubois:
 

"Merci pour votre message. Vous avez une très belle Simca Versailles.
Et vous avez raison, j'ai fait une erreur avec les couleurs des feux arrière, je devais être très pressé !"

Vertaling: "Bedankt voor uw bericht. U hebt een heel mooie Simca Versailles. En u hebt gelijk, ik heb een fout gemaakt met de kleuren van de achterlichten, het moest nogal haastig!"

Toch vind ik het wel iets grappigs hebben, het draagt bij aan het karikaturale karakter van zijn tekeningen.

 

N.B. Thierry Dubois verleende toestemming tot het plaatsen van deze webpagina inclusief zijn twee tekeningen.