Versailles van Eric Zwijnenberg                                                                           

Alle Ford en Simca Vedette types van 1954 tot 1968

De eerste Vedette van de Franse Ford fabrieken (Ford SAF) in Poissy werd gepresenteerd in okt. 1948. Dit was het model:



Dit lijkt in geen enkel opzicht op de auto's waar deze website over gaat, en het is mij ook altijd een raadsel geweest waarom Ford de aanduiding Vedette handhaafde toen het in sept. 1954 met deze sensationeel nieuwe modellen kwam:

 

De eenvoudigste uitvoering  Trianon

 

 

 

De meer luxueuze uitvoering Versailles

 

 

 

De super luxe uitvoering Régence


Ford zelf zette de naam Vedette trouwens niet op de auto, het was vooral Simca die dat na de overname deed.
Het weinige gemeenschappelijke tussen deze compleet nieuwe modellen en de oude Ford Vedettes was de vooroorlogse V8 motor.

De nieuwe modellen werden in 1954 gepresenteerd met de reclametekst "Frans van lijn, Europees van afwerking, Amerikaans van techniek!"
Ik kan mij goed voorstellen dat mijn vader toen hij in 1955 uitkeek naar een nieuwe auto, geďmponeerd was door dit model. Op 23 dec. 1955 ruilde hij zijn tweede Peugeot 203 in voor een Ford Versailles.

De verdere geschiedenis van deze nieuwe modellen is behoorlijk ingewikkeld, mede door de overname door Simca. Het achterhalen van productieaantallen is helemaal een probleem. Ik heb verschillende bronnen ter beschikking, maar die spreken elkaar soms behoorlijk tegen! Een extra complicatie is dat ze niet alleen in de Ford/Simca fabriek in Poissy werden gemaakt, maar ook elders werden geassembleerd. Zoals in Genk (België) en in Nederland bij de Ford-fabriek aan de Hemweg in Amsterdam. En vanaf 1959 werden ze ook gefabriceerd in Brazilië!

Ik probeer hieronder een beknopt overzicht te geven van de ontwikkeling. Bronnen staan aan het eind van deze pagina vermeld.

De introductie van de nieuwe Vedette in 1954 door Ford SAF voor de pers vindt plaats in september, en voor het grote publiek op de Auto Salon in Parijs in oktober 1954. Ook een break (stationwagen) uitvoering, de Marly wordt dan bekend gemaakt, maar de productie daarvan komt eigenlijk pas in 1956 op gang.
Ondertussen wordt gewerkt aan een overname (of fusie zo je wilt) van de Franse Ford door Simca. Nog geen twee maanden na de introductie van de nieuwe wagens gaat in Poissy op 1 dec. 1954 al het woord FORD van de gevel!

Hoeveel van de nieuwe Fords zijn er nu van de band gerold? De bronnen spreken elkaar tegen. Ik lees ergens 500, maar het meest waarschijnlijke cijfer lijkt een aantal van 1068 (Gazonine No.8) à 1082 (Le Grand Livre) stuks.
Aanvankelijk leek het mij een beetje vreemd dat mijn vader een jaar later (23 dec. 1955) in Amsterdam bij Garage Tabak nog een echte nieuwe Ford Versailles kocht. De productie van de auto onder de vlag van Simca moet dan al lang op gang zijn geweest. Later is mij verteld dat de Versailles-auto's die in Amsterdam van de band rolden, gewoon als Ford op de markt kwamen, omdat de naam Ford in Nederland veel bekender was dan het relatief nog onbekende merk Simca. Dat verklaart dus dat in december 1955 mijn vader een Ford kocht, terwijl in Frankrijk in Poissy een jaar eerder, op 1 dec. 1954, het woord "FORD" op de fabrieksgevel al plaatsmaakte voor "SIMCA".

Veel hoefde Simca niet te veranderen, de namen Trianon, Versailles, Régence en Marly bleven. Slechts een enkel vignet, logo of merkteken op de auto moest veranderen. Dat is eigenlijk alleen van dichtbij te zien.
Nu eerst een afbeelding van de break (stationcar) uitvoering Marly:

Marly 1956

Dit model werd ook heel veel als ambulance gebruikt:

In juli 1956 werd overgestapt van het 6 volt systeem op 12 V. Een enorme verbetering, want vooral voor de V8 motoren geeft een 6 volt installatie veel te veel spanningsverliezen.

In 1957 introduceert Simca een veel goedkopere versie, de Ariane 4 (Type AC), met een 4-cilinder motor. Deze wagen wordt een enorm succes. Ondanks het geringere vermogen (48 pk i.p.v. 80 pk). De auto werd ook als taxi zeer succesvol. Ook in Alkmaar werd de Ariane 4 als taxi ingezet. Ik hoop daar nog eens een foto van te bemachtigen. Hieronder een afbeelding van een miniatuurmodel.

In 1958 vindt een flinke wijziging in het modellenprogramma van Simca plaats:
De eenvoudige uitvoering Trianon gaat nu als Ariane 8 door het leven
De uitvoering Versailles heet voortaan Beaulieu
De luxe uitvoering Régence wordt Chambord
Er komt een nog luxer uitvoering, de
Présidence.
Uiteraard gaan de naamswijzigingen ook gepaard met de nodige veranderingen aan de carrosserie, maar het kenmerkende uiterlijk van de wagen blijft.

Hier afbeeldingen van de nieuwe serie:

Ariane 8

Beaulieu

Chambord

Présidence

In datzelfde jaar 1958 werd Simca overgenomen door Chrysler. De Beaulieu werd toen geassembleerd door Chrysler Australië van eind 1958 tot 1961.

In 1961 wordt het mes gezet in de V8 modellenreeks. De Chambord en Présidence verdwijnen, en worden opgevolgd door de nieuwe Simca's 1300 en 1500.
Alleen de succesvolle Ariane 4 blijft nog in productie. Hiervan verschijnt zelfs een nieuw type, de Miramas (type BJ). Maar in april 1963 stopt ook daarvan de productie.

In Brazilië, in de fabriek van São Bernardo do Campo, gaat men echter onverminderd voort met de productie van V8's. Daar heeft men ook een eigen modellenlijn:
Naast Chambord en Présidence verschijnen daar de Jangada, de Ralley, de Alvorada, de Esplanada, een nieuwe uitvoering van de Régence, en de GTX.
De productie in Brazilië eindigt in 1968.

 

 

Mail uw reactie aan ericzwijnenberg@hotmail.com  of schrijf in het gastenboek.